You are here: Home » Zdravlje » Upala krajnika kod dece i odraslih – uzrok, simptomi i lečenje

Upala krajnika kod dece i odraslih – uzrok, simptomi i lečenje

Krajnici ili tonzile su žlezde jajolikog oblika koje se nalaze sa obe strane grla i koje predstavljaju deo limfnog i imunološkog sistema. Ove limfne žlezde štite organizam od raznih bolesti, tako što sprečavaju da u njega prodru virusi i bakterije.

Međutim, u slučaju velikog pada imuniteta, krajnici nisu u sposobnosti da obavljaju svoju funkciju, pa ipak dolazi do zapaljenja. Upala krajnika, tonzilitis ili gnojna angina grla, obično podrazumeva upalu krajnika, ždrela i limfnih čvorova na vratu. Ova upala se može javiti samostalno ili u okviru drugih zapaljenskih oboljenja usne šupljine, ždrela i sluznice nosa. Do upale krajnika često dolazi i u slučaju nekih infektivnih ili sistemskih bolesti.

Najčešća je kod dece do treće godine, jer kod njih još uvek nije razvijen imunološki sistem, ali često se javlja i kod dece predškolskog i školskog uzrasta, pa i kod odraslih. Za prevenciju ove infekcije od ključne važnosti su pravilna higijena ruku i jak imunitet. Ukoliko se upala ipak javi, neophodno je pridržavati se adekvatne terapije. U najtežim slučajevima krajnici se moraju ukloniti hirurškim putem.

Upala krajnika kod dece i odraslih - uzrok, simptomi i lečenje

Simptomi upale krajnika

Od simptoma se javljaju bolovi pri gutanju, koji se šire i prema ušima, pa područje vrata postaje osetljivo i bolno na dodir. Ubrzo se mogu pojaviti bolne i uvećane limfne žlezde na vratu. Jasno se vidi da su krajnici uvećani i crveni, a često su prekriveni gnojim beličastim ili žućkastim sekretom. Kod dece se gnojna angina jasno prepoznaje po belim tačkicama na krajnicima. U slučaju virusne angine grlo je jarko-crvene boje i zahteva potpuno mirovanje. U nekim slučajevima usta postaju suva i zadah je neprijatan, dok u drugim slučajevima može biti povećano lučenje pljuvačke. Jedan od simptoma upale krajnika je grčenje vilice, što dovodi do otežanog govora i otežanog uzimaja hrane. Prateći simptomi ove bolesti su i drhtavica, povišena telesna temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima, glavobolja.

Kod male dece se obično javlja i bol u glavi i stomaku. Sama bolest se može razvijati nekoliko časova ili nekoliko dana, u zavisnosti od toga kolika je upala u pitanju. Ukoliko se prehlada kod dece ne leči na vreme, može se desiti da pređe u upalu uha ili u upalu gornjih disajnih puteva.

Uzroci

Bolovi u grlu su najčešće posledica bakterijske ili virusne infekcije, ali mogu biti i posledica jake prehlade, konzumacije hladnih napitaka, udisanja hladnog vazduha ili neke mehaničke iritacije. Sekundarni uzroci mogu biti i alergija, pušenje, pevanje, suv vazduh, glasno vikanje.

Postoje različiti oblici upale krajnika, u zavisnosti od uzroka. Dakle, najčešći uzroci upale krajnika su virusi ili bakterije, ali se ova upala može javiti i u sklopu nekih drugih bolesti. Kod bakterijske angine grla uzročnici su bakterije poput streptokoke, stafilokoke ili pneumokoke. Streptokoke su bakterije koje izazivaju teži oblik angine i mogu dovesti do komplikacija, kao što su reumatska groznica ili oštećenje srčanog mišića. Glavni uzrok upale krajnika kod odraslih osoba je pad imuniteta, a pušenje može dodatno oštetiti sluznicu ždrela. Česte upale krajnika mogu da izazovu hronično oboljenje krajnika.

Lečenje

Kod upale krajnika bolesnici često počinju sami da se leče. Međutim, nije preporučljivo da se lekovi uzimaju na svoju ruku. Često lekari sami moraju da procene o kakvom tipu angine je reč. Lekari uglavnom prepisuju antibiotike, pre svega penicilin ili adekvatnu zamenu za njega, ili analgetike za ublažavanje lokalnih bolova. Treba znati da u slučaju virusne angine antibiotici neće pomoće već mogu izazvati poremećaje u varenju i proliv.

Terapija najčešće traje od 5 do 7 dana, a u slučaju virusne infekcije potrebno je mirovati desetak dana. Mirovanje i ležanje u krevetu je neophodno kako bi se upala u potpunosti izlečila. Ono što je od velikog značaja jeste to da bolesnik ne prestaje sa terapijom čak ni kada dođe do poboljšanja, kako bi se sprečilo vraćanje bolesti.

Obloge oko vrata su jedan od najboljih načina za lečenje upale krajnika. Preporučuju se obloge od žalfije, sirćeta i gline. Obloge se mogu stavljati i oko grudi, a u tom slučaju najbolje je koristiti obloge od lavande, ulja eukaliptusa itd. Obloge stavljajte tri puta dnevno i bolovi u grlu će se vrlo brzo umanjiti. Jedan od načina lečenja upale grla je stavljanje kuvanog izgnječenog krompira u vunenu čarapu. Ovu čarapu obmotajte oko vrata zajedno sa šalom. Primenjujte ovaj postupak svako veče pred spavanje i držite oblogu u toku noći, a za kratko vreme ćete osetiti poboljšanje.

Ispiranje grla. Bolovi u grlu i upala se mogu ublažati ako ispiramo grlo čajem od kamilice, žalfije ili mente, a od velike pomoći moće biti i slani rastvor. Da biste napravili slani rastvor potrebno je samo da ½ kašičice ili jednu kašičicu soli razmutite u 2 dl tople vode. Osim toga, u vodu možete razmutiti i sodu bikarbonu, a efekat će biti isti.

Limunada je od davnina poznata kao efikasan lek za grlo. Iscedite limun u veoma malo mlake vode i nemojte dodavati šećer. Važno je da limunadu pijete polako, gutljaj po gutljaj.

Napitak od cvekle. Poznati lek za upalu krajnika iz ruske tradicionalne medicine je napitak od cvekle. Da biste ga napravili biće vam potrebna jedna cvekla i alkoholno sirće od 9%. Najpre sitno izrendajte oko 250 g cvekle i dodajte jednu kašiku sirćeta. Promešajte sastojke i ostavite da stoje oko 20 minuta, a zatim procedite napitak. Ovaj napitak možete koristiti za ispiranje grla, a možete i progutati tečnost, jer ćete na taj način sprečiti infekcije gornjih disajnih puteva. Ispirajte grlo ovim napitkom svaka 2-3 sata.

Beli luk. Beli luk je prirodni antibiotik koji uništava bakterije, viruse i gljivice. Možete ga jesti u sirovom obliku ili možete napraviti prirodni lek za grlo. Potrebno je da 5-6 čenova izgnječenog belog luka ubacite u 2 dl ključale vode i da pustite da odstoji nekoliko sati, a zatim procedite. Ispirajte grlo ovim napitkom nekoliko puta u toku dana.

Eukaliptusovo ulje. Ulje eukaliptusa je veoma dobro za masiranje vrata. Nabavite i propolis kapi, a bombone od žalfije takođe mogu biti od pomoći.

Ližite med sa tacne. Ovo je jednostavan trik koji može dosta pomoći u ublažavanju bola u grlu i u lečenju upale. Naime, na tacnu stavite 1 kašičicu meda i ližite med jezikom. Na taj način će se povećati protok krvi do krajnika i smanjiće se njihova upala. Takođe, doći će i do smanjenja temperature. Ponavljajte ovaj postupak 3-4 puta u toku dana.

Ovo su neki od načina na koje možete lečiti upalu grla. Ipak, najbolje bi bilo da sprečite da do upale uopšte i dođe. Jedna od osnovnih mera preventive je higijena ruku, odnosno pranje ruku pre i posle svakog obroka. Pravilna ishrana je takođe od velikog značaja, pa je važno unositi što više vitamina i minerala da bi se ojačao vaš imuni sistem. Izbegavajte čvrstu hranu jer bi ona dodatno mogla iritirati grlo. Umesto toga, jedite što više kašaste i vlaknaste hrane koja je mekana i lako svarljiva. Savetuje se i da ograničite konzumiranje mlečnih proizvoda. Osim toga, potrebno je piti 6-8 čaša vode u toku dana, jesti tople supice i konzumirati biljne čajeve i sveže ceđene sokove. Deca sa upalom krajnika ne bi trebalo da idu među ostalu decu, a i odrasli bi trebalo da uzmu par dana odmora, jer se ova zaraza brzo širi.

U nekim slučajevima neophodna je hirurška intervencija, koja se uglavnom primenjuje kod dece. Prvih 7 dana nakon operacije držite dete dalje od ostale dece, jer je dete tada naročito osetljivo i podložno infekcijama.