You are here: Home » Zdravlje » Upala srednjeg uha – simptomi i lečenje

Upala srednjeg uha – simptomi i lečenje

Upala srednjeg uha (Otitis media) je zapaljenski proces u srednjem uhu do kog dolazi usled virusne infekcije gornjih disajnih puteva. Zbog toga dolazi do nakupljanja tečnosti u ušnoj duplji i sluzokoža uha otiče. Tečnost ostaje zatvorena u srednjem uhu i na taj način dolazi do upale. Tada se stvara jak pritisak u ušima, a ukoliko se bolest ne leči na vreme, može doći i do pucanja bubne opne i do brojnih zdravstvenih komplikacija.

Toplo i vlažno okruženje u srednjem uhu pogoduje bakterijama i one se tu nastanjuju, izazivajući kako infekciju uha, tako i upalu sinusa i pluća. Do upale srednjeg uha najčešće dolazi u letnjim mesecima, kada ljudi borave na bazenima i drugim kupalištima, gde se mogu veoma lako inficirati. Ovoj infekciji skloni su kako odrasli ljudi, tako i mala deca. Nešto više o upali srednjeg uha, o simptomima i načinima lečenja možete saznati u nastavku ovog teksta.

Upala srednjeg uha - simptomi i lečenje

Simptomi

Glavni simptomi upale srednjeg uha su pulsirajući bol, zujanje i jak pritisak u ušima, povišena telesna temperatura, uznemirenost i nesanica. Takođe, često se dešava da sluh bude oslabljen, a može doći i do poremećaja ravnoteže i do vrtoglavica.

Nekada je veoma teško otkriti da je u pitanju infekcija uha, naročito kod male dece i kod beba, jer oni nisu sposobni da kažu šta ih muči. Upala srednjeg uha zauzima vodeće mesto među takozvanim dečjim bolestima, a do nje dolazi najčešće nakon prehlade. Kod dece se upala srednjeg uha često nadovezuje na upalu grla i ždrela. Bolovi u ušima se kod dece mogu javiti samo 24 h nakon infekcije. Najčešći simptomi upale uha kod beba su plač, odbijanje mleka i bezvoljnost, pa roditelji po tome mogu primetiti da nešto nije u redu. Ako su u pitanju nešto starija deca, može se desiti da im sluh malo oslabi i da ne čuju roditeljske pozive, a ponekad i učestalo trljaju i vuku uši. To su neki od simptoma koji mogu pomoći roditeljima da shvate o čemu je reč. Ipak, najjasniji simptomi koji su znak da roditelji treba što pre da odvedu dete kod lekara su zapušen nos, povišena telesna temperatura, upaljeno grlo, plač i često držanje za uši. Takođe, nedostatak apetita i razdražljivost mogu biti alarmantni simptomi. Ako se ove tegobe učestalo ponavljaju mogu da dovedu do težih infekcija, pa čak i do potpunog oštećenja sluha.

Lečenje

S obzirom da je upala srednjeg uha uglavnom uzrokovana virusnim infekcijama, njeno lečenje se svodi na ublažavanje bolova i tegoba. Za lečenje upale srednjeg uha kod odraslih je potrebno najmanje 10 dana, a lekari uglavnom prepisuju jake doze penicilina u vidu injekcija ili amoksicilina, brufen, paracetamol, panadol i analgetike za ublažavanje bolova. Nakon primene adekvatne terapije simptomi polako nestaju. Međutim, nekada se može desiti da bakterija pneumokoka stvori odbrambeni enzim koji će sprečiti delovanje antibiotika, pa se zato deci koja imaju česte upale ušiju uglavnom preporučuje vakcina protiv pneumokoke. Pored ovih konvencionalnih lekova, preporučuje se i ispiranje ušiju da bi se ušni kanal očistio od gnoja, kao i kapi za nos. Fitoterapija i homeopatija su takođe efikasni načini lečenja upale srednjeg uha, a akupunktura je poznata po tome da može vrlo brzo da ukloni nepodnošljive bolove u ušima.

Ipak, uvek je najbolje sprečiti da do upale srednjeg uha uopšte i dođe. Na to se može uticati i pravilnom ishranom. Preporučuje se uzimanje velikih količina vitamina A i C, kao i cinka. Zatim, preporučuje se da se smanji upotreba pšeničnih proizvoda i začina, jer do zapaljenja srednjeg uha često dolazi i zbog alergije na hranu. Svež sok od čuvarkuće se često koristi za ublažavanje bolova u ušima. Pored ishrane, važno je da se iz kuće eliminišu sve štetne materije, kao što su duvan, prašina itd, jer oni doprinose razvoju infekcije.

Postoje i brojni prirodni preparati koji mogu pomoći u lečenju upale srednjeg uha. Međutim, u tom slučaju je veoma važno da se konsultujete sa stručnjakom, da ne bi došlo do nekih kontraefekata. Ako se ne leči pravilno i ako na svoju ruku ukapavate u uši razne medikamente može doći do pogoršanja stanja. U nastavku slede neki od proverenih prirodnih recepata koji su veoma efikasni u lečenju upale srednjeg uha.

Sok od čuvarkuće. Čuvarkuća je od davnina poznata kao biljka koja leči upalu uha i nagluvost, naročito ako je u pitanju nakupljanje čvrstog i žutog sekreta. Sok od čuvarkuće ima sposobnost da rastvara ovaj sekret i tako se smanjuje pritisak u ušima. Potrebno je samo da uzmete nekoliko listova čuvarkuće, da ih prepolovite i iscedite u uho. Dovoljno je samo da u uho nakapate nekoliko kapi soka i da pustite da malo odstoji. Bol će veoma brzo da se smanji, a vremenom će upala srednjeg uha u potpunosti da nestane.

Beli luk i maslinovo ulje. Nakapajte par kapi soka iz belog luka na malo maslinovog ulja i izmešajte to. Nakapajte malo ove mešavine u uši, ali nemojte da preterate. Takođe, možete i parče gaze natopiti ovom mešavinom i staviti je u uši.

Još jedan provereni narodni lek za upalu srednjeg uha je i pasulj. Potrebno je samo da skuvate ½ kg pasulja, da skinete šerpu sa ringle, a onda da stavite levak na uho i da inhalirate uho parom od pasulja. Preporučuje se da glavu i šerpu prekrijete peškirom, da bi unutra ostalo što više pare.

Za lečenje upale srednjeg uha su veoma efikasni i čaj od hajdučke trave, čaj i obloge od kamilice, tople obloge od lista kupusa i drugi prirodni lekovi.