You are here: Home » Lekovite biljke » Začinsko bilje – sadnja i uzgoj u stanu

Začinsko bilje – sadnja i uzgoj u stanu

Uzgoj začinskog bilja u kućnim uslovima uzima sve više maha među savremenim domaćicama, jer, svakako je bolje uvek u svom domu imati svežu, zdravu biljku, koju u bilo koje vreme možete iskoristiti da da ukus i miris vašem jelu, nego kupovati upakovane, sušene ili nekvalitetno uzgajane začinske biljke. Možete ih upotrebiti za kuvanje lekovitog čaja, ili jednostavno za dekoraciju.

Pored toga, ove biljke su svojim prelepim oblicima i listovima idealne kao ukras naših domova, pa pored dodatka ishrani, služe i kao dodatak enterijeru.

Takođe, imaju i prelep miris koji će preneti na sve naše prostorije i doneti jednu prelepu notu mira i relaksacije, ali i oterati nepoželjne insekte iz stana.

Začinsko bilje - sadnja i uzgoj u stanu

Začinsko bilje koje se može gajiti u stanu

Postoje mnoge biljke koje danas, ukoliko za to postoje adekvatni uslovi, mogu uspevati u vašim domovima – kraj prozora, na terasi ili u bašti. U zavisnosti od toga šta najviše volite da koristite kao začin u kuhinji, možete uzgajati bilo koju od sledećih biljaka: ruzmarin, tamijan, origano, žalfiju, peršun, zatim nanu, korijander, lovor, ali i bosiljak i vlašac, kao i brojne druge biljke. Svaka od ovih biljaka zahteva posebnu negu i pažnju pri uzgoju, pored kvalitetnog tla, dovoljne količine vlage, toplote i sunca.

Uslovi za uzgoj začinskog bilja u domu

Pre svega potrebno je da za uzgoj obezbedite posudu, tj saksiju, i to po mogućstvu što prostraniju, sa rupicama na dnu koje omogućavaju drenažu. Potom, morate imati kvalitetno tlo, tj zemlju koju morate ukoliko je to potrebno dodatno obogatiti hranljivim materijama. Mada, opšte je poznato da začinske biljke vole siromašnija tla, te se stoga zemlja uglavnom kombinuje sa peskom u razmeri 3:1.

Pošto ste saksiju napunili zemljom, seme odabrane biljke posipate po površini. Ukoliko je seme sitno, nije ga potrebno pokriti zemljom, dok ukoliko je ono krupnije, može se pokriti tanjim slojem zemlje. Potom je potrebno zemlju nakvasiti i postaviti saksiju na odgovarajuće mesto. Idealni uslovi su dobro osvetljena mesta, dakle kraj prozora ili ako imate zastakljenu terasu ili baštu. Prostorija mora biti topla, sa temperaturom oko 20˚C. Potrebno je takođe povremeno kvasiti zemlju kako bi biljka imala dovoljno vode i vlage, i u takvim uslovima nakon 2-3 nedelje dobijate sopstvene mlade zdrave začinske biljke.

Ukoliko ste rešeni da sadite više biljaka u istoj saksiji, morate voditi računa o uslovima, jer ne odgovaraju svakoj biljci isti uslovi. Neke od njih tako zahtevaju direktno sunce, a neke senku, zatim jednogodišnje biljke ne gaje se zajedno sa višegodišnjim, jer jednogodišnje zahtevaju vađenje svake godine, pa tom prilikom može doći do povrede korenova višegodišnjih biljaka. Ako ih pak ne izvadimo, moguć je razvoj kakve gljivične bolesti biljaka.

Posebna prednost pri uzgoju začinskog bilja je ta što se sa uzgojem može početi i tokom zime. Biljke koje zahtevaju direktnu svetlost su: bosiljak, origano, nana, korijander, peršun, majčina dušica i druge. Biljke koje podnose senovita mesta su: kiselica, krasuljica, bosiljak i peršun.

Nana

Pored toga što je koristimo za spravljanje jednog od najlekovitijih čajeva, nana je, bilo da je u svežem ili suvom obliku, idealna i kao biljka koja se dodaje brojnim jelima, koktelima i salatama, gde ima svojstvo da da karakterističan ukus, miris, ali i da osveži. Nana je takođe korisna i kao osveživač prostorija, a smatra se i da rasteruje komarce.

Za svoj rast ne zahteva kvalitetno tlo (pogoduje joj ako zemlju obogatite humusom), jedino joj je potrebno dosta sunca i vlage pa je neophodno redovno zalivati je. Ona se razvija iz pelcera, koji je pre sadnje potrebno ostaviti par dana u vodi da pusti korenje, a potom zasaditi. Jednom u toku godine prija joj da se presadi u drugo, bogatije tlo.

Ruzmarin

Ruzmarin ima izuzetno jak i intenzivan miris, pa je stoga idealan kao dodatak jelima sa roštilja, ali i ribi i kakvim salatama. Kako ima izrazito jaku aromu, koristi se i kao dodatak kupkama za opuštanje. Od ruzmarina se mogu spravljati i čajevi koji su dobri za terapiju tegoba disajnih puteva, ali i za smirivanje glavobolje. Mnoga pozitivna dejstva ostvaruje i kao osveživač prostorija.

Najbolje ga je saditi iz pelcera u oktobru mesecu, ne zahteva nikakvo posebno tlo, ne voli zimu, voli sunce i toplotu ali ne i puno vlage. Ipak, ne dozvolite da se tlo osuši, jer će u tom slučaju biljka uginuti. Zaliva se jednom do dva puta nedeljno, zavisno od godišnjeg doba. Raste u vidu puzavice ili malog grma.

Majčina dušica

Thymus serpillum kakav je njen latinski naziv, je lekovita biljka koja je nama poznata uglavnom kroz napitak za umirenje. Kao dodatak jelima koriste se i list i cvet, a najbolje ide uz jagnjetinu ili pak divljač, ali i uz brojna pikantna jela.

Seje se na proleće, cveta u periodu leta, tokom jula i avgusta, a pogoduju joj mesta puna sunca. Ne zahteva nikakvo posebno tlo, dakle uspeva i na peskovitom, suvljem tlu.

Bosiljak

Bosiljak je jednogodišnja biljka koja u vašem domu izrasta u maleni grm. Ova biljka daje listove od proleća do jeseni, tako da je tada možete koristiti, jer zimu neće preživeti. Idealno je uvek odstranjivati vrhove, što zbog boljeg grmastog rasta, što zbog upotrebe u ishrani. Idealan je za jela sa paradajzom, ali i za prelive koji se dodaju mesu i testeninama. Voli sunce i sadi se u aprilu.

Žalfija

Za saksijsko gajenje dobre su necvetajuća i patuljasta žalfija. U prevodu njeno ime znači spasiteljka. Neizostavna je u italijanskoj kuhinji. Dobro se slaže sa mnogim prelivima i umacima, sa mesom i sirevima. Dobra je u terapiji kao antibiotik, smanjuje znojenje, i zbog svog dejstva nalik estrogenu idealna je za dame u menopauzi. Odgovaraju joj sunce i topli klimatski uslovi, a podnosi i ne puno vlažno i plodno tlo.

Origano

Origano je jedan od začina koji se danas najviše koristi u kulinarstvu. Takozvani grčki origano ima autentični origano ukus. Biljka zahteva dosta nege, zalivanja, obrade i povremenog otklanjanja listova radi podsticanja rasta. Može se koristiti kada naraste oko 10 cm i korise se samo listovi.

Sada, kada smo se upoznali sa nekim osnovama uzgoja ove vrste bilja, opredelimo se za najukusnije, najmirisnije i najlekovitije i požurimo po svoj uzorak semena, po adekvatnu saksiju i tlo, i krenimo sa uzgojem.