You are here: Home » Uzgajanje » Zaštita maline od bolesti

Zaštita maline od bolesti

Vreli letnji dani, temperature i do 37 ºC, jul mesec.  Iz redova vire oznojene glave pod maramama i šeširima. U toku je berba “crvenog zlata” koje je obrađivano još od ranog proleća. Da li se isplati? Mišljenja su podeljena.

Uglavnom, potraga za sadnicama je sve veća,  sve više njiva pretvara se u malinjake, sve je više zemlje koju treba obraditi. Gajbice se pune sa po 2-3 kg, a zatim transportuju do hladnjača. Tu se zamrzavaju, potom vrednim rukama zaposlenih odvajaju kvalitetnije od onih manje kvalitetnih, a onda se dalje odlučuje o njihovoj sudbini.

Lekovi, sokovi, marmelade, džem od malina, rakija (u narodu poznatija kao malinovača), bilo da su fabrički, ili ih je spravila vredna domaćica, moramo priznati da su preukusni.

Zaštita maline od bolesti

Sorte maline, obrada i zaštita od bolesti

Sorti je mnogo. Vilamet, Miker, Gradina i sve popularniji Tulamin, međusobno se razlikuju po nekim bitnim karakteristikama, ali je rezultat isti – hranljiv i izuzetno zdrav plod. Poljoprivrednici u našoj zemlji gaje svaku od ovih sorti. Vilamet je , slobodno možemo tvrditi, najzastupljenija i daje joj se prednost u odnosu na ostale sorte. Ona daje modrocrvene, dovoljno krupne plodove, ukoliko se pravilno obrađuje. To obuhvata adekvatnu obradu zemlje, sađenje, navodnjavanje, ishranu zemlje, borbu protiv plamenjače, parazita i drugih štetočina, vezivanje, orezivanje.

Sve ove postupke trebalo bi uzeti u obzir, ako imamo nameru da kao finalni proizvod dobijemo zdrav i krupan plod. Da bi pre svega biljka imala adekvatne uslove za rast, potrebno joj je obezbediti adekvatno zemljište, dakle njivu koja pre svega ima dovoljno sunca, ali i vlage. Ukoliko malina ima dovoljno sunca, ali i adekvatan protok vazduha, to će je zaštititi od preteranog vlaženja i moguće pojave gljivica na pupoljcima i izdancima, poznatijih kao sive plesni. Smatra se da se nastanak ovih plesni može sprečiti, primenom preparata odmah nakon cvetanja maline, ili 3-4 nedelje pre berbe. Ti preparati poznatiji su kao Switch, Cantus, Collis i drugi. Svakako bi zemljište moralo biti ispitano u značajnijoj meri, kako bi se utvrdilo da li ono poseduje dovoljno organske materije, vode, odgovarajuću PH vrednost.

Oko sadnica maline često se u velikoj meri pojavljuju razne vrste trava, divljih sadnica, koje se moraju ukloniti, jer crpe zdravoj biljki hranu i vodu. Postoje razne metode za uklanjanje ovih štetočina kojima poljoprivrednici pribegavaju, a to su primena raznih hemijskih supstanci, herbicida, zatim mehaničko odstranjivanje, okopavanje i  tzv “plevljenje” ili u narodu poznatije kao “čupanje zaperaka”. Za brojne biljne vaši koje mogu napasti malinjak, koriste se razni preparati od koprive, pelina, duvana, pepela… Protiv insekata kakvi su Malinina buba, Cvetojed,  Grinje, korisni su preparati Cuprozin, Galmin, Plavo ulje, Promesa, Akord, koji se primenjuju na početku listanja i neposredno pred cvetanje. Rđa maline, Smeđa pegavost, Plamenjača, samo su neke od bolesti protiv kojih se moramo boriti na vreme, što prskanjem, što orezivanjem maline.

Kada sav ovaj trud koji malinjari ulažu od ranog proleća pa sve do kasne jeseni uzmemo u obzir, onda ne bi trebalo da nas začudi višemesečna borba za cenu kilograma koju oni vode sa otkupljivačima.

Značaj maline za naše zdravlje

Značaj maline za zdravlje je ogoman. Jedno od najvažnijih otkrića jeste da su značajne u prevenciji nastanka malignih bolesti. Za to je smatra se zaslužna elaginska kiselina koje u semenkama maline ima jako puno. Smatra se da bi dnevno trebalo unositi oko 130 grama voća za prevenciju nastanka maligniteta. Ovaj podatak odnosi se pre svega na sortu Vilamet, jer se ona smatra najbogatijom u hranljivim sastojcima. Smatra se da ukoliko bismo unosili neku drugu sortu, ta količina bi trebalo da bude znatno veća. Zbog bogatstva vitaminima C i E, organskim kiselinama kakve su limunska i  jabučna, zatim šećera glukoze, fruktoze i saharoze, smatra se da ima ulogu u jačanju imuniteta, snižavanju telesne temperature, za krvnu sliku. Dokazano je i da malina podstiče lučenje insulina, te tako smanjuje nivo šećera u krvi, kao i da ima ulogu u izbacivanju peska iz bubrega. Mnogi korisni sastojci maline danas se koriste i u kozmetičke svrhe, za izradu raznih krema, maski i tonika. U tradicionalnoj medicini pored ploda upotrebljava se i list maline, za spavljanje tečnosti nalik čaju, koja se dalje koristi za ispiranje usne duplje.

Iako ima onih koji je ne vole, ipak je veći broj onih koji joj daju prednost i šansu da pokaže svoje kvalitete. Ipak, lekovita svojstva joj se ne mogu osporiti. U berbi, koja traje oko mesec dana, stiče se lepa zarada, ali i nova poznanstva i prijateljstva. Pa zato, priključite se. Možda se prijatno iznenadite.