You are here: Home » Lekovite biljke » Zelena salata – lekovita svojstva i recepti

Zelena salata – lekovita svojstva i recepti

Zelena salata je jedna od najrasprostranjenijih i rado konzumiranih povrtarskih biljaka širom planete. Ona je sastavni deo mnogih obroka, kombinuje se uz drugo povrće i razna jela, a može se, naravno, jesti i sama.

Na našim pijacama najčešće srećemo omiljenu, klasičnu putericu, koja se u ovim prostorima odavno koristi u ishrani, a danas su nam na raspolaganju i druge vrste salate, svaka na svoj način ukusna i korisna za svakodnevnu ishranu i opšte zdravlje.

Lekovita svojstva zelene salate

Zelena salata predstavlja pravo zeleno blago. Bogata je važnim mineralima, kalijumom, kalcijumom i natrijumom. Kalijum podiže imunitet i važan je za nerve, srce i bubrege, a kalcijum je od vitalnog značaja za zdrave kosti, mišiće i nerve, delujući i protivupalno. Natrijum je zaslužan za regulaciju vode u organizmu i želudačne kiseline.

Zelena salata - lekovita svojstva i recepti

Sadrži i veliku količinu vitamina C, važnog sastojka koji brani organizam od gripa i prehlade i čuva ga od moždanog udara. Vitamin se podstiče i stvaranje nitrit oksida, supstance koja otvara krvne sudove, te ja zelena salata zato dobra i za prevenciju dijapetesa tipa 2, kao i povišenog krvnog pritiska. U salati se nalazi i dosta visok procenat vitamina E, jakog i delotvornog prirodnog antioksidansa koji štiti ćelije od oštećenja i kancerogenih procesa. Takođe prisutni vitamini A i B su važni za lepu kožu, zdravu sluzokožu, polne žlezde i bistar pogled.

U zelenoj salati se nalaze i druge korisne materije, kao što su folna kiselina, cink, magnezijum, gvožđe, bakar i mangan.

Miran san

Za lekovitost ove lisnate zelene biljke znali su još antički narodi velikih imperija, Persijanci, Grci i Rimljani. Čuveni grčki istoričar Herodot je posvetio jedan delić svog opusa dragocenoj povrtarskoj biljci, pišući o zelenoj salati kao delotvornom leku protiv kašlja, astme, napetosti i problema sa spavanjem. Ni rimski lekar Galen je nije izostavio iz svojih memoara. U svom pisanju je zabeležio da je upravo zelenu salatu konzumirao kao lek protiv nesanice, koja je počela sve više da ga muči pod stare dane. Savremena medicina je proverila Galenov navod i potvrdila da je zelena salata izuzetan prirodni i potpuno neškodljiv lek koji obezbeđuje miran i kvalitetan san.

Sastojak koji je zaslužan za ovo umirujuće dejstvo zelene salate je laktukarijum, koji vidimo u vidu bele tečnosti, kada zasečemo listove. Ova materija ima blago sedativno dejstvo slično opijumu, ali bez jakih kontraindikacijama. Zbog toga se osobama koje pate od nesanice toplo preporučuje da pred odlazak na spavanje popiju sok od zelene salate ili jednostavno pojedu nekoliko listova, baš kao antički lekar Galen.

Dobro varenje

Ova ukusna zelena biljka je bogata celulozom i vlaknima, koji značajno utiču na podsticanje pravilnog rada creva i olakšavaju varenje. Zelena salata je delotvorna i kod lečenja hroničnog zatvora. Pošto je sama po sebi veoma voluminozna, utiče i na povećanje volumena stolice. Sastavni delovi ćelijske membrane listova zelene salate imaju sposobnost bubrenja, što ddatno omekšava stolicu i podstiče bezbedno i redovno pražnjenje creva.

Zdravo srce

Zbog bogatog sadržaja vlakana, zelena salata pomaže u uklanjanju soli žučnih kiselina iz organizma. U procesu u kom sam organizam nadomešćuje ove soli, dolazi do rastvaranja holesterola, što ima veoma povoljno dejstvo na srce. Osim toga, vitamin C i beta karoten, koji se takođe nalaze u zelenoj salati, aktivno sprečavaju oksidaciju holesterola, što takođe utiče i na nemogućnost stvaranja plaka na arterijama i njihovog začepljenja.

Vitka linija

Zelena salata pomaže da se na duge staze gube kilogrami i održi optimalna težina, upravo zahvaljujući njenom povoljnom učinku na varenje i prisustvu vlakana. Pored toga, ova zelena biljka ima neverovatno mali broj kalorija, a gotovo nikakav udeo masti. U jednoj šolji zelene salate ima samo 12 kalorija i zato se preporučuje u raznim oblicima dijeta za mršavljenje, a može se konzumirati u velikim količinama, bez bojazni od gojenja. Osim toga, ima i nizak glikemijski indeks, te se savetuje i dijabetičarima.

Vrste salata

Najzastupljenija vrsta salate na ovim prostorima je takozvana puterica, ali su nam sada dostupne i razne druge sorte salate.

Ajsberg – Ovaj tip salate je hrskav i lak za obradu. Dugo ostaje sveža i odlična je za kombinovanje u raznim obrocima.

Batavia – Francuska sorta slična po svojoj hrskavosti i prijatnom ukusu salati ajsberg.

Endivia – Žilavija i tvrđa od drugih sorti, ovaj tip zelene salate ima manji udeo vitamina, ali veću energetsku vrednost, tako da je odlična dopuna niskokaloričnih obroka.

Hrastov list – Ova sorta dolazi u dve varijante. Postoje zeleni i crveni hrastov list, obe sorte su jako ukusne i lepih boja, te su često u sklopovima raznih mešanih salata.

Rimska – Ova sorta raste cilindrično uvis, a može biti različite boje, sa zelenom osnovom.

Lollo – Postoje dve varijante ove vrste salate. Rosso je originalna italijanska salata, raskošnog lišća u boji od ružičaste do tamno crvene, a bionda je istog oblika, samo intenzivno zelene boje.

Rukola – Posebna i veoma lekovita vrsta salate, izuzetno bogata vitaminom C, mineralima, gvožđem i vlaknima. Ima jak i gorči ukus od ostalih sorti.

Zdravi recepti sa zelenom salatom

Sve vrste salate se uglavnom konzumiraju sveže, samostalno i kao deo obroka, ali se mogu koristiti i kao zdrav sastojak lekovitih napitaka.

Zelena limunada – Za ovaj osvežavajući i lekovit prirodan napitak je potrebna jedna glavica bilo koje zelene salate, pet stabljika kelja, jedna do dve jabuke, jedan ceo limun i jedan oljušteni koren đumbira. Sve što je potrebno jeste da se namirnice dobro operu i jednostavno izmiksaju u sokovniku. Napitak je odličan izvor energije, vitamina, vlakana, a kao što smo pomenuli, može pomoći i u ublažavanju problema sa nesanicom.

Mešana obrok salata – Za ovaj ukusan i hranljiv obrok koristi se više vrsta salate i drugih sastojaka, u razmeri prema želji i broju osoba. Sastojci potrebni za ovu riznicu zdravlja i energije su tri ili više sorti zelene salate po želji, rotkvice, paradajz, glavica crnog luka, tvrdo kuvana jaja, senf, sirće, so, malo ulja, sveža seckana mirođija, peršun i vlašac. Svo povrće dobro oprati, iseckati i pomešati. Jaja takođe iseckati na kocikice ili kolutove i dodati mešavini. Za dresing koristimo ostale sastojke. Senf pomešati sa malo vode, posoliti i dodati ulje. Kremasto umutiti i dodati začinsko bilje. U velikoj posudi pomešati salatu i dresing.