You are here: Home » Recepti » Zeleni orasi u medu – upotreba i recept

Zeleni orasi u medu – upotreba i recept

Lekovita svojstva i blagodeti meda za organizam čoveka poznati su još od davnina.

Med nastaje iz nektara biljaka koji sakupljaju pčele i kombinuju ga sa sopstvenim specijalnim materijama. Pčele radilice odlažu med i čuvaju ga dok ne sazri, pa tako dobijamo gustu tečnost zlatno-žute do tamno-smeđe boje. Ukus meda je vrlo sladak zbog prisustva šećera fruktoze, a miris je karakteristično aromatičan.

Zeleni orasi u medu - upotreba i recept

Glavni nutritivni sastojci meda su:

  • ugljeni hidrati (95-99 % suve materije)
  • voda (20 %)
  • masti (holesterol, estri holesterola, trigliceridi, slobodne masne kiseline)
  • proteini
  • enzimi (oksidaze, katalaze, lipaze)
  • minerali (kalijum, kalcijum, magnezijum, aluminijum, bakar i gvožđe)
  • vitamini (vitamin A, E, C, K i vitamini B grupe)
  • flavonoidi, etarska ulja, pigmenti i polen

Orah (Juglans regia) nam je najviše poznat kao sastojak torti, kolača, sladoleda ili raznih gorkih likera. Ali pored svega toga, orah je i vrlo lekovita biljka. Tako se u narodnoj medicini koriste plodovi tj jezgra oraha, ali i mladi zeleni orasi u ljusci, listovi pa i kora drveta za pripremu različitih lekovitih napitaka ili melema.

Jezgro oraha sadrži 65% ulja, belančevine, ugljene hidrate, minerale (kalijum, magnezijum, fosfor), vitamine B i C. Orasi su posebno zdravi za mozak jer su bogati omega-3 masnim kiselinama, pa su značajni u prevenciji raznih oblika demencije među kojima je i najznačajnija Alchajmerova bolest, ali i za poboljšanje pamćenja, motornih funkcija i sposobnosti rešavanja problema.

Listovi oraha sadrže tanine, materije gorkog i oporog ukusa. Čaj od mladog lišća je delotvoran kod problema sa varenjem, bolova u kostima, bolesti zuba i desni i kao čistač krvi.

Mladi zeleni orasi su vrlo bogati vitaminom C, a takođe u znatnoj količini sadrže i vitamine E, B1, B6 i B9. Od minerala najznačajniji je visok sadržaj joda, a pored njega imaju dosta gvožđa, cinka, sumpora, mangana, bakra, fosfora, kalijuma, magnezijuma i kalcijuma. Poznati su kao čistači organizma od toksina i parazita, umiruju želudačne tegobe, i pomažu kod problema sa štitnom žlezdom. Koriste se u vidu likera, sirupa ili mešavine sa medom.

Kako se prave zeleni orasi u medu?

Kombinacijom ova dva sastojka koji svaki za sebe ima već navedeni široki spektar energetskih i nutritivnih svojstava, dobija se jedinstvena i moćna lekovita mešavina.

Potrebni sastojci su:

– 40 mladih zelenih oraha

-1 kg kvalitetnog prirodnog meda

Orasi treba da se uberu dok su još mladi i zeleni tj dok su približno veličine lešnika. Dobro se operu, iseku se na polovine ili četvrtine, stave u staklenu teglu i preliju medom. Teglu treba dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji mesec dana, uz povremeno lagano mućkanje. Orasi će u med pustiti svoje lekovite sokove, tako da med postaje razređen i tamne boje. Orasi se posle mesec dana stajanja izvade, a sirup koji ostaje u tegli je spreman za konzumiranje. Treba ga čuvati u zatvorenoj posudi na tamnom i hladnijem mestu.

Uzima se po jedna kafena kašičica sirupa dnevno, najbolje ujutru na gladan stomak i ubrzo bi trebalo da primetite delotvornost ove i više nego zdrave mešavine.

Lekovita svojstva mešavine zelenih oraha i meda

U narodu se ova kombinacija oduvek davala bolesnicima, neuhranjenoj deci i anemičnim osobama.  Značajno utiče na čitav niz poremećaja i oboljenja, a poznat je i kao takozvani „preki lek“ jer ima veoma brzo i efikasno dejstvo:

– pomaže kod malokrvnosti i pročišćavanja krvi

– korisna je kod hroničnih respiratornih bolesti, posebno astme i bronhitisa

– značajna je kod poremećaja funkcije jetre i pomaže u njenoj detoksikaciji od lekova i štetnih materija

– pomaže kod poremećaja u radu štitne žlezde, naročito kod njene smanjene funkcije

– pojačava imuni sistem, pa je dobar za prevenciju prehlade ili raznih infekcija

– pomaže kod gojaznih osoba

– uspostavlja hormonsku ravnotežu i vraća energiju