You are here: Home » Zdravlje » Zujanje u ušima i glavi – simptomi i prirodno lečenje

Zujanje u ušima i glavi – simptomi i prirodno lečenje

Tinitus je stručni medicinski naziv za zujanje u glavi i ušima. Zujanje, zviždanje i šuštanje u ušima nije nimalo prijatno i tog zvuka su svesni samo pacijenti, odnosno on ne zavisi ni od kakvog spoljašnjeg izvora zvuka.

Smatra se da oko 10% odraslih pati od ovog poremećaja, a češće se javlja kod muškaraca i kod starijih osoba.

Zujanje u usima i glavi - simptomi i prirodno lecenje

Simptomi zujanja u ušima

Neugodno zujanje u ušima može biti tiho ili glasno i podseća na žubor vode, mjaukanje mačke ili šuštanje lišća. Nekada je toliko glasno da osoba ne može da se koncentriše ni da čuje ostale zvuke. Zujanje u ušima se može javiti u oba ili samo u jednom uhu. Uglavnom se dešava da taj zvuk čuje samo obolela osoba i to je najčešći tip zujanja u ušima.

Međutim, nekada i lekar na pregledu može da čuje šum, a takva vrsta šuma je uzrokovana problemima sa krvnim žilama, kostima unutrašnjeg uha ili sa kontrakcijama mišića. Često je teško otkriti tačan uzrok zujanja u ušima, ali znajte da se radi o problemu koji se ne sme ignorisati jer može da poremeti normalan tok misli, koncentraciju, spavanje i druge svakodnevne radnje.

Uzroci zujanja u ušima

Zujanje u ušima se ne smatra bolešću već samo simptomom neke bolesti. U pitanju može biti upala uha, otoskleroza, tumor slušnog živca i mozga, anemija, šećerna bolest, povrede glave, kardiovaskularna oboljenja, povišen krvni pritisak i razna oboljenja i oštećenja slušnog aparata. Uzroci mogu biti i oboljenja vratnog dela kičme, kao i razne bolesti zuba i viličnog zgloba. Zujanje u ušima može biti i posledica bolesti bubrega, poremećaja metabolizma, trovanja lekovima i staračke nagluvosti. Do zujanja u ušima može doći i usled veoma glasne muzike i čestog izlaganja buci ili zbog nakupljanja previše voska u ušima. Vosak može iritirati bubnu opnu i izazvati zujanje. Među uzroke svakako treba navesti i nepravilan način ishrane, odnosno ishranu bogatu mastima i nezdravim šećerima, koji narušavaju opšte zdravlje uha.

Postoji akutno i hronično zujanje u ušima. Akutna, odnosno početna faza, traje oko 3 meseca, i tada su najveće šanse da se oslobodite ovog problema. Kada se prvi put javi zujanje u ušima, važno je da se prespava noć, a ukoliko se zujanje nastavi i sledećeg dana, potrebno je obratiti se otorinolaringologu, koji će prepisati odgovarajuću terapiju.

Osobe koje imaju hronični tinitus su već navikle na to stanje, pa i ne osećaju neke veće smetnje i koncentrišu se na druge stvari oko sebe. Međutim, za neke ljude ovo zujanje predstavlja veliki problem u privatnom i poslovnom životu. Kod njih dolazi do pada koncentracije, depresije, preosetljivosti na glasne zvuke, gubitka samopouzdanja i do poremećaja u spavanju. Takvim osobama se preporučuje da se podvrgnu psihoterapiji.

Prirodno lečenje zujanja u ušima

Ginko biloba. Ginko biloba je biljka koja se od davnina smatra najboljim prirodnim lekom za moždane funkcije. Koristi se za lečenje simptoma demencije, jača memoriju i koncentraciju i usporava napredovanje Alchajmerove bolesti. Ova biljka ima sposobnost da podstakne cirkulaciju u mozgu i da tako obezbedi potreban dotok kiseonika i hranljivih sastojaka.

Pšenične mekinje. Da biste koristili pšenične mekinje u svrhu lečenja zujanja u ušima, potrebno je da pomešate 3 supene kašike pšeničnih mekinja, 3 dl crnog vina i 1 kašiku latica crvenih ruža. Naspite latice i mekinje u crno vino i stavite na ringlu da provri mešavina. Nakon toga je procedite, a talog koji je ostao na dnu umotajte u gazu ili u čistu krpu i stavite na vaše uho.

Bademovo ulje. Potrebno je samo da umočite komad vate u bademovo ulje i da ga stavite u uho. Ponavljajte ovaj postupak nekoliko dana sve dok se ne ublaže tegobe.

Kantarion je takođe moćan lek kada je u pitanju zujanje u ušima jer deluje kao prirodni antidepresiv i popravlja raspoloženje. Zato ako imate ovaj problem, počnite da pijete kantarionovo ulje ili tablete koje sadrže kantarion i veoma brzo ćete osetiti olakšanje.

Sibirski ženšen. Sibirski ženšen je odličan antioksidans koji pomaže kod demencije, migrena, depresivnih stanja i psihičkih poremećaja koji su često uzrokovani zujanjem u ušima.

Kukuruzno brašno. Potrebno je da 1 supenu kašiku kukuruznog brašna naspete u 2 dl vode i da dobro izmešate. Ostavite da stoji preko noći, a ujutru još jednom promešajte i popijte. Ovaj postupak treba ponavljati 21 dan, a za vreme trajanja ove terapije nemojte konzumirati alkohol, gazirana pića i meso.

Susam se takođe preporučuje za lečenje zujanja u ušima i za vrtoglavicu. Možete susam ubaciti u svakodnevnu ishranu ili ga jesti u vidu alve ili tahinija.

Čaj od gloga i majčine dušice. Za lečenje zujanja u ušima efikasan može biti i čaj koji nastaje mešavinom cveta gloga i majčine dušice. Možete dodati i sveže isceđeni sok od limuna.

Tinktura arnike. Da biste izlečili zujanje u ušima, nakapajte u uho 2-3 kapi od arnike i pokrijte uho vatom.

Crni slez. Da biste se rešili zujanja u ušima, preporučuje se i da naparite uši cvetovima od crnog sleza.

Magnezijum i cink. Osim ovih lekovitih biljaka i mešavina, za lečenje hroničnog tinitusa od velike koristi je i uzimanje magnezijuma i cinka. Ovi minerali se nalaze u spanaću i drugom lisnatom povrću, a ima ih i u integralnim žitaricama, orašastim plodovima i mahunarkama.

Kao prirodan lek za zujanje u ušima preporučuje se i hodanje bosim nogama po rosnoj detelini svako jutro.

Napomena

Ako imate problem sa zujanjem u ušima, važno je da ne uzimate lekovite biljke na bazi aspirina i sam aspirin. Aspirin može da pogorša zujanje u ušima.