You are here: Home » Zdravlje » Žuti čaj – svojstva i priprema

Žuti čaj – svojstva i priprema

U Zapadnom svetu konzumiranje čaja, naročito zelenog čaja, predstavlja zdrav izbor. Mnogi kažu i pišu o zdravstvenim koristima zelenog čaja tokom poslednjih nekoliko godina.

Žuti čaj je posebna vrsta čaja, ali tesno je povezan sa zelenim čajem. Žuti čaj se bere ranije u godini, dok su listovi još pupoljci. To znači da listovi čaja i dalje sadrže sve antioksidante koji su proizvedeni tokom procesa rasta. Sa druge strane, tokom proizvodnje, žuti čaj se oksidiše duže nego zeleni čaj i deo svežine se gubi.

Međutim, i zeleni i žuti čaj su oksidovani manje od deset procenata. Logično je pretpostaviti da mladi listovi ne gube više od oko deset odsto svojih antioksidanata tokom procesa sušenja i kuvanja. Takođe, kada znamo da beli čaj, koji se uopšte ne oksidiše, sadrži tri puta više antioksidanata nego zeleni čaj, dolazimo do zanimljivog zaključka: žuti čaj, koji se bere samo malo kasnije od belog čaja, može da sadrži više antioksidanata od zelenog čaja.

Malo istraživanje je urađeno na žutom čaju, pa bi ipak bilo pogrešno ovo tvrditi sa apsolutnom sigurnošću. Ali to je zanimljiva pretpostavka. Ako pretpostavimo da žuti čaj ima otprilike isti sadržaj antioksidanata kao i zeleni čaj, onda su i njihove zdravstvene koristi slične. Postoje mnoge tvrdnje o velikim uticajima koje zeleni čaj ima na naše zdravlje, ali nisu sve od njih potkrepljene na zadovoljavajući način.

Glavni antioksidant u zelenom i žutom čaju je polifenolni katehin poznat kao epigalokatehin galat ili skraćeno EGCG. Kao hemijska supstanca, to je jak antioksidant. To znači da apsorbuje i neutrališe druge supstance poznate kao slobodni radikali, koji su štetni produkti metabolizma u ćelijama. EGCG u ljudsku ishranu dolazi samo putem čaja.

Neke od zdravstvenih tvrdnji o zelenom i žutom čaju uključuju sledeće prednosti.

prednosti zutog caja za mrsavljenje

Za šta je dobar žuti čaj?

Sprečava rak. Ova tvrdnja je prilično stabilna i postoje jaki dokazi do kojih se došlo kroz tzv. ” Azijski paradoks”, pored ostalih studija. Imajte na umu da su preventivni i korisni efekti ograničeni i potrebno je vreme da se ispolje. Zeleni ili žuti čaj nije lek za rak.

Sprečava i olakšava kardiovaskularne bolesti. Ova tvrdnja je zasnovana na studijama i posrednim dokazima, ali je uobičajena posledica mnogih antioksidanata.

Podstiče dugovečnost. Ovo bi se moglo reći za sve namirnice sa visokim sadržajem antioksidanata. Slobodni radikali, sa kojima se antioksidanti bore, tesno su povezani sa oštećenjem i smrću ćelija, što može biti uzrok zašto mi fizički starimo.

Sprečava dijabetes. Ova tvrdnja nije potkrepljena jakim dokazima, ali podržana je od strane nekih studija.

Održava mentalnu agilnost. Čini se da je ovo slučaj, iako je efekat ograničen. Opet, antioksidanti su uzrok.

Žuti čaj je odličan za mršavljenje. S obzirom na to da ubrzava metabolizam i izbacuje višak tečnosti iz organizma, ovaj čaj je sjajan izbor za mršavljenje. Topi masne naslage brže od većine drugih čajeva, pa ga možete piti u sklopu svoje dijete za brže i jače rezultate.

Dok su zeleni i žuti čaj često prodavani zbog svojih zdravstvenih koristi, treba da budemo svesni da su neke od specifičnih tvrdnji kontroverzne i sporne. Sa druge strane, u laboratorijama i u opširnim istraživanjima vidi se da antioksidanti imaju blagotvorne efekte na naše zdravlje. A čajevi su prepuni antioksidanata.

priprema zutog caja

Žuti čaj nije lek za sve, ali bi trebalo bi da se posmatra kao ukusni napitak koji može da deluje magično na vaše telo.

Priprema žutog čaja

Vodu kuvajte do temperature od 70-80 stepeni Celzijusa. Na oko 1 litre vode stavlja se oko 20 grama žutog čaja. Nakon sipanja čaja, ostavite da tako odstoji oko 3 minuta. Zatim procedite i pijte ga.