You are here: Home » Lekovite biljke » Beli luk – lekovita svojstva i kombinacija uz limun

Beli luk – lekovita svojstva i kombinacija uz limun

Beli luk ili češnjak (lat. Allium sativum) je začinska biljka koja je od davnina poznata po svojim lekovitim svojstvima.

I u našoj narodnoj medicini se beli luk često koristi za pravljenje raznih prirodnih lekova i melema.

Lekovita svojstva belog luka

Jača imunitet. Beli luk je poznat kao veoma efikasan antibiotik, koji se koristi za prevenciju i lečenje prehlade i gripa. Dokazano je da beli luk ima antivirusno i antibakterijsko dejstvo i da jača odbrambeni sistem organizma.

Beli luk - lekovita svojstva i kombinacija uz limun

Preporučuje se da se na početku prehlade ili gripa pojede jedan ili dva čena belog luka, jer on ubija viruse, gljivice i bakterije i na taj način sprečava dalji razvoj bolesti. Ako do bolesti ipak dođe, beli luk će pomoći jer olakšava iskašljavanje i izbacivanje sluzi.

Snižava krvni pritisak. Beli luk se koristi za snižavanje visokog krvnog pritiska i to je jedna od njegovih najvažnijih uloga.

Sprečava i leči rak. Dokazano je da se redovnim konzumiranjem belog luka smanjuje rizik od nastanka raka. Takođe, beli luk može da se koristi i za lečenje ove bolesti, jer efikasno uništava ćelije tumora. Dokazano je da beli luk smanjuje rizik od raka stomaka 10 puta efikasnije od ostalih lekovitih biljaka. Ako je u pitanju mali tumor, čir ili bradavica, dovoljno je da na to mesto flasterima ili lepljivom trakom zalepite pola čena belog luka. Potrebno je da ovaj postupak primenjujete 2-3 puta dnevno. Još jedan od recepata sa belim lukom koji pomaže u lečenju raka jeste mešavina belog luka, jabukovog sirćeta i unutrašnje kore bresta. Sve to sameljite u blenderu i u vidu obloge stavite na obolelo mesto.

Čuva kardiovaskularno zdravlje. Beli luk deluje povoljno i na zdravlje srca i krvnih sudova i smanjuje rizik od moždanog i od srčanog udara. Koristi se u lečenju arteroskleroze i za snižavanje holesterola.

Leči crevne bolesti. Beli luk se uspešno bori protiv parazita u crevima, pa se lambrija (parazitna bolest creva) može izlečiti za nekoliko dana uz pomoć belog luka. Osim što ubija parazite u crevima, beli luk se bori i protiv gljivičnih infekcija.

Sprečava nadimanje. Beli luk može da spreči nadimanje i gasove nakon teških jela poput pasulja i graška.

Popravlja raspoloženje. Zahvaljujući selenu koji se u velikim količinama nalazi u njemu, beli luk otklanja napetost, uznemirenost i umor i popravlja raspoloženje.

Osim ovih navedenih zdravstvenih prednosti belog luka, važno je spomenuti da on takođe štiti od raznih hroničnih oboljenja, od Parkinsonove bolesti, od bronhitisa i katarakte.

Ako ste odlučili da unesete beli luk u vašu ishranu, počnite sa jednim čenom dnevno. Najbolje je da ga jedete u sirovom stanju, pa ga možete jednostavno iseckati ili staviti u sokovnik sa drugim povrćem i voćem. Postepeno povećavajte količinu na 2 čena dnevno, a kasnije možete jesti i 3, radi boljeg efekta.

Beli luk se može konzumirati u svežem ili u kuvanom obliku. Ipak, svež beli luk je najbolji lek protiv parazita, virusa, bakterija i gljivica, a kuvani beli luk se preporučuje protiv infarkta i tromboze, kao i za zaštitu krvnih sudova. Ukiseljeni beli luk je najbolja zaštita od raka.

Beli luk i limun lekovita svojstva i upotreba

Beli luk sa limunom se u Nemačkoj odavno koristi kao moćan narodni lek, dok drugi tvrde da je u pitanju stari tibetanski recept. Beli luk, sam po sebi, ima brojne zdravstvene prednosti, a uz dodatak limuna, on još više jača naš imuni sistem. Takođe, limun predstavlja dodatni izvor vitamina C koji se bori protiv slobodnih radikala. Konzumiranjem ovog čudotvornog napitka od belog luka i limuna, osetićete blagotvorno dejstvo belog luka i limuna na ceo organizam. Pored toga što podmlađuje i potkrepljuje organizam, ovaj eliksir naročito efikasno deluje na lečenje oslabljenog vida i sluha.

Takođe, beli luk i limun su dobitna kombinacija za lečenje holesterola i masnoće u krvi. Važno je napomenuti da se za pravljenje ovog recepta koristi limun sa celom korom, a poznato je da se u kori nalaze važni hranljivi sastojci, koji su još delotvorniji od onih iz pulpe limuna.

U nastavku možete videti kako najlakše da napravite prirodni preparat od belog luka i limuna. Od sastojaka biće vam potrebne 4 glavice belog luka (40 čenova), 4 limuna sa korom i 2 litra vode. Najpre operite cele limunove sa korom i isecite ih na osmine. Nekada se limunovi pre upotrebe drže u vodi, da bi se otklonile sve nečistoće i štetne materije sa kore i da bi se održala svežina. Dakle, limunove sa korom sameljite u blenderu zajedno sa belim lukom. Ako nemate blender, možete jednostavno sve sastojke iseckati nožem. Beli luk ne morate da ljuštite. Zatim, mešavinu belog luka i limuna naspite u lonac i dodajte 2 litra vode i promešajte. Ovu mešavinu zagrevajte do tačke ključanja, a zatim isključite šporet i ostavite mešavinu da se prohladi. Nakon toga je procedite, pulpe bacite, a tečnost sipajte u flaše.

Druga opcija je da iskoristite i pulpu i sve zajedno da sipate u tegle. Za koju god varijantu da se odlučite, potrebno je da ovaj napitak držite u frižideru.

Što se tiče konzumiranja, preporučuje se da dnevno uzimate po jednu čašicu ovog napitka, najbolje 2h pre ili nakon glavnog obroka. Konzumirajte ovaj napitak u periodu od 3 nedelje, a zatim pauzirajte nedelju dana i onda napravite novu mešavinu, pa je uzimajte još 3 nedelje.

Takođe, ono što je važno jeste da sok od limuna eliminiše jak ukus belog luka, tako da nećete imati problema sa neprijatnim zadahom. Pre upotrebe važno je napitak dobro promućkati, a zatim ga poslužite dok je još hladan.