You are here: Home » Lekovite biljke » Biljka vidac – lekovitost i upotreba

Biljka vidac – lekovitost i upotreba

Vidac ili vidova trava je lekovita biljka iz porodice zevalica. U lekovite svrhe se koristi milenijumima godina, a oko njegovih svojstava su isprepletene mnoge narodne priče. Prema legendi, njegov latinski naziv Euphrasia officinalis potiče od imena grčke gracije Eufrasine, čije ime znači radost, zato što vidova trava čudesno leči oči i raduje svakoga ko ga upotrebi. Viševekovna tradicija upotrebe ove biljke u lečenju očiju pokazala je da je vidac zaista delotvoran prirodni lek, a zbog toga se u narodu često naziva i “očima Mati Božije”. Vidac je dobio čak i svoj hvalospev iz pera alhemičara Vilovanusa, koji je posvedočio o čudotvornom dejstvu ove biljke koja je povratila vid ljudima koji su dugo godina bili slepi. Neki drugi poznati istraživači takođe su u proteklim vekovima  tvrdili da je ova biljka zaista delotvorna za primenu kod različitih bolesti očiju ili tegoba sa vidom koje su povezane sa starošću i drugim uzrocima. Kao i mnogi darovi prirode i lekovi narodnih travara, vidac se i danas redovno upotrebljava kod problema sa vidom ili oboljenjima očiju.

Vidac je jednogodišnja zelena biljka, visine oko petnaestak centimetara, sa razgranatim gornjim delom i dlačicama na stabljici i listovima. Listovi su nazubljeni, a cvetovi beli ili svetle ljubičaste boje, cevastog oblika, sa malim žutim mrljama na donjoj usni cveta. U narodu širom regiona je poznat pod različitim lokalnim nazivima, između ostalog kao vidica, vidova trava, vidovita trava, oči Mati Božije, očanica, zorvica, dragočka, radoka i pod drugim imenima.

Pre nego što se posvetimo lekovitosti vidove trave, treba ukuazati i na njenu zanimljivost sa botaničke tačke gledišta. Naime, vidac je poluparazitska biljka, koja ima posebno usisavajuće korenje, kojim se pričvršćava za drugu livadsku travu i od nje crpi izvor mineralnih soli. Drugim rečima, on doslovno krade materije od drugih biljaka, pa ga prati i nemački narodni naziv kradljivca mleka.

Biljka vidac – Lekovitost i upotreba

Lekovitost vidove trave

Ova biljka ima lekovita svojstva, a posebno u vezi zdravlja očiju. Njeni cvetovi i sami podsećaju na oči, što je i bio glavni povod da stari narodni lekari smatraju da je sigurno dobra za lečenje očiju i poboljšanje vida. Kako se ispostavilo, stari narodni pristup je u potpunosti bio delotvoran. Narodno učenje prema kome se određeni prirodni izvori, prvenstveno izvesne biljke, smatraju lekovitim na osnovu nekog karakterističnog znaka koji poseduju, u mnogim slučajevima je samo uneo dodatnu zabunu u metode lečenja, ali kada je reč o vidovoj travi, nije pogrešio. Vidac podseća na oči i zaista ih leči.

Vidac sadrži puno lekovitih sastojaka, no treba biti oprezan kod doziranja. Sadrži glikozid rinantin, eterično ulje, masno ulje, smolu, šećer, soli, ugljene hidrate, gorke materije, vitamin C, eufrastansku kiselinu i aromatične materije. Sastojak oko kojeg treba voditi računa je glikozid rinantin koji može dovesti do ozbiljnih trovanja, ako se ne upotrebljava u tačno propisanoj dozi. Prevelike količine mogu dovesti do supotrotnog efekta u tretmanu očiju, odnosno do znatnog pogoršanja stanja.

Biljka vidac se upotrebljava kao antibakterik, antiseptik, antimikotik, antifungal, antibiotik, antidijaroik, adstrigent, antikatarik, antioksidans, sekreotolik, tonik i digestiv. Vidac je pre svega primenjiv kao prirodni lek kod oboljenja očiju i tegoba vezanih za vid. Koristi se kod sledećih stanja:

 • Conjunctivitis, odnosno upala spojnice oka
 • Blepharitis, odnosno upala kapaka
 • Iritis, odnosno upala šarenice
 • Glaucoma, poznata kao zelena mrena, odnosno povišen očni pritisak
 • Macula cornea, odnosno pegavost površine rožnjače
 • Ulcus corneae, odnosno čir na rožnjači
 • Dacryocystitis, odnosno upala suzne kesice
 • Curenje učiju kod groznice i kijavice
 • Slabost očiju kod naprezanja usled čitanja ili pisanja

Biljka vidac ima i druga manje poznata lekovita dejstva. Pomaže kod sledećih stanja:

 • Oboljenja disajnih puteva
 • Kijavica i kašalj
 • Grip i bronhitis
 • Problemi sa varenjem
 • Slabost apetita
 • Bolovi u crevima i želucu
 • Grčevi
 • Nervoza i nesanica
 • Glavobolja i migrena

Upotreba

Vidac raste na proplancima i livadama, pored puteva ili na čistinama svetlih šuma. Biljka cveta od juna do avgusta, cvetovima koji nemaju jak miiris, dok je ukus biljke gorak. Bere se cela biljka, dok je u punom cvatu, a bez korenja i upotrebljava se osušena. Postupak sušenja se obavlja tako što se cela biljka bez korena stavlja na toplo i vetrovito mesto, u hladovini. Kada se osuši, usitnjava se i čuva u odgovarajućoj posudi.

Kapi za oči od svežeg vidovog soka – Sveža biljka može da se iskoristi za ceđenje soka od kog se mogu praviti lekovite kapi za oči, tako što se sveže isceđen sok razredi sa destilovanom vodom i ukapava po dve kapi u svako oko.

Tinktura – 200 gr usitnjene biljke se natopi u 1 l alkohola od 70 procenata. Tinkturu procediti nakon trideset dana. Dozira se tri puta dnevno po deset do dvadeset kapi u malo vode ili čaja.

Priprema čaja za ispiranje i obloge za oči – Jedna kašičica čaja se preliva sa 2 dl vrele vode i ostavi da odstoji najviše dva minuta. Mlakim čajem se mogu ispirati oči dva do tri puta na dan ili se čaj upotrebljava za pripremu obloga za oči. Oblozi se drže na očima oko pet minuta. Ukoliko su oči jako osetljive, čaj treba dodatno razblažiti mlakom prokuvanom vodom. Uvek treba voditi izuzetnog računa o higijeni i koristiti sveže pripremljeni čaj.

Priprema obloga za lečenje čmička – Pet kašičica biljke preliti sa 2.5 dl vrele vode, ostaviti da odstoji desetak minuta i upotrebiti toplo za natapanje sterilnih gaza.

Priprema čaja za jačanje vida – Dve kašičice biljke preliti sa 2 dl vrele vode i ostaviti da odstoji petnaestak minuta, pa procediti. Piti tri puta dnevno po jednu šoljicu uvek sveže pripremljenog, neslađenog čaja.

Čaj protiv otečenih kapaka – Pomešati 30 gr sitno iseckanog vidca i 10 gr plodova komorača i dve kašičice mešavine preliti sa 2 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno desetak minuta. Procediti i upotrebiti za obloge ili ispiranje očiju.

Čaj protiv krmelja – Pomešati po kašiku cveta i lista vidca, cveta kamilice i cveta i lista hajdučke trave. Preliti sa 6 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno dva sata. Procediti i upotrebiti za čišćenje očiju uz pomoć natopljene vate, a ujutro i uveče za obloge, koje se drže dvadeset minuta na očima.

Lek protiv kijavice – Jednu kašičicu vidca preliti sa 2.5 dl vrele vode i ostaviti poklopljeno pet minuta, pa dodati pola kašičice soli. Mešavinu polako ušmrkavati u nozdrve, dva do tri puta dnevno, uvek sa sveže spremljenim čajem.