You are here: Home » Lekovite biljke » Bokvica i med – lekovita svojstva i recepti

Bokvica i med – lekovita svojstva i recepti

Bokvica nam je poznata kao korov, a sama reč korov u nama često budi negativnu konotaciju. Koliko puta smo prošli pored bokvice, a da nismo ni obratili pažnju? Međutim, postoje dobri razlozi koji govore u prilog zašto je to greška. Naime, bokvica je jako lekovita, i ima široku primenu, bilo kao lek za želudac, ili kao lek protiv kašlja i drugih oboljenja disajnih organa.

U našoj narodnoj medicini, bokvica je u kombinaciji sa medom korišćena za lečenje želudca, zatim je imala široku primenu kod otoka, rana i čireva na koži, a sirupi i čajevi su se koristili za iskašljavanje i izbacivanje šlajma.

Bokvica i med - lekovita svojstva i recepti

Sirup od bokvice i meda, za želudac: 

Pri korišćenju bokvice u bilo koje svrhe, važno je da povedete računa o tome da otklonite svu prljavštinu i zemlju jer, imajte na umu da je bokvica ipak korov, biljka koja raste na prljavim i zapuštenim mestima. Stoga, dobro operite svežu bokvicu, jakim mlazom vode i detaljno. Nakon što ste to uradili, iseckajte je na sitne delove, a zatim sameljite. Najbolje da u ovu svrhu koristite blender. Zatim sve stavite u sokovnik, dobro mešajte, i tečnost iscedite. Zatim stavite duplu količinu domaćeg meda u odnosu na sirup od bokvice, i iscedite pola limuna.  Zatim ostavite smesu u tegli nekoliko dana, radi što više ispuštenog bokvicinog soka. Najbolje je da sirup držite u frižideru, i pijete ga tri puta dnevno, koristeći supenu kašiku. Ukoliko su vam creva i digestivni organi razdražljivi, nemojte da pijete sirup na prazan stomak, već nekih pola sata pre jela.

Sirup od bokvice, meda i šećera, protiv kašlja: 

Ovaj sirup je dobar za iskašljavanje šlajma, za one koji imaju problem sa bronhitisom i astomom, regeneriše nadraženo grlo i umiruje kašalj. Može se koristiti i kao preventiva, a jako je dobar i za pušače. Jedina mana, uslovno rečeno, jeste to što je za ovaj sirup potrebno strpljenje, jer njegova priprema traje tri meseca. Međutim, kada počnete da ga koristite, uvidićete i sami da je vredelo.

priprema: u teglu poređajte sloj suvih listova bokvice, pospite smeđim šećerom, i sipajte kašičicu prirodnog meda. Zatim ponovo počnite da ređate sušene listove bokvice, preko njih šećer, pa med. Ponavljajte ovo sve dok ne stignete do vrha tegle. Kada zatvarate teglu, gledajte da pri vrhu ima što manje vazduha. Teglu potom držite na hladnom – u špajzu, podrumu, ili pak zakopanu u zemlji, ukoliko imate uslova za tako nešto. Nakon 90 dana, iscedite sirup i konzumirajte svaki dan.

Čaj od bokvice, protiv kašlja:

Ukoliko vam treba neko brže rešenje od gore navedenog sirupa, možete da napravite sebi čaj od suvih listova bokvice. Recept je krajnje jednostavan: malu kašičicu punu suvih listova prelijte šoljom ključale vode, i ostavite neko vreme da odstoji poklopljeno (najbolje oko pola sata). Nakon pto čaj odstoji, procedite ga i ne zaslađujte. Ovaj čaj može da se pije do tri puta dnevno, a najbolje je konzumirati ga ujutru.

Uz suve listove bokvice možete u svoj čaj da dodate i malo majčine dušice koja je takođe dobra u borbi protiv kašlja i bronhitisa.