You are here: Home » Lekovite biljke » Crveni luk – lekovitost i recepti

Crveni luk – lekovitost i recepti

Crveni luk je Izuzetno korisna i lekovita vrsta luka, možda nepravedno zapostavljena na našim trpezama u korist njegovog lekovitog rođaka, belog luka. Zanimljivo je da se dugo nije upotrebljavao u ishrani, budući da je u mnogim krajevima sveta smatran za svetu biljku. Prema nekim podacima, crveni luk se uzgajao još pre šest milenijuma u drevnom Egiptu i Mesopotamiji, gde je bio cenjen kao ritualna biljka, korišćena u religioznim obredima.

U Starom Egiptu su velike i važne zakletve polagane upravo ispred ove biljke i smatralo se da taj čin ima najmoćniju snagu i značaj. I graditelji gorostasnih egipatskih piramida su svakodnevno koristili crveni luk, koji i dan danas može da se pronađe među čestim motivima na zidovima drevnih egipatskih građevina. Zapisi starih svetih pisama i spisa svedoče o visokoj ceni i vrednovanju luka.

Lukovicu su Evropu doneli Rimljani i preneli je preko venca alpskog masiva, odakle se proširila po Evropi i počela da se sadi i uzgaja.

Crveni luk - lekovitost i recepti

Lekoviti sastav crvenog luka

Crveni luk je lukovica čiji je latinski naziv Allium Cepa i pripada rodu Allium, koji obuhvata i do sedam stotina vrsta, no većina njih su nejestve i nisu od privredne važnosti. Intersantan je podatak to da se predstavnici ovog roda pojavljuju isključivo na severnoj Zemljinoj hemisferi, te da se samo jedna jedina vrsta može pronaći na južnoj hemisferi, u Africi. Svi predstavnici ovog roda uspevaju na otvorenim područjima, poput livada, stepa, pustinja i polupustinja. Najrasprostarnjeniji su u južnoj i srednjoj Aziji.

Ova lukovica je izuzetno bogata hranljivim i korisnim sastojcima. U njoj ima oko 9% ugljenih hidrata, 1.4% protena, minimalna količina masti, oko 0.2% i mala količina minerala.

Fenoli – Ekstrakt crvenog luka obiluje fenolnim materijama i ima izraženo antikancerogeno dejstvo. Ove komponente su posebno koncentrisane u ljusci lukovice, koja je u preradi luka obično otpadni proizvod. Fenoli i polifenoli iz biljaka imaju antimikrobno svojstvo.

Flavonidi – Crveni luk je bogat izvor flaovonida i to jedan od najbogatijih u ljudskoj ishrani. Najvažniji flavonid koji sadrži je kvercetin, za koji se smatra da deluje kao deaktivator materija koje podstiču razvoj tumora. Ovaj element se trenutno podrobno ispituje u naučnim istraživanjima. Neke studije su pokazale da kvercetin zaustavlja rast ćelija koje su osetljive na estrogen, a koje su prisutne kod raka dojke. U kombinaciji sa vitamnim C, kvercetin ima antivirusno dejstvo. Istraživanja su pokazala da crveni luk ima najveći procenat kvercetina, među 28 drugih vrsta povrća i 9 vrsta voća.

Vitamini – Crveni luk ima značajan sadržaj vitamina, u najvećoj meri vitamina C i B, kao i eterična ulja. Deluje kao snažan antioksidans, upravo zahvaljujući sadržaju C vitamina. Važno je znati da se velika koncentracija vitamina C nalazi u zelenim listovima crvenog luka, pošto većina ljudi ne zna za ovaj podatak i najčešće konzumira samo glavicu luka, a listove uklanja i baca.

Lekovito dejstvo crvenog luka

Zbog kvalitetnog sadržaja korisnih sastojaka, crveni luk je odličan prirodni lek za različita zdrastvena stanja. Može da deluje preventivno i generalno pozitivno utiče na sveukupno zdravlje i organizam.

Antibakterijsko i antigljivično dejstvo – Istraživanja su pokazala da bioaktivne supstance u sastavu crvenog luka imaju antibakterijsko i antigljivično svojstvo. Ekstrati ulja crvenog luka sprečavaju razvoj dva tipa bakterija, Staphylococcus Aureus i Salmonella Enteritidis, kao i rast tri vrste plesni, Aspergillus Niger, Aspergillus Flavus i Aspergillus Fumigatus. To su svojstva slična pencilinu.

Antiinflamatorno dejstvo – Ova biljka pomaže u ublažavanju upalnih procesa koji izazivaju alergije i astmu, a često se preporučuje obolelima od upale grla i bronhitisa.

Regulacija rada creva i želuca – Jedan stari zapis klinastim pismom poručuje da osoba koja jede crveni luk na jesen neće  imati problema sa bolovima u želucu tokom zime. Jedno kinesko istraživanje je pokazalo da se među osobama koje konzumiraju puno luka nalazi najmanji procenat oboljevanja od raka želuca. Crveni luk poboljšava apetit i pomaže osobama koje pate od zatvora, regulišući rad creva. Preporučuje se da se konzumira u sirovom obliku, a osobama sa slabim želucem se savetuje da ga ipak izbegavaju.

Podstiče rad bubrega – Crveni luk pozitivno deluje na razmenu materija u organizmu i odličan je prirodni diuretik. Ima izvrsno dejstvo za pročišćavanje organizma, a dobar je i kao lek kod upale bešike i prostate.

Krvotok i krvni pritisak – Crveni luk dokazano pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska, kao i u sprečavanju nastanka krvnih ugrušaka. Dobar je i za sanaciju podliva i zaceljivanje rana.

Regulacija nivoa holesterola – Neka ispitivanja su pokazala pozitivan uticaj crvenog luka na nivo holesterola u krvi. Istraživanja su dokazala da jedna glavica crvenog luka dnevno podiže nivo korisnog holesterola.

Regulacija nivoa šećera – Ova lukovica sadrži biljni hormon koji je sličan insulinu, te je odličan za osobe koje boluju od dijabetesa.

Osim ovih lekovitih karakteristika, crveni luk se koristi i u tretmanima za negu kose, lica i noktiju, a i kao dopuna u režimu dijetnih programa za mršavljenje. Ponekad se naziva višeslojnom lepotom, upravo zbog brojnih blagotvornih efekata na naš organizam.

Recepti za lekovitu upotrebu crvenog luka

Crveni luk se koristi u narodnoj medicini i još uvek nije zvanično priznat kao lekovita biljka. Najčešće se konzumira kao dodatak jelu i salatama, a u pripremi omiljene grčke salate koriste se upravo kolutovi crvenog luka. Od njega mogu da se naprave i korisni preparati, koji imaju lekovita svojstva i namenu.

Sirup od crvenog luka – Za pripremu lekovitog sirupa od ove vrste luka je potrebno pola kilograma crvenog luka, pola kilograma šećera ili meda i litar vode. Luk narendati i kuvati sa šećerom ili medom oko tri sata na laganoj vatri. Presuti u tamne boce i konzumirati tri puta dnevno sa mlakom vodom ili mlekom. Ovaj sirup je izvrstan protiv oboljenja pluća i organa za varenje.

Preparat za pospešivanje mokrenja – Potrebno je pomešati jednake delove luka, peršuna i celera i kuvati mešavinu lagano u jednom litru vode, sa osam kašika meda. Količina je recimo 2 glavice luka. Preparat se konzumira topao, četiri puta dnevno po jednu šoljicu.

Crveni luk za lepe nokte – Pokazalo se da sveži sok crvenog luka jača slabe i lomljive nokte na rukama i nogama. Ovaj tretman je vrlo jednostavan, a rezultati brzo uočljivi. Savetuje se da se ne primenjuje neposredno pred izlazak iz kuće, zbog mirisa luka.