You are here: Home » Lekovite biljke » Crveni zdravac – lekovitost, čaj i priprema

Crveni zdravac – lekovitost, čaj i priprema

Crveni zdravac je još jedan od nepresušnih lekovitih darova priode, u svetu isceliteljskog bilja i čajeva. Kao što mu i sam naziv kaže, ova lekovita biljka ima izuzetno blagotvorna svojstva za ljudski organizam i sveukupno zdravlje. U narodnoj medicini je crveni zdravac odavno smatran za pravi prirodni lek protiv neplodnosti .

Crveni zdravac je veoma cenjen u našim krajevima, o čemu svedoči stari običaj koji se ritualno izvodi na đurđevdansko jutro. U vodu za ritualno umivanje u sam osvit praznika se dodaje ova biljka, kako bi obezbedila dobro zdravlje tokom cele godine.

Crveni zdravac – lekovitost, čaj i priprema

Lekovitost zdravca

Zdravac, na latinskom Geranium Macrorrhizum, je višegodišnja zeljasta biljka koja voli sunce i plodnu zemlju. Raste samoniklo i to uglavnom u šumovitim, brdskim i planinskim predelima. Zdravac može da naraste između 25 i 30 cm, a njegovi cvetovi mogu da variraju od bele do ružičaste boje. Zdravac je prilično skromne i neupadljive pojave, ali ga karakteriše jak miris.

Crveni zdravac uspeva na senovitim mestima, u brdovitim i planinskim područjima, ali može da se gaji i kao baštenska vrsta. Biljka se bere od aprila do juna, kada joj je vreme cvetanja i tada se sakuplja rizom koji se suši na suncu.

Zdravac sadrži tanine, gorke materije i flavonide, a ima i blago antiseptičko dejstvo. Uglavnom se koristi za pripremu lekovitog čaja, a njegova primena je mnogostruka. Zdravac se koristi kao narodni lek za više različitih zdravstvenih stanja.

 • Lečenje manjih zapaljenja i oštećenja kože i sluzokože, za površinsko skupljanje tkiva
 • Lečenje upale sluzokože organa za varenje, tegoba poput žgaravice i gorušice
 • Lečenje dijareje
 • Lečenje i smanjenje problema sa nesanicom
 • Relaksacija i smirivanje nervnog sistema i nervoze srca
 • Tretman menstrualnih tegoba i neredovnog ciklusa
 • Priprema eteričnog ulja za izradu kozmetičkih preparata
 • Podsticanje rada bubrega
 • Smanjenje simptoma malaksalosti, hroničnog umora i iscrpljenosti
 • Jačanje imuniteta
 • Lečenje neplodnosti
 • Ispiranje usta i grla

Čaj od crvenog zdravca

Čaj koji se priprema od cvetova, listova i stabljike ove biljke posebno povoljno deluje na rad bubbrega, na jačanje imunog sistema i ublažavanje simptoma iscrpljenosti.

Čaj takođe deluje umirujuće i odličan je u borbi protiv nesanice, anksioznosti, nervoze, pa i umanjenja simptoma predmenstrualnog ciklusa i menopauze. Njegovo antiseptičko svojstvo ga čini odličnim prirodnim preparatom za dezinfekciju usne šupljine i grla.

Smatra se da ova biljka ima blagotvorno dejstvo na plodnost i u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama predstavlja prirodni lek za tretiranje problema ženskog steriliteta. Njegova svojstva povoljno deluju na ženske reproduktivne organe.

Upotreba čaja od crvenog zdravca

Čaj se priprema jednostavno. Osnovni recept podrazumeva da se 10 gr osušene biljke prelije sa 2 dl ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji oko pola sata. Čaj zatim procediti i popiti jednu šolju na prazan stomak. Preporučuje se da se u toku dana piju do dve šolje čaja, jedna na prazan stomak, a druga u toku dana.

Zdravac za ispiranje usta – Za pripremu tečnosti za ispiranje usta je potrebno po 25 gr zdravca, nane, idjirota i kamilice. Dve supene kašike ove mešavine preliti sa 2 dl ključale vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata. Ovom tečnošću ispirati usta više puta u toku dana.

Zdravac i virak protiv proliva – Za pripremu ovog prirodnog leka je potrebno pomešati po 20 gr zdravca, virka, smilja, petrovca i vranilovke. Tri kašike ove mešavine preliti sa pola litra hladne vode i ostaviti mešavinu da prenoći. Ujutro zagrejati do ključanja, ostaviti da se prohladi i procediti. Konzumirati u toku dana umesto vode.

Zdravac i kantarion protiv proliva – Pomešati po 30 gr rizoma od zdravca, kantariona i žive trave i 10 gr majčine dušice. Tri kašike mešavine preliti sa pola litra hladne vode i pripremiti po istom postupku kao i prethodni recept protiv proliva.

Crveni zdravac za plodnost – Prstohvat biljke staviti u 125 ml vrele vode i ostaviti da odstoji desetak minuta. Procediti mešavinu i piti u malim gutljajima nekoliko puta u toku dana. Preporučuje se da ovaj čaj za plodnost piju oba partnera.