You are here: Home » Uzgajanje » Gorka dinja – lekovitost, gajenje i recepti

Gorka dinja – lekovitost, gajenje i recepti

Karela ili gorka dinja je interesantno egzotično voće koje izgledom podseća na krastavac veoma hrapave površine i izrazito gorkog ukusa. Ova dinja je najpopularnija u rodnoj Indiji, gde je stalan stanovnik vegeterijanske kuhinje, a koristi se i kao lekoviti plod. U Indiji se karela priprema na tradicionalan način, u receptima brojnih jela od povrća, a od nje se pravi i sveži ceđeni sok.

U Indiji se gorka dinja priprema na različite načine, a veoma često se servira kao deo obroka sa leblebijama ili se jede pržena i punjena začinima. Indijci prvo izdube sredinu dinje, napune je raznim biljkama, lukom i belim lukom, povežu koncem i prže u ulju. U tradicionalnom indijskom domu, karela se koristi za pripremu zdravog svežeg soka koji se redovno pije. I danas je moguće u apotekama i malim prodavnicama širom Indije, pa i drugde u svetu, pronaći sok od karele u bocama, kao i ekstrakt ove lekovite biljke u obliku kapsula.

Gorka dinja – lekovitost, gajenje i recepti

Lekovitost gorke dinje

Gorka dinja, na latinskom Momordica Charantia, jedna je od mnogih lekovitih plodova čiju blagotvornost za ljudski organizam potvrđuju i brojna naučna istraživanja. Ona potiče iz Indije, u Kinu je prenesena u 14. veku, odakle se počela širiti u na druge strane sveta. Pripada porodici tropskih i suptropskih loza, a danas najviše raste na području Azije, Afrike i Kariba.

Karela je poznata po svom zanimljivom egzotičnom plodu, koji se smatra jednim od najgorčih na čitavom svetu. Vekovima unazad se koristi u azijskoj i afričkoj medicini, zbog niza dobrobiti za ljudsko zdravlje. U zapadnjačkoj medicini je tek od skoro prisutna. Veoma brzo je privukla pažnju naučnika zbog jako dobrog efekta na naš organizam, sa naglaskom na maligne promene. Za šta je sve dobra ova čudnovata gorka biljka?

Pomaže u uništavanju ćelija raka – Više naučnih studija je otkrilo pozitivan učinak mesa gorke dinje na suzbijanje ćelija raka dojke i sprečavanje njihovog daljeg razvijanja i množenja. Takođe se pokazalo i da sok karele uspešno utiče na smanjenje rasta tumora gušterače.

Jača imuni sistem – Karela utiče na sveukupan imunološki sistem i jača otpornost organizma na potpuno prirodan način. Podiže ukupni nivo energije, a neke studije su pokazale da pojačava imunološke funkcije ćelija kod osoba koje boluju od karcinoma i HIV infekcije, odnosno deluje kao imunomodulator.

Snižava nivo šećera u krvi – Gorka dinja sadrži glikoprotein koji je po svojoj aktivnosti sličan insulinu i tako snižava nivo glukoze u krvi. Deluje kao prirodni insulin i preporučuje se osobama koje boluju od dijabetesa.

Ostala lekovita svojstva – Osim pomenutih izuzetno korisnih efekata gorke dinje, ova biljka je odlična ii za pročišćavanje organizma, jer podstiče uklanjanje toksina iz tela. Takođe je dobra i u tretmanu psorijaze, a pomaže i kod tegoba vezanih za organe za disanje.

Kako se gaji gorka dinja?

Ova tropska penjačica, koja dolazi iz Indiji i Kine, u tim krajevima se najviše sadi zbog mladih zelenih lekovitih plodova. Ima višestruku korist kada se posadi. Može da posluži i kao prirodan zaklon u dvorištu, na tremu ili terasi, pošto može da dostigne i do pet metara visine. Mladi plodovi su duguljasti, hrapave kore i zelene boje, a kako dozrevaju, postaju narandžasti.

Karela se seje u martu u posude koje je najbolje držati na prozorskom okviru. Presađuje se sredinom maja, tek kada prestane opasnost od poslednjih zimskih i prolećnih mrazeva. Kada plodovi dozrevaju i postanu narandžasto žuti, pucaju i rastvaraju se na tri dela, otpuštajući crvene semenke. Najkorisniji su mladi još nedozreli plodovi.

Kako se priprema gorka dinja?

Svi delovi ove lekovite biljke su gorki. Nezreli plodovi su izuzetno dobar izvor vitamina C, kalijuma i fosfora i mogu da se jedu sveži ili u drugim jelima sa povrćem. Sušeni listovi su jestivi i koriste se za pripremu čaja. Sama dinja se u kulinarstvu može pripremati i kuvana, pečena i pržena.

Uprkos gorkom ukusu, karela se može pripremati u raznim jelima. Indijci su pronašli načine da je često konzumiraju u različitim jelima, a gorčinu otpuštaju uklanjanjem unutrašnjosti ploda ili mariniranjem u slanoj vodi. Neki izvori smatraju da je karela zaslužna za izuzetnu dugovečnost ovog naroda. Jela od karele zahtevaju dosta vremena za pripremu, predanost  i trud, ali su zbog izuzetnih svojstava ove biljke vredni svakog napora.

Punjena karela sa masalom od luka – Karela sa masala punjenjem od luka je jedno od uobičajenih indijskih vegeterijanskih jela. Veoma je egzotičnog i aromatičnog ukusa i sastavni je deo menija indijske kuhinje. Evo kako je pripremiti. Potrebni sastojci za ovo jelo su:

  • 6 plodova gorke dinje
  • 1 crni luk
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašika semena korijandera
  • 2 kašike kumina
  • 5 do 6 suvih čili papričica
  • Ulje za prženje
  • So

Masala nadev se priprema tako što se svi sastojci osim dinja izmiksaju u blenderu, tako da se dobije fina jedinstvena pasta. Pasta se potom proprži sa malo ulja i doda se malo soli, te se odloži sa strane. Plodove dinje dobro oprati i odrezati im krajeve, ali tako da ostanu cele. Izdubiti ih i pržiti ih na ulju, dok ne budu gotove. Ostaviti ih da se malo prohlade, a potom ih napuniti pastom, pazeći da se ne pokidaju. Napunjene dinje još malo propržiti na tihoj vatri, po ličnoj želji i ukusu. Ukoliko ima ostataka paste, dodati je u tiganj zajedno sa punjenim karela dinjama. Gotove punjene dinje mogu da se jedu zasebno, a najčešće se služe kao vegeterijansko predjelo ili prilog.