You are here: Home » Uzgajanje » Japanska kaki jabuka – sadnja, uzgoj i kako se jede

Japanska kaki jabuka – sadnja, uzgoj i kako se jede

Japanska kaki jabuka (Diospyros kaki L.) ili ,,hrana bogova”, kako se još naziva, potiče iz Kine i iz Japana, gde postoji već nekoliko vekova. Nazivaju je još istočna ili zlatna jabuka, kakijevac, kineska jabuka ili persimon. U devetnaestom veku stablo kaki jabuke je preneseno u Evropu, a danas uspeva u područjima sa blagom sredozemnom klimom.

Kod nas se japanska kaki jabuka retko može videti, pa lepi plodovi i ukrasno stablo često privlače pažnju prolaznika. Ukrasno stablo kaki jabuke ima krošnju u obliku piramide, a plodovi su veoma ukusni i bogati lekovitim sastojcima. Oni se često koriste za lečenje raznih zdravstvenih tegoba, a istovremeno sadrže veoma malo kalorija.

U nastavku teksta možete saznati nešto više o sadnji i uzgoju ove vrste jabuka, o njenim lekovitim svojstvima i o načinu upotrebe.

Japanska kaki jabuka - sadnja, uzgoj i kako se jede

Sadnja i uzgoj kaki jabuke

Pre sadnje japanske kaki jabuke neophodno je odstraniti sve oštećene delove korena, dok se sitno korenje ne mora skraćivati. Za sadnju japanske kaki jabuke preporučuje se da izaberete položaj koji je dosta osunčan, kako bi tokom leta, ali i u jesen sadnice bile što više izložene suncu. Sadnice se sade u jamu koja je sveže iskopana i bogata đubrivom, a moraju se dodati i mineralna i stajska đubriva koja se čuvaju u zalihama. Što se kiselosti zemljišta tiče, treba birati zemljište čija je pH vrednost između 6 i 7. Razmak između sadnica je uglavnom 5 m. Što se održavanja zemljišta tiče, redovno se mora uklanjati korov, a zaštita od štetočina i bolesti nije potrebna. Zemljište je potrebno povremeno dohranjivati kalijumom, azotom i fosforom, a stajsko đubrivo dodavati u zemlju oko sadnice.

Nakon sadnje neophodno je postaviti neki oslonac za sadnice kakija, a u proleće je neophodno skraćivati sadnice. Nepotrebni izdanci se uklanjaju, a novoizrasli se često moraju savijati. Nekada se grane sa puno plodova moraju vezati za jače grane ili se za njih mora postaviti dodatni oslonac, da se drvo pod težinom plodova ne bi slomilo.

Stabla japanske kaki jabuke su uglavnom otporna na sušu, ali u periodima kada nema dovoljno kiše, ipak ih je potrebno povremeno zalivati. U toku zime sadnice su osetljive na niske temperature, pa se preporučuje da se u toku prve dve godine u predelu korena zaštite oblogom od lišća ili slame, a da se stablo zaštititi uz pomoć slame ili paprati. Osim toga, dobro bi bilo sadnice postavljati blizu stambenih objekata koji se greju ili na okućnicama. Nekada je potrebno sadnice zaštititi i od vetrova uz pomoć vetrobrana. Nakon 2-3 godine od sadnje iz pupoljaka počinju da se razvijaju cvetovi, a zatim se oblikuju i plodovi. Plodovi ostaju na stablu i tokom jeseni da bi bili što zreliji, a berba počinje neposredno pre pojave jačih mrazeva. Tada plodovi postaju jarko narandžasti, gotovo crveni, sočni i slatkog ukusa i mogu se jesti kašičicom.

Kako se jede japanska kaki jabuka?

Japanske kaki jabuke istog su oblika i veličine kao i naše uobičajene jabuke i mogu biti žute, narandžaste ili crvene boje. Imaju specifičan sladak ukus koji podseća na kajsiju. Plodovi kaki jabuke se jedu kada su u potpunosti zreli i sočni. Kaki jabuka je bogata vitaminima A i C, a od minerala najviše sadrži kalcijuma, cinka, kalijuma, magnezijuma i fosfora. Kaki jabuka je dobra za poboljšanje probave jer sadrži velike količine dijetetskih vlakana. Ona blagotvorno deluje na želudac i na creva, pa ukoliko kaki jabuka postane deo vaše ishrane, više nećete imati problema sa zatvorom i nadimanjem. Snižava nivo lošeg holesterola i reguliše krvni pritisak.

Osim toga, ova jabuka sprečava pojavu arteroskleroze, ima blagotvorno dejstvo na srčani mišić i na ceo kardiovaskularni sistem, a od izuzetnog je značaja i za jačanje imuniteta. Antioksidansi koji se nalaze u ovoj voćki se uspešno bore protiv slobodnih radikala i na taj način sprečava se pojava raznih bolesti i infekcija. Pošto sadrži malo kalorija, kaki jabuka može pomoći i u procesu mršavljenja. Kaki jabuka može da bude ukusna užina koja će zadovoljiti vaše potrebe za slatkišima, ubrzaće metabolizam i smanjiti apetit. Međutim, treba je jesti u umerenim količinama jer sadrži dosta šećera. Dijabetičari bi trebalo da budu posebno oprezni sa konzumiranjem ove ukusne voćke. Takođe, redovnim konzumiranjem kaki jabuke očuvaćete dobar vid, jer ova voćka sadrži vitamin A i beta karoten u velikim količinama. Ova jabuka se u medicini koristi za prevenciju katarakte i makularne degeneracije.

Iako se kod nas retko upotrebljava, japanska kaki jabuka ima veliku primenu širom sveta. Pre svega, kaki jabuka se koristi u ishrani, u svežem, sušenom ili kuvanom stanju. Ono što je od ključnog značaja jeste to da se kaki jabuka nikada ne jede sa kožicom, već da se konzumira samo njeno sočno, zrelo i mekano meso. Kaki jabuka se može iseći na kriške i jesti sirova a može se koristiti i za pripremu raznih poslastica. Od nje se mogu praviti pudinzi, sladoledi i voćne salate, a u kombinaciji sa muslijem predstavlja veoma ukusan i zdrav doručak. Uvek je važno birati mekane i zrele plodove. Ukoliko se jede u svežem obliku, kaki jabuka nikada ne treba da se jede na prazan želudac jer može izazvati dijareju. Kaki jabuka postoji i u sušenom obliku i kao takva ima veliku hranljivu vrednost. Od kaki jabuke se prave sokovi, džemovi, sirupi, ali i aromatična alkoholna pića, pa čak i rakija. Od listova kaki drveta može da se pravi čaj koji je nadaleko poznat po svojim lekovitim svojstvima.

Osim u ishrani, japanska kaki jabuka se koristi i u kozmetici. Ona je čest sastojak mnogih preparata za čišćenje kože lica i preparata koji usporavaju starenje. Kaki jabuka održava kožu hidriranom, mekom i glatkom, a bore se polako povlače i postaju manje vidljive.