You are here: Home » Lekovite biljke » Kurkuma začin kao lek i recepti

Kurkuma začin kao lek i recepti

Istočnjačka kuhinja je spoj nama namirnica koje su nam u potpunosti poznate i onih za koje nikad nismo čuli. Sama po sebi je veoma egzotična, ali i ukusna i s pravom je mnogi gurmani svrstavaju među najbolje svetske kuhinje. Jedna od odlika ove kuhinje je da obiluje začinima, koji polako, ali sigurno stižu i na naše trpeze.

Jedan od takvih začina je kurkuma, začin jarko žute boje koji potiče od korena istoimene biljke. Spada u porodicu đumbira i to je jedan od razloga njegove pikantnosti i jakog, pomalo ljutkastog ukusa. Jedan je od pet začina koji se koristi u čuvenoj kari mešavini.

Osim u ishrani, ova biljka je od davnina poznata po svojim lekovitim svojstvima i često se primenjivala u drevnoj istočnjačkoj medicini. Obiluje antioksidantima, što je jedno od glavnih svojstava ljutih namirnica (biber, papričica, ren, đumbir…). Istraživanja su pokazala da kurkuma sadrži određene supstance koje uspešno zaustavljaju rast i razvoj malignih ćelija, ali to tek treba da se dokaže. Ono što je sigurno je da kurkuma ima antiupalna svojstva i sprečava razvoj degenerativnih oboljenja koštanog sistema, kao što su osteoporoza i artritis. Zbog toga se posebno preporučuje ženama na pragu menopauze, kod kojih postoji povećana šansa za razvoj nekog od ovih oboljenja.

Kurkuma zacin kao lek i recepti

Zbog svojih antiinflamatornih i analgetskih dejstava, može se koristiti umesto lekova za neke blaže bolove, tipa glavobolje ili menstrualnih bolova. Kurkumin, odnosno supstanca iz ovog začina, ima povoljan uticaj na rad štitne žlezde i regulaciju lučenja hormona insulina, te je preporučljiva za upotrebu kod dijabetičara ili osoba koje imaju genetsku predispoziciju za razvoj ove bolesti. Kurkuma sadrži enzim koji poboljšava apsorpciju glukoze i reguliše njen nivo u jetri.

Kurkuma podstiče lučenje žučnog soka, i na taj način sprečava taloženje štetnih materija i nastanak kamena u žuči. Obzirom da podstiče lučenje telesnih sokova, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i taloženje masnoća na zidove arterija, te tako sprečava njihovo začepljenje. Poboljšava izlučivanje štetnih materija iz organizma i reguliše rad probavnog trakta.  Zbog svojih antihistaminskih svojstava, idealan je za tretiranje alergija jer reguliše nivo histamina u organizmu.

Recepti za bolesti organa za varenje

Na prazan stomak svako jutro popiti čašu mlake vode u kojoj je razmućena jedna kafena kašičica kurkume. Ovaj napitak je odličan za hidriranje organizma, posebno nakon dugotrajne dijareje ili nekog stomačnog oboljenja koje dovodi do dehidriranja i malaksalosti. Takođe, ovaj začin sprečava nadimanje i pojavu gasova. U slučaju bolesti grla, kurkumu možete pomešati sa solju u istoj količini, otprilike po pola kafene kašičice i to rastvorite u toploj vodi. Ovim rastvorom ispirajte grlo nekoliko puta dnevno dok se stanje ne poboljša. Iako je dobra za varenje, ne preporučuje se osobama koje pate od povećane želudačne kiseline i čira na želucu.

Za poboljšanje krvne slike

Kurkuma obiluje mineralima, a jedan od bitnijih je gvožđe, koje utiče na krvnu sliku i opšte stanje organizma. Poznato je da deficit gvožđa u telu dovodi do pojave anemije, zato je potrebno organizmu obezbediti izvor gvožđa iz hrane. Svakodnevno konzumiranje kurkume u kombinaciji za medom trebalo bi veoma brzo da donese rezultate.

Bolesti disajnih puteva

Kod ovakvih oboljenja, preporučuje se da kurkumi koristite višenamenski. Ubacite je u svakodnevnu ishranu, ukoliko nemate problema za želucem, a istovremeno možete spraviti lek i odloge od nje. Obloge su posebno bitne kod upale sinusa i sinuzitisa. Na vlažnu krpu nanesite mešavinu kurkume, bibera i cimeta i stavite na bolno mesto. Tri do četiri puta dnevno možete konzumirati kurkumu razmućenu u toplom mleku. Kurkumin zagreva sinuse i omogućava bolji protok disajnih puteva. Isti je slučaj sa hranom koju začinite kurkumom. U kombinaciji sa biberom i čilijem, rastapa sluz i omogućava njeno lakše izbacivanje iz nosnih šupljina.