You are here: Home » Recepti » Liker od borovnice – lekovitost i recepti

Liker od borovnice – lekovitost i recepti

Liker od borovnice je veoma ukusan i lekovit voćni liker koji možete spremati kako od svežih tako i od zamrznutih borovnica.

U nastavku teksta ćete saznati nešto više o lekovitim svojstvima likera od borovnice a pokazaćemo vam i kako sami da napravite ovo ukusno piće.

Lekovitost

Borovnica se smatra jednim od najbogatijih izvora antioksidanata, pa liker od borovnice može biti odlično sredstvo za jačanje imuniteta i borbu protiv virusa.

Liker od borovnice - lekovitost i recepti

Takođe, od davnina je poznato da se borovnice koriste za lečenje malokrvnosti, a dokazano je i da imaju antikancerogeno dejstvo. Liker od borovnica ima i diuretička svojstva, pa je dobar ukoliko imate bilo kakve probleme sa bešikom i sa bubrezima. Zahvaljujući vlaknima koja se nalaze u borovnicama, ovaj liker reguliše i rad sistema organa za varenje, pa nećete više imati problema sa želudačnim grčevima, nadutošću i gasovima.

Recept 1 (Liker od borovnice sa vinom)

Sastojci:

400 g borovnica

1 l crnog vina

350 g šećera

1,5 dl ruma

0,5 l vode

Način pripreme:

Uzmite veću vatrostalnu posudu i slažite u nju prvo red voća pa red šećera i tako dok ne potrošite sve sastojke. Zatim, zalijte vinom i ostavite da stoji 24h. Nakon toga, stavite posudu na šporet i pustite da provri, pa dodajte rum. Još dok je liker vruć naspite ga u flaše.

Recept 2

Sastojci:

1 kg borovnica

1 kg šećera

1,5 l crnog vina

1 dl ruma

4 kesice vanilin šećera

Način pripreme:

Pomešajte 1,5 l crnog vina i 1 kg šećera i pustite da provri. Kada provri, dodajte u to 1 kg borovnica i kuvajte sve oko 15 minuta. Zatim, sklonite sa vatre i dodajte 1 dl ruma i 4 kesice vanilin šećera. Vaš liker od borovnice je gotov i možete ga nasuti u flaše dok je još mlak.

Recept 3

Sastojci:

½ kg borovnica

400 g šećera

1 l crnog vina

1,5 dl ruma

1 pomorandža

1 limun

1 štapić cimeta

3-4 zrna karanfilića

Način pripreme:

Najpre dobro operite limun i pomorandžu i isecite ih na kolutiće zajedno sa korom. Prelijte ih vinom, pa dodajte borovnice, šećer, štapić cimeta i zrna karanfilića i kuvajte sve sastojke zajedno dok smesa ne provri. Nakon što provri, smanjite vatru i kuvajte još oko 15 minuta, uz neprekidno mešanje. Sklonite šerpu sa ringle i ostavite preko noći da se ohladi. Nakon što se liker ohladi, procedite ga, pa dodajte rum i dobro promešajte. Naspite liker u flaše i čuvajte ga na tamnom i hladnom mestu. Najbolje je da liker stoji nekoliko dana pre nego što počnete da ga konzumirate.

Recept 4

Sastojci:

400 g borovnica

800 g šećera

1 l crnog vina

40 ml ruma

40 ml rakije

Način pripreme:

Naspite u veću šerpu vino i šećer i pustite da proključa, a nakon toga dodajte borovnice. Pustite da smesa vri oko 10 minuta, a onda dodajte rum i rakiju. Sklonite šerpu sa šporeta i pustite da se smesa ohladi. Nakon toga procedite liker pa ga možete nasuti u flaše. Proceđene borovnice možete sačuvati da kasnije od njih napravite džem ili voćni preliv.