You are here: Home » Lekovite biljke » Limunova trava – lekovita svojstva

Limunova trava – lekovita svojstva

Limunova trava (Cymbopogon citratus) je višegodišnja biljka sa dugim i tankim listovima. Potiče iz Indije ali široko je rasprostranjena na celom azijskom kontinentu. U Indoneziji i Maleziji se limunova trava već vekovima koristi u kuhinji, ali i u medicinske i terapeutske svrhe.

Ova azijska biljka kod nas se često meša sa matičnjakom. Zahvaljujući brojnim lekovitim svojstvima, limunova trava pomaže u prevenciji i lečenju mnogih zdravstvenih tegoba.

Limunova trava - lekovita svojstva

Jača imunitet. Limunova trava poseduje antibakterijska, antioksidantska i antimikrobna svojstva i koristi se u borbi protiv infekcija i virusa. Bez obzira da li se koristi eterično ulje ove biljke ili njeni listovi, ona je veoma korisna za zdravlje. Dokazano je da ako majka koja doji konzumira limunovu travu, lekovita svojstva limunove trave će kroz mleko da se prenesu i na bebu i njen imunitet će postati jači.

Leči tumor i posledice hemoterapije. Dokazano je da limunova trava može da leči tumor i da otkloni sve tegobe koje su izazvane zračenjem i hemoterapijom, kao što su slabost, mučnina ili nedostatak apetita. Da bi rezultati bili najbolji, dnevno je potrebno piti oko 1, 5 l soka od usitnjene limunove trave, ali možete koristiti i čaj ili eterično ulje ove biljke.

Detoksikuje organizam. Limunova trava ima diuretičko dejstvo i na prirodan način čisti organizam od toksina i štetnih materija. Na taj način, sprečavaju se različiti problemi sa varenjem i urinarnim traktom. Osim ovoga, limunova trava reguliše i rad jetre i pankreasa.

Umiruje nerve. Dokazano je da limunova trava ima umirujuće dejstvo, pa se često koristi u lečenju depresije, hroničnog umora, nesanice i anksioznosti.

Leči upale. Limunova trava ublažava razne upalne procese u mišićima, zglobovima i tetivama, a efikasna je i u lečenju grčeva u stomaku.

Snižava temperaturu. Limunova trava se koristi i za snižavanje povišene telesne temperature koja nekada može dovesti do fatalnih posledica.

Zaustavlja krvarenje. Limunova trava sužava krvne sudove i na taj način uspešno zaustavlja krvarenja i sprečava dalje posledice.

Usporava starenje. Zahvaljujući velikoj količini antioksidanata koje sadrži, limunova trava se često koristi kao anti-age biljka, odnosno ima sposobnost da odloži znakove starenja. Antioksidansi eliminišu slobodne radikale koji oštećuju čovekov organizam i ubrzavaju starenje.

Neguje kožu i kosu. Limunova trava se koristi i u kozmetičke svrhe. Naročito blagotvorno dejstvo ima na kožu i kosu. Limunova trava ima sposobnost da uklanja akne, bubuljice, bore i druge estetske probleme na koži. Osim toga, ona hrani kosu, ubrzava njen rast i čini je jačom i sjajnijom, a pomaže i u uklanjanju peruti.

Limunova trava se može koristiti na više različitih načina. Njeni listovi se jednostavno mogu dodati u hranu, a od osušenih listova se može napraviti prah. Limunova trava se često kombinuje sa belim lukom, karijem, čilijem i sa supom od morskih plodova. U Aziji se limunova trava već dugi niz godina koristi kao začinska biljka i kao dodatak raznim čorbama. Samo prstohvat ili dva limunove trave daće čorbama zavodljivi slatko-kiselkasti ukus.

Takođe, limunova trava se često dodaje osvežavajućim napicima i mešavini čajeva. Osim primene u kuhinji, limunova trava je i čest sastojak mnogih parfema, krema, losiona, ali i lekova.