You are here: Home » Oolong čajevi » Oolong čaj – benefiti i priprema

Oolong čaj – benefiti i priprema

Oolong čaj se navodi kao vrhunski čaj za mršavljenje.

Uglavnom poznat kao jedan od dijetalnih čajeva, ovo kinesko “čudo” ima mnogo toga da ponudi.

Koristi od ovog čaja su ogromne – od blokiranja apsorpcije masti do borbe protiv kancerogenih ćelija. Ovaj 400 godina star čaj će vas zaseniti svojom braonkastom bojom i slatkastim ukusom. Oolong čaj (ili Vulong čaj) kombinuje najbolje karakteristike zelenog i crnog čaja. Kao i oni, i ovaj čaj potiče od čajne biljke Camellia Sinensis, ali razlikuje se od drugih čajeva po načinu na koji se obrađuje.

To je polufermentisani čaj koji vam predstavlja svoj široki spektar mogućnosti prema procentu fermentacije kroz koju prolazi.

Pa hajde da saznamo koje su zdravstvene prednosti Oolong čaja.

Prednosti Oolong čaja

Prirodni sagorevač masti

– Ovaj čaj ima najveće zasićenje polifenola, koji ubzava vaš metabolizam i pomaže vam da brže sagorite masti.

– Evo jedne zanimljivosti kada je u pitanju ovaj čaj – njegov visok sadržaj polifenola proizvodi fantastični enzim koji razgrađuje trigliceride.

– Trigliceridi nisu loši, jer nam pružaju energiju. Međutim, ako vaše telo apsorbuje previše triglicerida, formiraće se masna tkiva i samim tim doći će do gojaznosti, što naravno nije ono što bilo ko od nas traži.

caj za mrsavljenje - ulong

– Budite svesni da Oolong čaj neće raditi sam po sebi. Trebalo bi da ga kombinujete sa adekvatnom zdravom ishranom i fizičkim vežbama.

– Konzumacija ovog čaja ubrzaće vaš metabolizam, pa ako vežbate, pomoći će vam da sagorite više kalorija za kraće vreme.

Evo jednog saveta: Pokušajte da pijete ovaj čaj pre obroka i može vam pomoći da sprečite gojenje, naročito ako je vaš obrok bogat ugljenim hidratima.

Savršena koža

– Ovo izvanredno piće ima sposobnost da se bori protiv slobodnih radikala, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata.

– Slobodni radikali, kao što možda znate, su opasne supstance koje mogu da izazovu ozbiljne bolesti, naročito u oblasti oštećenja ćelija.

– Jedna od neverovatnih koristi Oolong čaja je ta da doprinosi zdravijoj koži, tako što usporava proces starenja, što znači manje bora i kožnih mrlja.

– Počnite da uživate u blagodetima Oolong čaja, pogledajte se u ogledalo i vidite promene koje se dešavaju, kako vreme prolazi. Osećaćete se i izgledaćete sveže i zdravo.

Zdravi zubi

Da, ponovo možete da se smejete. Nema potrebe da se stidite ili da vam bude neprijatno. Antibakterijska svojstva u Oolong čaju sprečavaju propadanje zuba, zaustavljaju rast plaka, i eliminišu bakteriju odgovornu za loš zadah. Sjajno, zar ne?

zdravi zubi uz caj

Bori se sa ćelijama raka

Jedna od najvažnijih prednosti Oolong čaja je sposobnost da spreči rak. Kao što je ranije pomenuto, ovaj čaj ima velike količine antioksidanata, odnosno polifenole i katehine.

Ovi “divni borci” sprečavaju rast ćelija raka, koje su izazvane slobodnim radikalima.

Bez obzira da li pijete Oolong, zeleni, crni ili beli čaj, svi oni sadrže ove moćne “saveznike” koji vam pomažu u borbi protiv raka, pa imajte to u vidu i uživajte u vašem čaju dok on čini čuda za vaš um i telo.

Prednosti Oolong čaja ne završavaju se ovde. Ovo su bile najvažnije, ali ima ih mnogo više. Oolong čaj može da vam pokaže drugačiji svet ukusa i zadovoljstva i da vas zaštiti.

Pogledajte neke druge prednosti Oolong čaja:

• Poboljšava varenje rastvaranjem viška kiselosti.
• Sprečava srčane bolesti, tako što smanjuje holesterol i jača imuni sistem.
• Oolong čaj povećava vašu koncentraciju zbog svog sadržaja kofeina, čime se poboljšavaju moždane funkcije.

Neželjeni efekti Oolong čaja

Ovaj polufermentisani čaj nam nudi veoma mnogo zdravstvenih koristi, ali pitate se šta je sa neželjenim efektima. Jedini mogući neželjeni efekat koji Oolong čaj može da ima odnosi se na sadržaj kofeina.

Da, kofein ima mnogo pozitivnih efekata, kao što su poboljšanje vaše svesti i mentalnog stanja, ali ako preterate, možete patiti od poremećaja spavanja, uznemirenosti, insulinske rezistencije, anksioznosti i glavobolje.

Ako ste trudni ili dojite, trebalo bi da ograničite unos kofeina na 300 mg dnevno, jer može da poveća rizik od pobačaja, intrauterine retardacije rasta, rizik od male težine novorođenčeta, urođenih defekata, nesanica, podrhtavanja i lupanja srca.

Molimo vas konsultujte vašeg lekara i saznajte koja je prava količina i koji je pravi čaj za vas tokom trudnoće. Želimo da zaštitimo vas i vaše novorođenče.

priprema ulong caja

Konzumiranje Oolong čaja

Kao što možda znate, zadovoljstvo uživanja u čaju počinje kada ga spremite. Gledanje u listove koji plutaju u vodi i mirisanje njihove svežine i prijatne arome je samo početak. Hajde da vam damo neke važne savete o tome kako da pripremite vašu savršenu šoljicu čaja.

Kvalitet vode

Da biste izvukli najviše koristi iz vašeg čaja, molimo vas da koristite prirodnu izvorsku vodu da biste izbegli bilo kakvu nečistoću vode koja bi mogla da promeni ukus vašeg čaja. Ako želite da uživate u svakom malom gutljaju vašeg napitka, onda ga pažljivo pripremite.

Vreme pripreme

Ovo je još jedan ključni deo, 85˚C-90˚C (185˚F-194˚F) je temperatura koja se preporučuje, a vreme natapanja treba da bude 3-5 minuta. Možda nećete uspeti iz prvog pokušaja, ali budite uporni dok ne pronađete savršenu temperaturu i vreme natapanja.

Evo saveta: Nemojte dodavati šećer ili mleko, jer će to kompletno promeniti ukus čaja i umanjiće koristi Oolong čaja. Uživajte u čistom i jednostavnom čaju. Koristite listove da biste bolje doživeli lepotu ovog čaja i uživajte u njegovoj cvetnoj aromi. Opustite se i uzmite gutljaj.

Omirišite čaj, zatvorite oči i osetite kako čaj obuzima vaše telo i um. Neverovatno, zar ne?