You are here: Home » Lekovite biljke » Pšenična trava – lekovita svojsta i recept

Pšenična trava – lekovita svojsta i recept

Pšenična trava je neverovatan izbor kompletne namirnice koja ima mnoge beneficije za ljudsko zdravlje. Ona se pre svega koristi u pripremi soka za detoksikaciju u kome dolaze do izražaja sva njena izuzetno delotvorna antioksidativna svojstva.

Pšenična trava spada u porodicu slatkih trava i korišćena je i uzgajana još u drvenom Egiptu, pet milenijuma pre nove ere. Njena blagotvrona svojstva su bila poznata i drevnim Kinezima, koji su je upotrebljavali kao namirnicu za jačanje organizma, čišćenje krvi i ublažavanje upalnih procesa, a u iste svrhe su je koristili i Indijanci Srednje Amerike. Mlada slatka pšenična trava ima svoje mesto i u zapisima Starog i Novog zaveta i vezana je uz mnoge hrišćanske običaje.  Svima nam je dobro poznat ritual božićne i uskršnje trpeze, koji obavezno podrazumeva mladu pšeničnu travu, sa svećom u sredini, koja simboliše napredak i zdravlje.

Pšenična trava i sok od ove biljke su više od decenije unazad najprodavaniji prirodni proizvod u Japanu i Amarici, a osim toga važe i za odlično pomoćno prirodno sredstvo u lečenju različitih oboljenja.  Sok od pšenične trave je delotvoran kao i sama biljka, bogat svim njenim odličnim i korisnim hranljivim sastojcima.

Pšenična trava - lekovita svojsta i recept

Lekovita svojstva pšenične trave

Pšenična trava sadrži vie od stotinu korisnih elemenata važnih i neophodnih za naše zdravlje. Ona je bogata esencijalnim masnim kiselinama, važnim enzimima i antioksidansima.

Pšenična trava sadrži veoma važan sastojak hlorofil, koji čini čak sedamdeset procenata njenog sastava. Hlorofil je izuzetno moćan antioksidans, izuzetno delotvoran u izbacivanju štetnih materija i otrova iz organizma. Visoka koncentracija hlorofila je zaslužna i za obogaćivanje krvi kiseonikom.

Pšenična trava obiluje mineralima, od kojih u najznačajnijoj meri kalijumom, gvožđem, magnezijumom i kalcijumom. Ona povećava broj crvenih krvnih zrnaca, podstiče metabolizam, čisti krv i druge organe. Bogata je vitaminima A, B, B17, C, E, F i K.

Odlična je za regulaciju želudačnih tegoba i tretiranja čira na želucu, a korisna je i kod ulceroznog kolitisa, zatvora, dijareje i probavnih smetnji. Takođe vrlo delotvorno čisti jetru i neutrališe otrove u organizmu. Pospešuje funkciju štitne žlezde i smanjuje kiselost organizma.

Delotvorna je za izbacivanje sluzi iz tela, pozitivno utiče na kožu, kosu i nokte i ima podmlađujući efekat na čitav organizam. Revitalizuje telo i podiže imuni sistem, kao i nivo energije. Smatra se da je dobra i za zdrav proces mršavljenja.

Istraživanja potvrđuju da je delotvorna i u terapiji nekoliko vrsta kancera, a zahvaljujući posebnom antiupalnom enzimu kojim obiluje štiti organizam i smanjuje uticaj zračenja. Pokazalo se da pšenična trava podstiče plodnost, deluje na regulisanje problema sa nesanicom i ima antinflamatorna svojstva.

Sok od pšenične trave

Sok od pšenične trave je pravi eliksir zdravlja i vitalnosti i odličan prirodni preparat za detoksikaciju, osvežavanje i oporavak organizma. On sadrži sve neophodne elemente koji su od vitalne važnosti za pravilno funkcionisanje i zdrav život. Sok od pšenične trave je izuzetno bogat hlorofilom, koji je glavni sastavni element same pšenične trave. Sam hlorofil je po sastavu sličan ljudskoj krvi, osim što u osnovi ima atomsko jezgro magnezijuma, a naša krv atomsko jezgro gvožđa. Sok od pšenične trave je bogat najkvalitetnijim proteinima, aminokiselinama, kao i brojinom enzimima, mineralima i vitaminima.

Neke naučne studije su pokazale da sok od pšenične trave umanjuje rizik od razvoja kancera i to čak više od ishrane presnom hranom za koju se smatra da je odlična u ove svrhe. Sok od pšenične hrane se primenjuje ub rojne svrhe. Predstavlja sredstvo za čišćenje krvi i prirodan preparat za jačanje kostiju i zglobova. Koristi se kod stomačnih tegoba, jer pospešuje varenje i reguliše metabolizam. Pozitovno deluje na pluća i poboljšava njihovu funkciju. Čisti štetne naslage sa unutrašnjih zidova debelog creva i odlično deluje na cirkulaciju i srčani mišić. Deluje pozitivno na probleme nepolodnosti kod muškaraca i žena. Reguliše krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Pokazao se odličnim u otklanjanju malaksalosti i vraćanju vitalnosti, a takođe sprečava i pojavu sede kose i usporava proces starenja.

Recepti za pripremu napitaka sa pšeničnom travom

Pšenična trava je izvrsna za pripremu lekovitih i osvežavajućih šejkova i sokova za detoksikaciju, revitalizaciju i jačanje organizma. U kombinaciji sa drugim prirodnim darovima, pšenična trava je esencijalni sastojak izuzetno lekovitih i ukusnih prirodnih napitaka.

Sok od pšenične trave sa bananom i jabukom – Ovaj super hranljivi šejk se može pripremiti za samo par minuta. Sve što je za njega potrebno je 100 gr pšenične trave, dve banane, jedna zelena Green Smith jabuka i pola šoljice vode. Travu najpre iscediti u sokovniku, pa u blender dodati oguljene banane i jabuku naseckanu na kockice, vodu i sok od pšenične trave. Smesu dobro izmiksati, procediti i presuti u drugu posudu. Ovaj sok se čuva u frižideru.

Ukusni smoothie od pšenične trave – Za ovaj odličan šejk je potrebno 30 ml soka od pšenične trave, kašičica seckane mente, šoljica ananasa, šoljica soka od narandže, pola šoljice soka od limuna, kašičica meda i dve trećine šoljice leda. Sve sastojke dobro izmiksati u blenderu i ovaj ukusan, zdrav i osvežavajuć napitak je spreman za upotrebu.