You are here: Home » Uzgajanje » Sadnja i uzgoj limuna

Sadnja i uzgoj limuna

Liimun je lep zimzeleni citrus, koji se može uzgajati kako zbog svojih zdravih žutih plodova, koji predstavljaju pravu riznicu vitamina, tako i u dekorativne svrhe. Nema lepšeg ukrasa za baštu, pa i terasu, od privlačnog i egzotičnog limunovog drveta. Limun cveta više puta u toku godine, a posle svakog perioda cvetanja daje lepe plodove koje upotrebljavamo za jelo i pripremu sokova, a koristimo ih i za preradu. Ukoliko se drvo limuna održava u odgovarajućim uslovima i pravilno neguje, dugo će krasiti naš dom i darovati nas zdravim žutim voćkama.

Mogu se posaditi mali nasadi limuna, a veoma je popularna sadnja u posudama za kućne uslove, za koju se odlučuje dosta ljudi. Limun u posudi predstavlja prelepu egzotičnu kućnu dekoraciju, a uz to daje lepe i zdrave plodove tokom cele godine. Limunovo drvo nije komplikovano za održavanje, ali zahteva da mu se obezbede dobri uslovi, pre svega u pogledu svetlosti i toplote.

Sadnja i uzgoj limuna

Najbolji izbor za sadnju u kućnim uslovima je običan limun, Citrus Limun. Još jedan idealan agrum za uzgoj u posudi je kumkvat, Fortunella, agrum manjeg i kompaktnijeg rasta, koji na jesen i početkom zime daruje mnoštvo lepih, malenih narandžastih plodova, koji se mogu jesti zajedno sa korom.

Uslovi za gajenje limuna

Limun najviše voli blagu suptropsku, tropsku i mediteransku klimu. Nikako mu ne pogoduje zimska hladnoća, tako da o tome treba posebno voditi računa i dobro ga zaštititi. Jedan od često preporučivanih načina sadnje, koji će očuvati limun i u toku hladnih zimskih meseci, jeste sadnja u posudama, koje se mogu preneti u zatvoren prostor.

Temperatura – Limun u posudi najbolje uspeva na južnoj, osunčanoj strani, a tokom toplih meseci treba da budenapolju na svežem vazduhu. Limunovom drvetu pogoduju prostori sa velikom količinom sunčevih zraka, a maksimalna dnevna temperetura koja mu odgovara je oko 20 stepeni Celzijusa. Limunovo drvo ima veoma vlažno lišće, koje može često da opada. Koren biljke je hladniji, pošto se veći spoljnji deo biljke zagreva na sobnoj temperaturi. Zbog razlike u temperaturi između korena i stabla, limun je doslovno pod stresom, usled kojeg počinje da odbacuje listove. Preporučuje se da se posuda odigne od tla kako bi se temperatura pravilnije rasporedila.

U slučaju da nema uslova za postizanje optimalne unutrašnje temperature, savet je da se biljka premesti u prostoriju sa manje svetlosti, kako bi postepeno ušla u fazu mirovanje. Inače se preporučuje da drvo limuna što duže boravi napolju, te da se na proleće vrati napolje što je moguće ranije. Pre ponovnog izlaganja spoljašnjim uslovima, drvo treba lepo očistiti i ako je potrebno orezati.

Zemljište za sadnju –  Što se tiče zemljišta za sadnju, limunu odgovara propusno tlo, u koje se može dodati i malo peska. To je posebno važno, pošto je pravilno raspoređivanje vode od vitalnog značaja za uspešno održavanje biljke. Previše vode može da uguši koren, dok premala količina može izazvati sušenje i opadanje lišća.

Cvetanje i rod – Limun cveta lepim belim cvetovima i rađa zelene ili žute sveže plodove. Zbog dekorativnog izgleda se dosta ljudi odlučuje upravo na kućnu sadnju. Mali nasad limuna cveta dva puta godišnje. Proletnje cvetanje traje najmanje dva meseca i daje najbolje plodove, koji isto toliko dugo mogu da čekaju na grani. Drugo cvetanje je krajem leta, a plodovi mogu da počnu da se beru u maju, odmah nakon zimske berbe, tako da svežih plodova ima tokom cele godine. Stablo limuna u posudi cveta tokom cele godine i deluje veoma atraktivno kada se na njemu u isto vreme nalaze beli cvetovi, maleni zeleni i veliki žuti plodovi.

Ako se uzgaja na pravi način, drvo limuna će nas stalno radovati svojim privlačnim izgledom, lepim belim cvetovima, duguljastim zelenim listovima i ukusnim, zdravim i sočnim žutim plodovima. Dobrobiti limunovog ploda su mnogostruke, a najviše se koristi zbog velike količine vitamina C. Limun je čest dodatak za mnoga jela, kao i prirodne lekovite preparate, a posebno ga obožavamo u zdravim i osvežavajućim napicima.