You are here: Home » Lekovite biljke » Seme koprive – lekovita svojstva, upotreba i kombinacija sa medom, recepti

Seme koprive – lekovita svojstva, upotreba i kombinacija sa medom, recepti

Zelena biljka sa reckavim, dlakavim listovima svima nam je dobro poznata po peckavom osećaju koji ostavlja kada je dodirnemo. Crvenilo, plikovi i svrab na koži koji nastaju ako dodjemo u kontakt sa njenim listovima su nas uvek terali da bežimo od koprive, a gotovo da nema osobe koja se bar jednom nije ožarila na ovu biljku. No, uprkos ovom neprijatnom iskustvu, kopriva zaslužuje da bude itekako cenjena i korišćena biljka, kako u ishrani, tako i kao prirodni lek. Ona ima fantastična lekovita svojstva i od davnina se upotrebljava u narodnoj medicini i to u raznim oblicima.

Od koprive se spremaju razne vrste lekovitih preparata, poput čajeva i tinkture, a njeno seme ima široku primenu. Seme koprive je pre svega delotvorno u pripremanju preparata za lečenje anemije i jačanje imuniteta, a sama kopriva i njeni delovi se odlukuju i drugim lekovitim svojstvima.

Seme koprive - lekovita svojstva, upotreba i kombinacija sa medom, recepti

Lekovita kopriva

Kopriva se od davnina upotrebljava kao lekovita biljka u narodnoj medicini. Bila je poznata antičkim Grcima i Rimljanima, a iz istorijskih izvora znamo da su lepotice ovih drevnih naroda upotrebljavale preparate od ove biljke kako bi negovale svoju kosu i kožu. I naši slovenski preci su znali za blagodeti ove biljke, veličajući je kao zaštitnicu jednog od najmoćnijih staroslovenskih bogova, Peruna gromovnika.

Kopriva ili Urtica dioica, kako glasi njen originalan latinski naziv, veoma je prilagodljiva biljka, koja uspeva gotovo svuda. Ona raste na zapuštenim mestima, kao korov, pored ograda i puteva. Pošto se koristi u lekovite svrhe i to na razne načine, važno je znati kako i kada se bere i prikuplja. Lišće i vršci koprive se skupljaju na proleće. Od proleća do jeseni koren, dok se samo seme skuplja isključivo u avgustu.

Ova lekovita biljka sadrži mnogo korisnih materija koje su od vitalne važnosti za naš organizam. Bogata je belančevinama, mastima, ugljenim hidratima, kao i mineralima i vitaminima. Od minerala sadrži kalcijum, fosfor, gvožđe i magnezijum, a od vitamina C, A, B2, B5 i K. Kopriva sadrži značajno veću koncentraciju vitamina C i A od velikog broja kultivisanih biljnih vrsta. Obiluje i karotenom, pantonenskom kiselinom, lecitinom i taninom.

Lekovito seme koprive

Seme koprive se pokazalo kao izuzetno lekoviti dar prirode koji poboljšava opšte stanje celog organizma. Ono je izvrsno za jačanje imunog sistema, a na prvom mestu se ističe njegova delotvornost u tretmanu anemije i generalnom poboljšanju kvaliteta krvi. Seme koprive se upotrebljava i kao lek protiv noćnog mokrenja, povoljno deluje na jetru i poboljšava rad štitne žlezde. Cela biljka, kao i njeno seme, dokazali su izuzetna antibakterijska, antivirusna i antiinflamatorna svojstva.

Seme koprive se posebno preporučuje u tretiranju malokrvnosti. Budući da anemija nastaje zbog smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca i niskog hemoglobina, te nedostatka vitamina B12 i folne kiseline, kopriva je pravi rezervoar korisnih materija koje nadomešćuju deficit i poboljšavaju celokupnu krvnu sliku.  Cela biljka i preparati poput tinkture ili čaja takođe uspešno redukuju probleme vezane za anemiju, a samo seme je najdelotvornije. Najčešće se za lečenje anemije priprema jedinstveni prirodni preparat od koprive, meda i drugih prirodnih sastojaka.

Seme koprive i med za lečenje anemije – recepti

Kopriva se pokazala kao odličan prirodni lek za lečenje anemije i izuzetno je pogodna za osobe čiji je organizam slab i osetljiv. Zbog velike koncentracije gvožđa i drugih sastojaka ona utiče na poboljšanje krvne slike, jača krv i generalno podiže imunitet i otpornost tela. Preparat za tretiranje anemije i jačanje imuniteta može da se pripremi lako i brzo i u kućnim uslovima. Seme koprive može da se koristi i u pripremi domaćeg sirupa za lečenje kašlja.

Preparat za lečenje anemije – Za pripremu ovog lekovitog dodatka ishrani potrebno je pola kilograma prirodnog domaćeg meda, 4 velika limuna, 300 gr oraha i 100 gr koprivinog semena. Seme koprive treba samleti u električnom mlinu za kafu, a orahe u aparatu za mlevenje orašastih plodova. Pomešati orahe i seme koprive i dodati isceđen limun i med. Dobro izmešati ovu smesu dok se svi sastojci lepo ne sjedine do fine, homogene teksture. Ovakav preparat čuvati u frižideru i konzumirati po jednu veliku kašiku svakog jutra na prazan želudac. Anemičnim osobama se savetuje i da dodaju i druge delove koprive u ishranu, jer je izuzetno bogata C vitaminom i to mnogo više nego zelena salata i drugo povrće koje se često konzumira uz jelo. Dobar predlog je mlado lišće koprive.

Preparat za jačanje imuniteta – Za ovaj lekoviti melem je potreban kilogram livadskog meda, 100 gr oraha, 100 gr badema, 100 gr lanenog semena i 50 gr semena koprive. Kao i u prvom receptu, bademe i orahe samleti na aparatu za orašaste plodove, a seme lana i koprive u električnom mlinu za kafu. Pomešati sve i dodati med. Sve sastojke dobro umešati dok se ne dobije jedinstvena masa. Ovaj preparat može da se konzumira i po nekoliko puta dnevno u dozi od po jedne kašičice.

Sirup protiv kašlja – Za pripremu efikasnog sirupa koji na prirodan način ublažava jak kašalj potrebne su dve glavice luka, 4 oraha, 750 gr meda i 20 gr semena koprive. Cele glavice luka sa ljuskom iseći na polovine, a orahe zgnječiti tek da se slomi ljuska, dakle, ne čistiti ih. Staviti luk, orahe i seme koprive u litar vode i kuvati dok voda ne počne da isparava i ostane otprilike četvrtina ukupne smese. Nakon toga procediti i dodati u tečnost 750 gr meda. Dobro promešati i ovako pripremljen sirup konzumirati više puta na dan u slučaju jakog kašlja.