You are here: Home » Lekovite biljke » Tamjan biljka – lekovita svojstva, upotreba, tinktura

Tamjan biljka – lekovita svojstva, upotreba, tinktura

Tamjan je smola drveta Bosvelije (Bosvellia) koje raste u Severnoj Africi, na Bliskom Istoku i delovima Azije.

Većini je poznat jos od detinjstva po svom karakterističnom mirisu, jer se koristi u crkvenim obredima kada se kadi kuća, ali je manje poznato mnogima da se tamjan koristi i kao lekovita biljka još od pamtiveka.

Uzgoj tamjana

Da bi se tamjan gajio treba uzeti seme tokom leta iz već procvetalih biljaka i seme odmah položiti u zemlju, jer je njihov opstanak vremenski vrlo kratak. Ukoliko želite da uzgajate tamjan, naouružajte se strpljenjem, jer njihovo seme klija vrlo nepravilno i sporo. Čim proklija, treba ga odmah presaditi, ali vrlo pažljivo da ne bi došlo do oštećenja korena. Seme zimi treba pokrivati plastikom ili staklom, a kada proklija u toku zime treba voditi računa da koren ne bude vlažan i da se mladice ne drže u hladnim prostorijama. Na proleće biljke treba postepeno zalivati i presađivati.

Ako se odlučite da tamjan gajite u saksiji, imajte na umu da biljku mogu napasti štetočine kao što su crv crvenog pauka i zelene vaši. Sve se to da vrlo lako sanirati i odstraniti ukoliko redovno i pažljivo pratite razvoj biljke. Štetočine je lako odstraniti upotrebom tečnog poljoprivrednog sapuna. Tamjan u saksiji treba obavezno hraniti kompostom (tečnim ili čvrstim) dok biljka ne dostigne prečnik od trideset centimetara. Treba ga držati na što sunčanijem mestu i leti ga što češće zalivati i redovno đubriti, a zimi ga treba štititi od mraza.

Tamjan bolje uspeva ukoliko se gaji unutra, ali ukoliko želite da ga baš u bašti imate treba naći što rastresitiju zemlju i što sunčanije mesto da ga posadite. Ne treba ga saditi napolju ukoliko je temperatura ispod četiri stepena celzijusa. Ako je spoljna temperatura odgovarajuća za sadnju biljke izaberite mesto u bašti koji je najzaštićeniji od vetra.

Lekovitost i primena tamjana

Ukoliko se tamjan koristi u aromaterapiji može vam dosta pomoći i osloboditi vas napetosti, stresa, depresije i raznih drugih problema koji su vezani za mentalno i duševno stanje.

Pomaže i kod astme, bronhitisa, raznih alergija i drugih disajnih problema, tako što se malo ulja stavi u šaku i udiše što češće u toku dana. Tinkura tamjana je dobra za inhalaciju, potrebno je samo jednu supenu kašiku tinkure staviti u litar vrele vode.

Može pomoći i kod upale mokraćnih kanala i ženama kod menstrualnih bolova, dovoljno je samo staviti par kapi tamjanovog ulja u toplu kupku.

Ovo će mnoge obradovati, jer tamjanovo ulje pomaže i kod hrkanja, ukoliko se razblaži vodom ili nekim drugim vrstama ulja i onda se nanese na grudi, vrat i oko nosa.

Tamjan biljka lekovita svojstva

Oblog sa eteričnim tamjanovim uljem

Uglavnom se koristi kod bolnih povreda i otoka. Priprema se tako što se eterično ulje tamjana pomeša sa jabukovim sirćetom u tri do pet litara vode (deset kapi eteričnog ulja i jedna kašika jabukovog sirćeta). U tu tečnost potopiti krpu, dobro je iscediti i staviti je na bolno mesto ili otok. Oblog treba zameniti novim čim se prethodni ohladi.

Višenamenski lek

Sastojci:

– Med

– Maslinovo ulje

– Susamovo ulje

– Smola drveta

– Tamjan

– List ruzmarina

– Cvet nevena

Priprema:

U teglu sipati četiri kašike lista ruzmarina, cvet nevena (takođe četiri kašike), dve kesice tamjana i šaku smole drveta (nije važno kog). Sve to preliti medom, susamovim i maslinovim uljem i ostaviti da odstoji četrdeset dana na što sunčanijem mestu.

Ovaj višenamenski lek se može koristiti kao melem za povrede i zglobove, kao ulje za sunčanje i sredstvo protiv opekotina. Može se koristiti i kao maska za lice, učiniće vašu kožu elastičnom i mekanom.

Gde kupiti proizvode na bazi tamjana

Eterično ulje tamjana možete kupiti u apotekama, biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Možete ga i sami napraviti destilacijom suve smole. A tinkuru možete takođe kupiti ili je opet sami napraviti tako što ćete smolu tamjana preliti alkoholom od osamdeset posto.

Eterično ulje i tinkturu tamjana ćete moći da nabavite u našoj prodavnici zdrave hrane koju uskoro otvaramo. Prijavite se na našu email listu koju možete naći ispod ovog teksta i obavestićemo vas čim se nadje u prodaji.