You are here: Home » Lekovite biljke » Testerasta palma – lekovita svojstva i upotreba

Testerasta palma – lekovita svojstva i upotreba

Testerasta palma (Saw palmetto, Serenoa repens ili Sabal palma) je vrsta palme koja potiče iz Severne Amerike. Zahvaljujući brojnim lekovitim svojstvima, ova biljka se od davnina koristi u medicinske svrhe, naročito bobice, u kojima se nalazi najviše lekovitih svojstava. Indijanci su testerastu palmu u prošlosti koristili kao lek za kašalj i kao antiseptik.

Danas se ova palma smatra najboljim prirodnim lekom za prostatu, a koristi se i za lečenje mnogih drugih zdravstvenih tegoba. Iako predstavlja jedan od najboljih prirodnih lekova, mnogi je još nisu probali, a možda ni čuli za nju. Nešto više o lekovitom dejstvu testeraste palme i o njenoj upotrebi možete pročitati u nastavku teksta.

Testerasta palma - lekovita svojstva i upotreba 1

Lekovita svojstva testeraste palme

Jedno od najčešćih oboljenja kod muškaraca jeste uvećanje prostate. Iako mnogi muškarci uvećanje prostate smatraju normalnom pojavom, ovo oboljenje ipak treba adekvatno lečiti, da ne bi došlo do komplikacija. Za lečenje ove bolesti prirodnim putem preporučuje se testerasta palma, koja sadrži sve hranljive materije koje su potrebne za pravilan rad prostate i urinarnog trakta. Ova biljka zaustavlja delovanje zapaljenskih supstanci koje mogu izazvati benignu hiperplaziju prostate. Testerasta palma je čest sastojak u mnogim lekovima za prostatu i najčešće se koristi u vidu kapsula. Ova palma sadrži koncentrovane slobodne masne kiseline koje omogućavaju pravilan rad prostate, pa se često koristi i za lečenje kancera prostate.

Zatim, zahvaljujući supstanci beta-sitosterol, ova palma osim što čuva prostatu, takođe snižava nivo lošeg holesterola i jača imunitet. Testerasta palma se koristi i kod hronične infekcije mokraćnih puteva, jer poboljšava protok mokraće i pražnjenje bešike, a poznato je i da eliminiše probleme sa noćnim mokrenjem. Osim toga, ova palma poboljšava potenciju i plodnost, a mnogi stručnjaci smatraju da bobice ove biljke povećavaju proizvodnju sperme i smatraju se moćnim afrodizijakom. Žene ređe koriste ovu biljku, mada ona ponekad može stimulisati rast dojki i sprečiti preosetljivost materice.

Upotreba i neželjena dejstva

Testerasta palma se pre svega preporučuje muškarcima, a potrebno je uzimati po jednu kapsulu 2-3 puta u toku dana sa dosta vode. Muškarci će primetiti velika poboljšanja u funkcionisanju prostate već nakon nekoliko nedelja, ali tek za oko pola godine redovne upotrebe ovog leka prostata može biti u potpunosti izlečena.

Preporučuje se da žene izbegavaju upotrebu testeraste palme jer ona utiče na rad hormona i može umanjiti dejstvo kontraceptivnih pilula ili neke druge hormonalne terapije. Što se neželjenih dejstava tiče, nekada se mogu javiti glavobolja, vrtoglavica ili problemi u sistemu za varenje.