You are here: Home » Lekovite biljke » Tinktura od koprive – upotreba i recept

Tinktura od koprive – upotreba i recept

Iako većina zna da se kopriva smatra korovskom biljkom, njene velike zdravstvene prednosti su naširoko poznate i prihvaćene.

Na bazi koprive se upravo prave razni preparati za poboljšanje čovekovog zdravlja, izmedju ostalih i tinktura od koprive, u kojoj će biti nešto više reči u nastavku ovog teksta.

Priprema tinkture od koprive

Za početak treba da znate da se tinktura od koprive pravi vrlo jednostavno, iako to možda ne deluje tako na prvi pogled. Prva stvar koju treba da imate u vidu je gde berete koprivu ili odakle je nabavljate. Jako je bitno da to bude sa neke livade ili polja koje znate da predstavlja netaknutu prirodu, da ne bi došli u situaciju da berete nekvalitetnu ili zagadjenu koprivu i da od nje posle spremate tinkturu.

Nakon toga, sledeća stvar na koju treba da obratite pažnju je da prilikom branja koprive koristite zaštitne rukavice da se ne bi ižarili.

Kada završite sa branjem koprive, neophodno je da listove operete vodom da bi se sprale eventualne nečistoće i prljavština.

Stručnjaci preporučuju da je najbolje da se tinktura od koprive pravi u proleće ili jesen, a za tinkturu možete pored lista koristiti i koren i stabljiku jer svaki od ovih delova koprive ima svoja lekovita svojstva i prednosti za naše zdravlje.

Kada sve ovo imate u vidu, sada dolazimo do konkretnog dela za pripremu tinkture od koprive.

Tinktura od koprive

Za pripremu će vam biti potrebno:

– 2 šolje iseckanih listova koprive
– 1 litar domaće rakije (najbolje je da to bude loza ili komovica)

Način pripreme je sledeći:

U praznu, čistu staklenu flašu stavite iseckane listove koprive a zatim prelijte domaćom rakijom. Tako napravljeno ostavite da stoji 15 dana. Potrebno je da svaki dan mešavinu malo promućkate. Nakon te 2 nedelje tinktura je spremna. Tada vam preostaje samo da je procedite i čuvate u nekom tamnijoj flaši na sobnoj temperaturi.

Upotreba tinkture od koprive

Ova tinktura se obično koristi 3 puta dnevno, najčešće pre obroka. Konzumira se od 10 do 15 kapi sa vodom. Pored te unutrašnje upotrebe, tinkturu možete koristiti i spoljašnje za tretiranje raznih stvari medju kojima je i ubrzavanje rasta kose ili sprečavanje opadanja iste.

Koje su sve zdravstvene prednosti tinkture od koprive?

Ova tinktura se pokazala kao jako dobra za mnoge zdravstvene probleme, a neki od najbitnijih njenih efekata su sledeći:

– jača naš imuni sistem
– bori se protiv anemije i pada nivoa gvoždja u našem organizmu
– utiče na lečenje urinarnih infekcija
– smanjuje reakcije na alergije
– deluje kao prirodan diuretik i izbacuje višak tečnosti iz organizma

Gde kupiti i cena

Tinkturu od koprive ćete moći da nabavite u našoj online prodavnici koju uskoro otvaramo po najpovoljnijoj ceni. Prijavite se na našu email listu popunjavanjem kratke forme ispod ovog teksta i obavestićemo vas čim se nadje u prodaji da dobijete specijalan popust.