You are here: Home » Lekovite biljke » Ulje divlje ruže – upotreba za kožu i zdravlje

Ulje divlje ruže – upotreba za kožu i zdravlje

Divlja ruža raste u Čileu i ima raskošne crvene cvetove.

Ulje divlje ruže (Rosa mosqueta) se od davnina koristi u Južnoj Americi, a i danas je njegova primena poznata širom sveta.

Zdravstvene prednosti ulja divlje ruže

Ulje divlje ruže sadrži visok procenat nezasićenih masnih kiselina, kao što su linolna, oleinska, linoleinska i retinolna kiselina.

Ulje divlje ruze - upotreba za kozu zdravlje

Nega kože. Ulje divlje ruže je naročito dobro za lečenje akni i ožiljaka od akni. Takođe, ovo ulje sprečava pojavu bora na licu, hidrira kožu i čini je elastičnom i glatkom. Ono poboljšava proizvodnju kolagena i elastina u koži i usporava njeno starenje. Takođe, ulje divlje ruže može da ublaži posledice preteranog izlaganja UV zracima. Istraživanja su pokazala da se svakodnevnim korišćenjem ulja divlje ruže smanjuje pigmentacija i nakon samo 4 meseca redovne primene bore i mrlje na licu u potpunosti nestaju. Najbolje rezultate ovo ulje daje ukoliko se kombinuje sa uljem lešnika, ruzmarina ili smilja, ali može se koristiti i čisto ulje divlje ruže.

Da biste postigli željene efekte, dovoljno je da ulje divlje ruže mažete jednom dnevno na lice. Ako koristite ovo ulje u prekomernim količinama, može doći do preosetljivosti kože na vitamin A i do pojave crvenila i perutanja na licu.

Osim ožiljaka od akni, ulje divlje ruže može da leči i ožiljke nakon operativnih zahvata. U tom slučaju potrebno je da nakon što rana zaraste operete ožiljak blagim sapunom i da mažete ovo ulje dva puta dnevno, a prvi rezultati mogu biti vidljivi već nakon desetak dana. Međutim, ukoliko su u pitanju veći ožiljici ili ozbiljnija oštećenja na koži rezultati će biti vidljivi tek nakon dva do tri meseca.

Ovo ulje ima i rashlađujući efekat na kožu, pa može da pomogne kod opekotina od sunca i kod osetljive kože. Takođe, dokazano je da pomaže u zaceljivanju rana i opekotina, a može se naneti direktno na otvorenu ranu jer sadrži antibakterijska svojstva.

Nega kose. Ulje divlje ruže je posebno efikasno za lečenje suve i oštećene kose, naročito za kosu koja je oštećena farbanjem i raznim hemijskim preparatima, poput blanša i hidrogena.

Da bi ulje divlje ruže imalo efekta za kosu, potrebno je da ga nanosite dva puta nedeljno na suvu kosu pre pranja i da pustite da odstoji 15-30 minuta, a nakon toga da isperete kosu. Efekti će biti vidljivi nakon 2-3 tretmana ovim uljem.

Nega noktiju. Ulje divlje ruže je veoma korisno i za zdravlje noktiju. Ono se koristi za očvršćivanje i obnavljanje ispucalih noktiju, a dovoljno je da se samo jednom dnevno utrlja na površinu nokta. Ulje divlje ruže snabdeva nokte kolagenom i vitaminom A i nakon samo nekoliko dana nokti postaju čvršći i zdraviji.

Sprečava strije. Ulje divlje ruže se takođe preporučuje u trudnoći. Treba ga mazati na delove tela gde se koža isteže, da ne bi došlo do pojave strija. Osim za prevenciju strija tokom trudnoće, ovo ulje se može koristiti i za lečenje već nastalih strija.

Napomena

Nakon nanošenja ulja divlje ruže na kožu ne preporučuje se izlaganje direktnim sunčevim zracima, da ne bi došlo do iritacije i crvenila.

Ulje divlje ruže – cena i gde kupiti

Uskoro otvaramo prodavnicu pa ćete moći da nabavite ovo ulje po najpovoljnijoj ceni. Prijavite se besplatno na našu email listu da budete obavešteni kada krene prodaja.