You are here: Home » Blog » Aciklovir mast – prednosti i upotreba

Aciklovir mast – prednosti i upotreba

Aciklovir je antivirusni lek koji se u prodaji nalazi od 1979. godine i koristi se za lečenje raznih virusnih bolesti i infekcija. To mogu biti različite vrste herpesa, herpes zostera, ovčijih boginja, mononukleoze, kao i bolesti koje uzrokuje takozvani Epštajn-Barov virus.

U zavisnosti od opšteg zdravstvenog stanja obolelog, Aciklovir se može koristiti u vidu tableta ili preparata za lokalnu primenu.

U ovom tekstu možete saznati nešto više o Aciklovir masti, njenim prednostima i upotrebi.

Aciklovir mast – prednosti i upotreba

Prednosti

Prednosti Aciklovir masti su brojne. Pre svega, ona se koristi za lečenje herpesa na usnama, ali i genitalnog herpesa. Naime, virus Herpes simplex tipa 1 je herpes vezan za infekciju lica, usta i usnica i naziva se oralni herpes, dok se Herpex simplex tipa 2 odnosi na oštećenje genitalne sluznice i prenosi se polnim kontaktom (genitalni herpes). Obe vrste herpesa su zarazne, a simptomi se javljaju već nakon jedne ili dve nedelje nakon kontakta sa osobom koja je zaražena.

Danas se smatra da oko 90% odrasle populacije u sebi nosi virus herpesa tipa 1 i da je do infekcije došlo još u detinjstvu. Taj virus izbija na površinu i pojavljuje se u vidu herpesa na usnama usled pada imuniteta, prehlade, povećanog stresa i umora, hladnoće itd. Na usni se javlja osećaj peckanja i svraba, a zatim se pojavljuju mehurići u obliku grozda. U njima se nalazi zarazna tečnost, a nakon nekoliko dana mehurići pucaju i suše se, a na njihovom mestu ostaju krastice, koje potom same otpadaju. Bolest se ne može u potpunosti izlečiti ali se simptomi mogu ublažiti uz upotrebu odgovarajućih sredstava.

Prednost ove masti je što je mogu generalno koristiti i trudnice, jer nisu zabeleženi nikakvi neželjeni efekti, ali ipak je najbolje konsultovati se najpre sa lekarom. Smatra se da ova mast može da umanji bolne napade pred porođaj i da smanji verovatnoću za carskim rezom. Ukoliko tek rođena beba ima herpes, Aciklovir mast može u velikoj meri da pomogne u izlečenju. Međutim, ako ste dojilja, posavetujte se sa svojim lekarom pre upotrebe ovog preparata.

Upotreba

Aciklovir mast deluje tako što supstanca aciklovir ulazi u ćeliju koja je zaražena herpesom i sprečava sintezu herpesne DNK, odnosno sprečava razmnožavanje virusa u ćelijama. Na taj način sprečava se dalje napredovanje infekcije izazvane virusom. Vodite računa da Aciklovir mast ne dospe u sluznicu oka, usta ili vagine, jer u ovim područjima može doći do iritacije. Ipak, mast nije štetna ukoliko bi se slučajno progutala i ne bi dovela do nuspojava. Ukoliko vam mast slučajno dospe u oči isperite ih što pre hladnom vodom, a ako bol ni nakon toga ne prestane, onda se obratite lekaru. Zatim, ako ste zaboravili da nanesete mast, učinite to čim se setite, osim ako nije vreme za sledeće nanošenje. Međutim, nikada nemojte da stavljate duplu dozu masti kako biste nadoknadili propušteno.

Aciklovir mast se nanosi u veoma tankom sloju a potrebno je nanositi je 5 puta u toku dana u razmacima od oko 4h, a terapija traje 4-10 dana. Lečenje ovom mašću je najbolje započeti u početnoj fazi infekcije. Ukoliko vam često izbija herpes na usnama, koristite Aciklovir mast čim osetite blago peckanje ili svrab.

Važno je da se ruke dobro operu pre i posle nanošenja masti, kako ne bi došlo do daljeg prenošenja infekcije i do pogoršanja stanja. Neželjeni efekti su veoma retki kada je u pitanju Aciklovir mast, ali nekada se može javiti blago peckanje na koži. Ako slučajno dođe do alergijske reakcije, plikova, crvenila ili otoka na koži, potrebno je što pre da se obratite lekaru. U ređim slučajevima dolazi do sušenja kože i do pojave blagog eritema, a istraživanja su pokazala da je bio mali broj pacijenata kod kojih je zabeležena pojava lokalnog dermatitisa nakon upotrebe ove masti. Važno je da ne kombinujete Aciklovir mast sa nekim drugim mastima, kremama i losionima za kožu. Aciklovir mast se izdaje bez lekarskog recepta i prodaje se u aluminijumskoj tubi od 2 g. Pre upotrebe leka važno je da dobro pročitate uputstvo.

Ukoliko je u pitanju genitalni herpes ili ako je reč o kondilomima, morate se posavetovati sa svojim ginekologom, koji će vam prepisati adekvatnu terapiju. Naime, Aciklovir mast sigurno neće u potpunosti izlečiti ove probleme, ali ipak može da pomogne ukoliko bolest nije u poodmaklom stadijumu. Što se genitalnog herpesa tiče, tu se ipak najčešće primenjuju Aciklovir tablete.