You are here: Home » Blog » AD kapi za bebe i kosu

AD kapi za bebe i kosu

AD kapi, kako samo ime kaže sastoje se od vitamina A i D, koji su neophodni pri našem razvoju da bi smo bolje oformili kosti, zube, stekli gušću kosu i kasnije imali bolju kožu i lepši ten. Nema lekara koji ove kapi ne preporučuje bebama, neki u prvoj, a neki u prve dve godine života. Za bebe je naročito važan vitamin D koji pomaže bolji rast kostiju i koji u naš organizam dospeva sunčanjem, kada se provitamin D pod uticajem sunca pretvara u vitamin D, koji vitamin pomaže zdravlje kože, a naročito se ugrađuje u strukturu kostiju i zuba, pa zbog toga naročito u detinjem dobu sprečava rahitis i mnoga druga oboljenja zbog kojih bi zubi i kosti bili nepravilno razvijeni. AD kapi mogu biti uljane i vodene i kod nas se mogu kupiti u svakoj apoteci u Srbiji u prodavnicama Lili.

Vaša beba, naročito ako je malo starija neće biti oduševljena uljanim kapima, zato je najbolje uzeti vodene jer se lakše apsorbuju i gutaju. U konsultaciji sa lekarom saznali smo da je najbolje davati ih detetu od rođenja pa do godinu dana života. D i A vitamin zasita utiču na bolji razvoj kostiju a vitamin A štiti kožu i kod beba je čini otpornijom na vetar i pojavu ekcema.

AD kapi za bebe i kosu

Naučno je potvrđeno da se deca moraju sunčati kako bi se provitamin D pretvorio u vitamin D što je mnogo delotvornije u izgradnji kostiju i odbrani od rahitisa kao i za zdravlje kože. Zbog efekta staklene bašte preporučuje se sunčanje dece u ranim jutarnjimi i kasnijim popodnevnim časovima. Pored kostiju vitamin D je važan za pravilno funkcionisanje mišića i nerava, a vitamin  A za sveukupno zdravlje i pravilno razvijanje organizma, i to ne samo kod dece već i kod odraslih. Vitamin A osim toga što je potreban za pravilan rast kostiju on poboljšava i kvalitet vida. Ovi vitamini su prisutni u ribljem ulju, džigericama, jajima i punomsanim mlečnim proizvodima. Uz pomoć karotenoida naš organizam sam proizvodi vitamin A, ali je potrebno unosti ga i kroz konzumiranje šargarepe, bundeve, breskve, kajsije, čak i nekih vrsta tamnog zelenog lisnatog povrća.

Što se tiče nege kože glave i kose AD kapi su veoma blagotvorne, a čak ih i lekari rado preporučuju. Oba vitamina podmlađuju i štite ćelije od slobodnih radikala, a samim tim i od starenja, tako da ove kapi se stavljaju i u maske za lice koje otklanjaju bubuljice ali i one maske koje su protiv sitnih bora oko očiju.

Kosa

Ad kapi odličan su dodatak šamponima i maskama za kosu na bazi žumanceta. Vitamini A i D čine kosu sjajanom, glatkom i jakom. Ove kapi možete kombinovati uz svakojake recepte gde je osnova neki šampon ili regenerator za kosu. Takođe je vrlo poželjno posle kupanja na vlažnu ili još uvek mokru kosu utrljati u kožu glave i koren, kao i u vrhove, ali tada nije preporučljivo sušiti fenom kosu već morate malo ostaviti da se kosa sama osuši, ili je prvo prosušiti pa onda u koren i kosu utrljatu AD kapi i ostaviti da upije.

Pored ovoga Ad kapi idu u sledeće recepte u koje uglavnom ide kosili kupka za bebe zato što ima malo hemije ili običan šampon od koprive. U kosili kupku ili šampon od koprive pored AD kapi ide još i ricinusovo ulje, kapi koprive i rastvoren pantenol. Jedan od najjednostavnijih ovakvih recepata preporučuje da u pola litre kosili šampona treba sipati 20 kapljica bistrih AD kapi, 20 kapi ricinusovog ulja i 50 ml pantenolovog rastvora. Potrebno je sve to dobro promešati i držati u flaši, zatim dobro promućkati i prati kosu penom. Ovim šamponom se kosa pere tri meseca, i mnogi koji su ga probali kažu da kosa postaje gušća, sa većim volumenom i sjajem.

Međutim, kada se upuštate u ovakvu avanturu treba uvek uzeti u obzir da ne reaguju svi isto i da neko genteski ima masniju,a nako suvlju kosu, kao i da nekome koža od bilo kod sastojka može biti iziritirana tako da se kao kontraindikacije na ovaj šampon mogu javiti perut, svrab kože glave ili suvlja kosa, što je normalno jer kosili kupka isušuje, tako da ne odgovara onima koji ne pate od masne kose. Stručnjaci napominju da nije preporučljivo stavljati vitamine u deterdzente, a u našem slučaju šamponi koji u osnovi isto reaguju kao detrdženiti-povezuju masne molecule sa sobom i zajedno se spiraju sa vodom, pa tako i peru, što znači da u tu hemijsku reakciju mogu ući i vitamin koje će sapun iz šampona povući sa sobom i oni neće stići da ostvare blagotvorno dejstvo. I stoga je mnogo bolje praviti maske od kojih izdvajamo masku od maslinovog ulja, žumanceta, AD kapi I limunovog soka. Pošto se namaže na koren kose, treba da stoji stoji ispod plastične kese sat vremena, nakon čega se prvo ispere pa opere šamponom. Preporučuje se za suvu kožu glave i suvu kosu koja opada, a jedina mana je što se sastojci uglavnom stavljaju odokativno.