You are here: Home » Blog » Airol krema za akne – sastav i uputstvo za upotrebu

Airol krema za akne – sastav i uputstvo za upotrebu

Acne vulgaris predstavljaju jedan od najučestalijih problema kože sa kojima se susreću pre svega mladi, naročito u periodu intenzivnog fizičkog, umnog, ali i polnog sazrevanja (adolescencije). U tom periodu dolazi do sazrevanja kako celokupne ličnosti, tako i do telesnog razvoja, a sve to pod dejstvom brojnih hormona koji u razdoblju od 15-25 godine života posebno „divljaju“. Ipak, sa ovakvim problemom mogu se sresti i starije osobe, jer on može biti udružen kako sa hormonskim promenama, tako i sa brojnim drugim stanjima koja organizam vode u disbalans.

Generalni problem kod ovih bolesti kože je što se veoma teško leče, a u mnogome za sobom ostavljaju brojne posledice u vidu ožiljnog tkiva koje se otežano skriva, posebno jer se nalazi na vidljivom delu tela kakvo je lice ili torakalni pojas. U upotrebi su danas brojne kreme, losioni, medicinski i nemedicinski, zatim posete kozmetičaru ili podvrgavanje laserskim tretmanima, hemijskom pilingu, a sve u cilju da se odstrani ovaj telesni, ali u velikoj meri i problem značajan za psihičko stanje mladih.

Airol krema za bubuljice

Airol krema sastav i dejstvo protiv bubuljica

Ukoliko ste probali sve moguće tretmane, i ni jedan nije doveo do adekvatnog poboljšanja i vidljivog napretka i boljitka, predstavićemo vam jedan kod nas relativno nov proizvod, jednu grčku kremu pod nazivom Airol.

Ovu kremu je kod nas do nedavno bilo veoma teško naći, pa svako ko je saznao za njene delotvornosti u terapiji akni, jurio je na letovanja u Grčku ili je poručivao kod svojih bližnjih koji su tamo boravili.

Airol krema smatra se jednom od agresivnijih boraca protiv bubuljica i akni, te se tako pripisuje noćnim kremama koje se nanose u večernjim satima i tada ispoljavaju svoje dejstvo. Ujutru se umivanjem krema skida, i kako ima sklonost da isušuje kožu lica, nakon umivanja nanosi se neka hidratantna krema. Bitno je znati da se Airol ne sme nanositi preko dana i sa njom izlaziti na sunce jer je moguć nastanak opekotina. Dakle nanesite je u večernjim satima, sa njom prespavajte i izutra je skinite, namažite lice hidratantnim kremama i tek nakon par sati izađite na sunce.

Svoje dejstvo Airol ispoljava tako što „izbacuje“ na površinu sve „čepove“ i bubuljice koji planiraju da izađu u narednom periodu te tako omogućava njihovo ranije uklanjanje.

Na pakovanju Airol-a stoji naznaka tretinoin 0,05% koji je aktivna supstanca i predstavlja karboksilnu kiselinu vitamina A, kod nas poznatiji kao retinol/retinoid. Stoga, moramo zaključiti da ovo nije kozmetičko sredstvo, već lek koji je prošao zasigurno brojna istraživanja kako bi bio odobren i dobio dozvolu za upotrebu.

Retin je svoju prvu primenu imao u terapiji akni, ali vremenom su otkrivene i njegove druge blagodeti u vidu pilinga lica, skidanja „mrtvog“ sloja kože, uklanjanja hiperpigmentacije pa i bora. Kako je namenjen uklanjanju akni, dodatna uloga mu je i da uklanja sebum i umiruje i smanjuje i ožiljno tkivo.

Nus-pojave i iskustva kod upotrebe Airol-a

Kako je krema dosta agresivna i dovodi do „guljenja“ gornjeg sloja kože, može se u startu javiti perutanje lica u predelu primene, jer ima efekat pilinga. U tom slučaju dešava se da se pojavi i intenzivan svrab. Kod pojedinih osoba ova krema je dovodila do pojave jakog crvenila koje se posle nekog perioda smirivalo. Smatra se da je potrebno izvesno vreme da se lice/telo privikne na ovu kremu. Svakako kod njene primene treba biti oprezan i nežan prema koži i koristiti je u tankom sloju.

Kako nije pokazano dejstvo na trudnice i dojilje svakako bi je trebalo izbegavati pre nego se konsultujete sa svojim dermatologom.

Iskustva korisnika su raznovrsna, ali uglavnom naginju ka pozitivnim učincima i velikom broju veoma zadovoljnih potrošača. Iako prijavljuju početne nelagodnosti u vidu crvenila i perutanja, ipak su rezultati jako dobri i vidljivi već nakon 2 nedelje upotrebe.