You are here: Home » Recepti » Alkalna voda – lekovitost i recept

Alkalna voda – lekovitost i recept

Alkalne i kisele vrednosti u našem organizmu mere se pomoću pH faktora. Sve vrednosti ispod 7 pH se smatraju kiselim, dok je sve iznad 7 pH alkalna vrednost. S obzirom da su naša tela na bazi vode, pH vrednost vode ima veliki uticaj na zdravlje. Smatra se da je normalna pH vrednost u zdravom organizmu blago alkalna i iznosi 7,35 – 7,45, a za održavanje ove ravnoteže najviše su odgovorni bubrezi i pluća. Naš organizam se trudi da uspostavi ravnotežu kako bi mogao pravilno da funkcioniše.

Međutim, ukoliko se ravnoteža poremeti, dolazi do narušavanja celokupnog zdravstvenog stanja. Ukoliko sredina u našem organizmu postane previše kisela ili previše alkalna, zdrave ćelije mogu da postanu otrovne i da izumru. Organizam tada skladišti zalihe kisele supstance u određene organe, kako bi održao ravnotežu. Međutim, usled preterane kiselosti u organizmu može se desiti i da neke ćelije postanu maligne i da nastave nekontrolisano da se šire po celom organizmu. Na taj način može doći do teških malignih oboljenja.

Alkalna voda - lekovitost i recept

U poslednje vreme nezdravi način života podrazumeva unošenje sve veće količine nezdravih i previše kiselih namirnica u organizam, kao što su šećer, so, alkohol i kofein.  Posledice preterane kiselosti u organizmu mogu biti umor, oslabljeni imuni sistem, bolovi u glavi i stomaku, ali i neke ozbiljnije zdravstvene tegobe. Idealno rešenje u tom slučaju predstavlja alkalna voda, čija je pH vrednost 8 ili 9 i koja će stvoriti idealnu pH ravnotežu u vašem organizmu i pozitivno se odraziti na vaše zdravlje. U nastavku možete saznati nešto više o alkalnoj vodi, njenoj lekovitosti i zdravstvenim koristima, a pokazaćemo vam i kako sami da napravite ovaj čudesni napitak koji može biti od velikog značaja za vaše celokupno zdravstveno stanje.

Lekovitost alkalne vode

Alkalna voda je višestruko dobra za zdravlje čoveka. Ona može da neutrališe kiselost u krvotoku, ubrzava metabolizam i omogućava telu da bolje apsorbuje sve hranljive sastojke. Takođe, dokazano je da alkalna voda usporava proces starenja i da može da pomogne u lečenju mnogih zdravstvenih problema. Pre svega, alkalna voda je dobra za jačanje imuniteta. Ako redovno budete koristili alkalnu vodu, nećete više imati problema sa virusima i prehladama i vaš imuni sistem će biti jak i otporan na mnoge bolesti.

Takođe, alkalna voda omogućava detoksikaciju celog organizma, odnosno čisti organizam od štetnih materija. Osim toga, ovaj čudotvorni napitak podstiče pravilno funkcionisanje bubrega i sistema organa za disanje. Alkalna voda je veoma korisna za naše zdravlje zato što hidrira telo i povoljno utiče na mozak i na moždane funkcije. S obzirom da pH neravnoteža može dovesti do oštećenja tkiva, pa čak i do malignih oboljenja, alkalna voda predstavlja sjajno rešenje, jer je dokazano da uspostavlja pH ravnotežu u organizmu za kratko vreme. Istraživanja su pokazala da ova voda ima antikancerogeno dejstvo jer ćelije raka ne mogu živeti u alkalnoj sredini. Osim za lečenje raznih bolesti, preporučuje se da alkalnu vodu pijete i ukoliko ste potpuno zdravi, kako biste sprečili pojavu bilo kakvih oboljenja.

Recept 1

Sastojci:

2 l filtrirane vode

1 organski limun

1 kašičica himalajske soli

Način pripreme:

Pre nego što počnete sami da pravite alkalnu vodu, morate proveriti koji je pH nivo vode koju ćete koristiti. Najbolje bi bilo da upotrebljavate flaširanu vodu na čijoj deklaraciji piše pH nivo koji je veći od 7. Kada ste pripremili potrebnu količinu vode, operite jedan limun, isecite ga na 8 kriški i pripremite himalajsku so. Ovu so možete kupiti u gotovo svim prodavnicama zdrave hrane. U teglu sa vodom dodajte kriške limuna i 1 kašičicu himalajske soli, pa zatvorite teglu i pustite da sastojci odstoje u toku noći na sobnoj temperaturi (8-12h). Sutradan na prazan želudac popijte 3 čaše ove vode, kako biste uspostavili alkalnu ravnotežu u organizmu. Važno je znati da himalajska so ima sposobnost da mineralizuje filtriranu vodu, ali ukoliko ste već kupili mineralnu flaširanu vodu onda nema potrebe da koristite himalajsku so za pravljenje alkalne vode.

Recept 2

Osim limuna, za pravljenje alkalne vode se može koristiti i soda bikarbona jer ona ima jak alkalni sastav i može da podigne alkalni nivo vode. Naime, potrebno je samo da u 2 dl vode ubacite 600 mg sode bikarbone i da dobro promešate.

Međutim, ukoliko ste na dijetalnom režimu ishrane gde ne bi trebalo da unosite previše soli, nemojte da koristite sodu bikarbonu, jer ona sadrži veliki procenat soli.