You are here: Home » Recepti » Azuki pasulj – lekovitost i recepti

Azuki pasulj – lekovitost i recepti

Azuki pasulj je posebna sorta pasulja koja potiče iz Kine. Veoma je cenjen na Dalekom Istoku  zbog svoje značajne nutritivne vrednosti, ali i zbog lekovitih svojstava.

Azuki pasulj je u poslednje vreme još jedna od dobrih i zdravih namirnica koje su popularne i na Zapadu, može se naći u prodavnicama zdrave hrane i od njega se mogu pripremiti ukusna, hranljiva i zdrava jela, koja prijaju našem zdravlju i organizmu.

Hranljivi azuki pasulj

Azuki pasulj, klasifikovan pod latinskim nazivom Vigna Angularis, još se naziva i adzuki ili aduki. Raširen je po Istočnoj Aziji i na Himalajima. To je sitan, kompaktan pasulj crvenog zrna i slađi je od ostalih vrsta mahunarki.

Azuki pasulj - lekovitost i recepti

Crvena zrna azuki pasulja su bogata mnogim hranljivim materijama. Azuki sadrži obilje magnezijuma, kalijuma, gvožđa, cinka, bakra i vitamina B kompleksa. U naročito velikoj koncentraciji sadrži korisne vitamine niacin, tiamin i riboflavin. Hranljivi sastojci azukija povoljno deluju na pspešivanje rada metaboličkig sistema, podižu ukupnu energiju, regulišu rad creva i utiču na regulaciju nivoa holesterola u krvi

Šolja kuvanog azuki pasulja je prava riznica hranljivih sastojaka. Količina od oko 230 gr kuvanog azukija sadrži 294 kalorije, 17.3 gr belančevina, 57 gr ugljenih hidrata, 0.23 gr masti, 16.8 gr biljnih vlakana. Od mineralnih materija sadrži 46 mg gvožđa, 119.6 mg magnezijuma, 1223 mg kalijuma, 4 mg cinka i 278 mikrograma folne kiseline, odnosno vitamina B9.

Za šta je dobar azuki pasulj?

Lekovita svojstva i hranljivost crvenih zrna azuki pasulja su odavno poznata na Dalekom Istoku, a posebno je cenjen u Japanu, gde se od davnina koristio kao preparat za podsicanje rada bubrega i mokraćne bešike.

Diuretičko svojstvo – Azuki pasulj sadrži visok nivo kalijuma, a nizak nivo natrijuma, zbog čega je izvrstan prirodni diuretik. Ovo svojstvo ga takođe čini i odličnim prirodnim preparatom za regulisanje krvnog pritiska.

Regulacija nivoa holesterola – Bogat sadržaj vlakana i diuretičko svojstvo kojim se odlikuje ova sorta pasulja, čine azuki prirodnim eliminatorom toksina iz organizma, a istovremeno i odličnim regulatorom nivoa holesterola u krvi. Ovo svojstvo je odlična prevencija mnogih oboljenja vezanih za kardiovaskularni sistem.

Blagotvorno dejstvo na urogenitalni trakt, pankreas i krvotok – Naučna istraživanja su potvrdila dejstvo azukija, odavno poznatog na Dalekom Istoku, a to se odnosi pre svega na rešavanje problema sa urinarnim sistemom. Takođe se pokazao i kao blagotvoran za reproduktivne organe, pankreas i cirkulaciju.

Prevencija malignih oboljenja – Azuki pasulj sadrži inhibitore proteaze koji zaustavljaju širenje malignih oboljenja. Istraživanja su pokazala da je koristan kao prevencija karcinoma dojke.

Mršavljenje – Osobe koje žele da smanje telesnu težinu mogu slobodno da konzumiraju azuki, pre svega jer je ova mahunarka bogata proteinima koji daju osećaj sitosti i ograničavaju unos kalorija, dok je sa druge strane siromašan mastima. Zbog toga je izvrstan izbor kao dijetalna namirnica, jer većina režima za mršavljanje isključuje iz upotrebe veoma bitne namirnice bogate važnim nutritijentima.

Kako se priprema azuki pasulj?

Poput nekih drugih mahunarki i azuki pasulj se najbolje priprema tako što se pre kuvanja potapa u hladnu vodu, kako bi se zrna bolje obradila pri spremanju. U vodi se ostavlja najmanje tri sata. Kuva se oko sat i po vremena, u razmeri od tri šolje vode na jednu šolju azukija. Posle kuvanja se procedi, a voda od kuvanog azukija takođe može da se iskoristi i to kao hranljivi napitak. Ona je bogata nutritijentima iz azukija, a pored toga je i ukusna, tako da se može konzumirati poput čaja.

Azuki pasulj sa semenkama – Od azuki pasulja se može spremiti ukusan i bogat prilog uz jelo, a može se konzumirati i samostalno. Za pripremu je potrebno 200 gr azuki pasulja, 10 gr susama, 10 gr sirovog suncokretovog jezgra, malo susamovog ulja, soja sos ili morska so. Na susamovom ulju propržiti semenke susama i suncokreta, pa dodati skuvani azuki pasulj i malo peršuna. Promešati i dodati soja sos ili so po ukusu.

Azuki pasulj čorba – Azuki je odličan za pripremu ukusnog čorbastog variva. Potrebna je jedna šolja azuki pasulja, 2 šolje vode, 4 cm kombu alge, 1 kašika soja sosa ili soli. Azuki prvo potopiti u tri šolje vode i ostaviti da odstoji tri do četiri sata. Nakon toga ga presučiti u veću šerpu i dodati mu kombu algu, pa zajedno kuvati između pola sata i 40 minuta, u zavisnosti od toga kako se zrno ponaša, dok se lepo ne raskuva, a voda ispari. Pre nego što je kuvanje završeno dodati soja sos ili so po želji i dokuvati desetak minuta. Za još bogatiji obrok i ukus može se dodavati različito povrće.