You are here: Home » Recepti » Bademovo brašno – lekovita svojstva i recept

Bademovo brašno – lekovita svojstva i recept

Badem je jedan od najdragocenijih jezgrastih plodova, cenjen kao izuzetno hranljivo i ukusno koštunjavo voće koje se na razne načine upotrebljava u čovekovoj ishrani, kao i u kozmetici. Karakterističan ukus i raskošna aroma ovog finog jezgrastog ploda ima brojne prednosti za ljudski organizam.

U ishrani se koristi celo zrno badema, od njega se može praviti ukusno mleko, ulje, puter, kao i brašno. Najčešće se koristi pečen ili sirov, kao dodatak jelima, a posebno raznim kolačima i dezertima. U svakom obliku predstavlja lekovit i hranljiv dodatak, čija su blagotvorna svojstva neprocenjiva za ljudski organizam.

Bademovo brašno - lekovita svojstva i recept 1

Hranljivi badem

Badem se uzgaja skoro pet milenijuma unazad, a potiče iz Kine. Spada u porodicu orašastih plodova poput breskve, kajsije, višnje i šljive. Rasprostranjene su dve sorte badema, slatki i gorki. U ishrani se koristi slatki badem, Prunus amvgdalis dulcis, i od njega se prave bademov maslac, ulje, mleko i brašno. Slatki bademi se mogu konzumirati i celi, sirovi ili pečeni.

Bademi su bogati vitaminom E, kalcijumom, gvožđem, fosforom i magnezijumom, a sadrže i selsn, cink, bakar, nijacin i druge nutritijente. Bedem je jedan od najhranljivijih orašastih plodova. Odličan je za nervni sistem, pa se rado preporučuju deci u razvoju i dobri su za koncentraciju. Badem pomaže regulaciji nivoa holesterola i izuzetno je koristan za zdravlje srca. Primena badema u kozmetici je poznata od davnina i takođe vrlo široka, jer ima izuzetno primenjiva i hranljiva svojstva za našu kožu.

Od badema se prave odlični prirodni proizvodi koji se koriste u ishrani, a većina se može pripremiti u kućnim uslovima i koristiti kao odlična alternativa manje zdravim industrijskim artiklima. Jedan od takvih proizvoda je i izvrsno bademovo brašno.

Bademovo brašno i njegove prednosti

Bademovo brašno je prirodni proizvod dobijen od koštica badema, koji zahvaljujući lekovitim karakteristikama samih plodova, prednjači nad drugim tipovima brašna i izvrstan je za pripremu zdravih i hranljivih jela. Ono nije jednako samlevenim bademima, jer se u toku proizvodnje procesom hladnog ceđenja odstranjuju masti, a tek onda se bademi melju. Ovako dobijena kuhinjska sirovina ima veću nutritivnu vrednost od samih mlevenih badema i sadrži više belančevina, minerala, vitamina i vlakana.

Bademovo brašno je bogato nezasićenim mastima, koje utiču na snižavanje nivoa lošeg holesterola u krvi i odlično je u prevenciji srčanih oboljenja. Bogato je nutritijentima koje sadrže sami bademi, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, manganom, fosforom i bakrom. Bademovo jezgro ne sadrži gluten, pa je bademovo brašno odlično za primenu u ishrani osoba koje pate od intolerancije na ovaj sastojak.

Bademovo brašno u kućnoj varijanti – priprema

Za domaću verziju bademovog brašna je potrebno najpre ostaviti potopljene bademe u vodi preko noći, a potom ih očistiti od kožice. Oguljene bademe ostaviti da se potpuno osuše, a potom ih kratko izmiksati, pazeći da se ne pretvore u puter. Nakon mlevenja, ovako dobijenu rastresitu masu prosejati kroz cediljku i čuvati u frižideru, u čvrsto zatvorenoj posudi. Ovako pripremljeno bademovo brašno se može koristiti narednih pola godine i izvrsno je kao prirodna zamena za obično brašno u priremi ukusnih i zdravih poslastica. Popularni francuski makarons kolačići se po osnovnom receptu pripremaju od bademovog brašna.

Bademovo brašno je odlično za primenu u kulinarstvu, posebno u oblasti zdrave hrane, ali ga osobe koje su alergične na orašaste plodove moraju izbegavati.

Gde kupiti i koja je cena?

Bademovo brašno ćete moći da kupite u našoj internet prodavnici zdravih proizvoda koju uskoro otvaramo. Prijavite se besplatno na našum email listu i javićemo vam čim krene prodaja da dobijete popuste.