You are here: Home » Recepti » Bagremov med – lekovita svojstva i recept

Bagremov med – lekovita svojstva i recept

Med od bagremovih cvetova je jedan od najčešće korišćenih tipova meda u svakodnevnoj ishrani, ali i kao lekoviti dodatak različitim terapijama i samostalni zdravi preparat.

Mirisni cvetovi bagremovog drveta su omiljeni pčelama, koje od njegovog slatkog nektara prave fini i ukusan med.

Mirisni lekoviti bagrem

Bagrem, na latinskom Robinia pseudoacacia, je listopadno drvo poreklom iz Amerike, a u Evropu je stiglo još početkom sedamnaestog veka. Poznat je i kao akacija, beli bagrem, kraljevo drvo, kapinka i tako dalje. Karakterističan je po lepim, mirišljavim cvetovima bele, bledo ružičaste ili purpurne boje, koji formiraju viseće grozdaste cvasti. Uspeva na svakom tipu zemljišta i zbog svog privlačnog izgleda i opojne arome koristi se za pošumljavanje aleja i parkova. Zahvaljujući lakom prilagođavanju, odličan je i za pokrivanje goleti, peščara i terena koje nosi bujica.

Bagremov med - lekovita svojstva i recept

Prijatan miris i izgled samo su jedna od lepih strana ove listopadne biljke. Bagrem se odlikuje mnogim lekovitim svojstvima i od njega se prave razni korisni preparati, od kojih nam je najpoznatiji i najomiljeniji upravo bagremov med. Bagrem je odavno poznat u narodnoj medicini. Njegovi lekoviti delovi su cvet i sasvim mlada kora. Cvetovi se upotrebljavaju sveži i sušeni, dok semenke bagrema mogu da se koriste kao zamena za pasulj ili kafu.

Cvetovi bagrema, od kojih se pravi i bagremov med, izuzetno su bogati korisnim materijama.  Sadrže puno vitamina C, eterična ulja, smolu, tanin, sirinogin i šećer.

Lekovitost bagremovog meda

Bagremov med se dobija od nektara bagremovih cvetova. U ovim krajevima, to su cvetovi iz bagremovih šuma sa obronaka planina naše zemlje. Ova vrsta meda predstavlja jednu od najzdravijih prirodnih poslastica i namirnica i veoma je cenjen među pčelarima. Pčele obožavaju slatki nektar ovog cveta, od koga nastaje rani blagi med. On je tečan, lagan i čist, spada u najukusnije sorte meda, a zato je idealan i za decu. Najčešće se preporučuje kao blagotvorni preparat protiv nesanice, nervoze i stresa.

Bagremov med je izrazito svetao, gotovo prozračan, a varira od zlatasto žute do sveto zelene boje. Kvalitetan bagremov med je najbolje nabavljati od domaćih proizvođača i pčelara. Karakteriše ga spora kristalizacija, zbog povišenog udela fruktoze. Ako primetite da je počeo da se kristalizuje, dovoljno je zagrejati teglu meda u mlakoj vodi i ponovo ćete dobiti fino tečno stanje.

Primena bagremovog meda i recepti za pripremu

Preporučuje se na prvom mestu kao delotvoran preparat za smirenje, ali je jako dobar i za regulisanje apetita, poboljšanje funkcije žlezda, kod očnih bolesti. Takođe može da pomogne i u ublažavanju simptoma prehlade, kašlja i visoke temperature.

Bagremov med nadoknađuje izgubljenu snagu i pojačava imunitet i zato se rado preporučuje mladim aktivnim osobama, kao i deci. Može da bude i veoma efikasna preventiva kod oboljenja disajnih puteva, stumačnih tegoba i oboljenja jetre.

Bagremov med protiv stresa i kao preventiva – Ovaj fini, lagani med se rado preporučuje u redovnoj ishrani svih uzrasta. Kao preventivu ga je preporučljivo konzumirati ujutro, pre obroka, a ako se koristi kao dodatak lečenju, može se bez problema uzimati i nekoliko puta na dan, po kašiku pre jela. Lako je svarljiv i blagotvoran za decu, kao i osobe koje se oporavljaju od neke bolesti. Može se konzumirati samostalno ili uz blage čajeve od kamilice, matičnjaka ili hajdučke trave, koji pojačavaju njegovo dejstvo.

Recept sa bagremovim medom protiv astme i respiratornih tegoba  – Za ovaj lekoviti preparat je potreban kilogram domaćeg bagremovog meda, 100gr kafe, 100gr ploda šipka i 20gr matičnog mleča. Pečenu kafu samleti, a šipak dobro osušiti i usitniti, a potom pomešati sa medom i matičnim mlečom. Ovu mešavinu izmiksati, dok se ne dobije glatka homogena masa. Smesa se preručuje u tegle i čuva na tamnom i hladnom mestu. Konzumira se jedna po kašika pre glavnog obroka.

Gde ga kupiti i koja je cena?

Uskoro otvaramo internet prodavnicu zdrave hrane pa ćete moći da ga nabavite kod nas po najpovoljnijoj ceni. Možete se besplatno prijaviti na našu mailing listu i dobićete obaveštenje čim krene prodaja da dobijete popuste.