You are here: Home » Blog » Bahove cvetne kapi – lekovita svojstva, upotreba i iskustva

Bahove cvetne kapi – lekovita svojstva, upotreba i iskustva

Bahove cvetne esencije ili kapi, koje je izumeo i osmislio britanski lekar Edvard Bah, pripadaju holističkim metodama lečenja i namenjene su postizanju balansa uma i tela, koji pomaže ljudskom organzimu da bude u skladu sa svojom prirodom, da se lakše nosi sa svakodnevnim situacijama u svakom smislu, da bude zdrav, vitalan i u harmoniji sa sobom.

Postizanje sklada između telesnog i umnog danas je od najveće važnosti za funkcionalan organizam i preduslov za miran i zdrav život svakog ljudskog bića.

Bahove cvetne kapi - lekovita svojstva, upotreba i iskustva

Šta su Bahove kapi?

Bahove kapi su jednostavan, prirodan i efikasan preparat koji nenasilno i na delikatan način pomaže uspostavljanju naše unutrašnje ravnoteže, koja je neophodna da bismo vodili zdrav život. One se prave od samoniklog cveća sa polja i drveća, neprskanog, neotrovanog i pažljivo biranog. Preparat se dobija metodom sunčanja, tako što se cveće drži u izvorskoj vodi na suncu, a može se napraviti i metodom ključanja, odnosno kuvanja u vodi. Cveće u ovom postupku prenosi svoj otisak, kako to Bahovi praktičari kažu, na vodu, a onda čovek, životinja ili biljka unose u sebe taj otisak kada uzimaju kapi u određenim intervalima. Misterija čarobnog efekta cveća je još uvek predmet istraživanja koji intrigira, ali je nesumnjivo da deluje.

One su potpuno neškodljive i mogu da ih koriste baš svi, nezavisno od uzrasta i zdravstvenog stanja u kome se nalaze. One su jedan od retkih preparata koji mogu bez problema da uzimaju i bebe i trudnice, starije osobe, oboleli od neke bolesti i tako dalje. Još jedna od njihovih neverovatnih prednosti je to što su komplementarne sa bilo kojim drugim vidom lečenja, jer ne umanjuju dejstvo drugih preparata i metoda ne blokiraju ih i ne stvaraju kontraindikacije. Isto tako ni drugi lekovi ne deluju na njihovu efiksnost. Bahove cvetne kapi ne predstavljaju zamenu za medicinske postupke i konvencionalne lekove, već služe kao dodatak terapiji, delujući uporedo sa primarnom metodom i pospešuju i podstiču put ka potpunom izlečenju na izuzetno neinvazivan i prirodan način.

Kako deluju Bahove kapi i za šta su namenjene?

Bahove kapi  podstiču kompletan rast i razvoj našeg bića i na taj način nam pomažu da dođemo u ravnotežu sami sa sobom, što je glavni uslov i za prevenciju i uspešno izlečenje. Polazište doktora Baha je to da je naša glavna prepreka ka zdravom životu ukorenjena u našem umu, a moderna medicina se takođe slaže da je najveći deo uzroka različitih lakših i težih oboljenja upravo povezan sa stresom, frustracijama, strahovima i drugim psihološkim činiocima koji čine da se osećamo nelagodno, nesigurno i, na kraju, nezdravo.

Doktor Bah je podelio ove cvetne esencije prema njihovom delovanju na određeno emocionalno ili psihološko stanje, verujući da izlečenje dubokog unutrašnjeg umnog uzroka pomaže i oporavku fizičkog tela, pa samim tim i sveukupnog bića. Kapi ima ukuno 38 i svaka je pripremljena od jedne određene biljke, povezana sa određenom emocionalnim problemom. Podeljene su u sedam grupa.

Strah – Grupa namenjena osobama koje pate od strahova različitog porekla i različitih intenziteta (Mimulus, Rock Rose, Cherry Plum, Aspen, Red Chestnut)

Nesigurnost – Kapi namenjene pomoći kod različitih vidova nastanka i ispoljavanja nesigurnosti (Cerato, Scleranthus, Gentian, Gorse, Wild Oat, Hornbeam)

Odsutnost – Kapi namenjene osobama koje pate od nedostatka interesovanja za zbivanja i aktuelnosti oko njih (Clematis, Honeyscucle, Wild Rose, Olive, White Chestnut, Mustard, Chestnut Bud)

Usamljenost – Preparati za pomoć kod raznih oblika socijalne izolacije (Imaptiens, Water Violet, Heather)

Preosetljivost – Grupa namenjena osobama koje su preosetljive na spoljne uticaje i ideje (Agrimony, Centaury, Walnut, Holly)

Utučenost – Kapi namenjene pomoći kod raznih oblika i intenziteta neraspoloženja (Larch, Pine. Elm, Sweet Chestnut, Star of Bethlehem, Willow, Oak, Crab Apple)

Prebrižnost – Kapi za osobe koje preterano utiču na tuđe živote i teže da ih kontrolišu Chicory, vervain, Beech, Vine, Rock water)

Kome su namenjene i za šta se koriste?

Bahove cvetne esencije su namenjene celoj porodici i potpuno blagotvorne i neškodljive za svakoga. One deluju kao izuzetan dodatak primarnoj terapiji kod različitih vrtsa oboljenje i pomažu dovođenja našeg organizma u sklad telesnog i umnog, što doprinosi našem zdravstvenom stanju na više nivoa.

Bahove kapi su odlične za trudnice, jer uz odabir prave kombinacije one pomažu da se žene opuste i savladaju strah od porođaja i svih eventualnih poteškoća u vezi sa njim, pa na taj način i sam porođaj biva lakši i ugodniji. Idealne su i za malu decu i njihovo lečenje, jer olakšavaju trenutke bolesti, razdraženosti i neugodnosti, dok istovremeno skraćuju sam tok. Izvrsne su u tretmanu nesanice, s tim što je vrlo važno otkriti koji je njen primran uzrok, kako bi se pronašla prava kombinacija.

Bahove kapi su dobre i kod tretiranja alergija i iritacija različite vrste, budući da naše spoljno telo predstavlja odraz naše unutrašnje ravnoteže. Pomažu i kod oporavljanja od operativnog postupka, jer ublažuju naš doživljaj simptoma izazvanih anestezijom. Efikasan su preparat u tretmanu psihosomatskih bolesti i dugoročnom upotrebom uspešno redukuju i proređuju simptome i njihovu jačinu.

Iskustva

Sam doktor Bah je došao na ideju kreiranja jednog ovako efikasnog prirodnog vida lečenja upravo iz lične potrebe za izlečenjem. Operisan od karcinoma i sa dijagnozom od tri preostale godine života, on je svoje napore uložio u stvaranje ovih izuzetnih blagotvornih esencija i u tome je uspeo. Bahove kapi su u upotrebi poslednjih osamdesetak godina, sa već dugom tradicijom pozitivnih iskustava i zadovoljnih korisnika.

Brojni zadovoljni korisnici svedoče o pozitivnim promenama koje su Bahove kapi uvele u njihov život, bilo da je u pitanju prevladavanje nelagodnih emocija ili lečenje od ozbiljnih bolesti, uz ove magične kapi kao dodatak terapiji. Na internet stranama i forumima je dostupno puno pisanih dokaza o njihovom delovanju, a dosta korisnih informacija se takođe može naći u centrima za aromaterapiju i druge prirodne metode lečenja i prevencije.

Cena i gde ih kupiti

Bahove cvetne kapi se mogu naći uglavnom u bolje opremljenim apotekama a cena za pakovanje od 30ml se kreće obično od 500 do 600 dinara.