You are here: Home » Biljni čajevi » Bekunis čaj – delovanje i lekovita svojstva

Bekunis čaj – delovanje i lekovita svojstva

Medicinski opstipacija ili konstipacija, a u narodu poznatiji kao zatvor, problem je koji sve više uzima maha u savremenom dobu. Brz život, neadekvatna ishrana, nedovoljan unos tečnosti, manjak fizičke aktivnosti, stres, nervozno crevo… Sve su to faktori koji dovode do opstipacije. O zatvoru govorimo onda kada je pražnjenje creva ređe od tri puta nedeljno i kada dolazi do pojave tegoba tipa bolova u stomaku, nedovoljnog pražnjenja creva, lažnih poziva na stolicu.

U tom slučaju, morali bismo da razmislimo o svojim greškama i da pokušamo da promenimo svoje ustaljene životne navike. Probali smo sa mekinjama, suvim šljivama, jogurtom, svakakvim kombinacijama žitarica, ali problem je i dalje prisutan. Opet, ne želimo i ne volimo da pijemo lekove, pa se zbog toga okrećemo nekoj srednjoj varijanti, nečemu što je između tradicije i farmacije, a to je proizvod napravljen od biljaka, i to u vidu Bekunis čaja.

Bekunis čaj - delovanje i lekovita svojstva

Bekunis čaj smatra se jednim od najboljih biljnih laksativa u Evropi, a i šire. Poverenje mu je ukazalo mnoštvo zadovoljnih korisnika, među kojima su  lekari i farmaceuti, ali i brojni nutricionisti. To je biljni lek, čiji su osnovni sastojci aktivne supstance aleksandrijske i tinevelijske sene (koja je najzastupljenija u Indiji),  kao i suvi vodeni ekstrakt. Ovaj biljni lek namenjen je za kratkotrajnu upotrebu, deluje lokalno na crevni trakt u vidu laksativa, gde olakšava problem zatvora. Izdaje se bez recepta, ali je svakako poželjno da se pre početka upotrebe konsultujete sa svojim lekarom.

Koristi se tako što se jedna doza čaja sipa u šolju hladne ili mlake vode u večernjim satima, i pije se pre spavanja. Tokom noći on ispoljava svoja pozitivna dejstva na probavni sistem, i ujutru obično dolazi do olakšanja. Veoma je značajan, jer kao takav, zbog svojih sastojaka i karakteristika, učestvuje u čišćenju organizma od toksina i otpadnih materija.

Veoma često ovaj napitak nalazi svoje mesto i u terapiji gojaznosti. Naime, gojazne osobe tragajući za najlakšim i najadekvatnijim rešenjem za svoje stanje, nailaze na ovaj prirodni proizvod, jer smatraju da će se njegovom redovnom upotrebom osloboditi od otpadnih materija i višaka u svom organizmu. Upotreba Bekunisa u svrhe dijete svakako je dozvoljena, međutim strogo se mora voditi računa da njegovom dugotrajnom upotrebom ne dođe do predoziranja i interakcije sa drugim aktivnim supstancama, jer to svakako dovodi do brojnih štetnosti po organizam. Najbolje je u tom slučaju zamoliti svog lekara za savet.

Ne smemo zanemariti da aktivne supstance ovog biljnog napitka mogu da stupe u reakciju sa drugim aktivnim supstancama. Zato, moramo da povedemo računa ukoliko konzumiramo ovaj čaj paralelno sa nekim lekovima kakvi su diuretici, lekovi za srčane tegobe i brojni drugi. Takođe nikako se ne sme primenjivati kod osoba koje imaju neko ozbiljnije oboljenje gastrointestinalnog trakta, kao što su razne upale, virusne ili bakterijske infekcije, Ulcerozni kolitis, Kron kolitis ili ukoliko ste preosetljivi na njegove aktivne supstance. Ne sme se primenjivati ni u stanju dehidratacije, kod dece mlađe od 12 godina, a bez saveta lekara ni kod trudnica i dojilja.

Najbolje je svakako, da se pre upotrebe Bekunisa raspitamo i posavetujemo sa svojim odabranim lekarom (koji je upoznat sa našom osnovnom bolesti i celokupnim zdravstvenim stanjem) o mogućim indikacijama, neželjenim dejstvima i interakcijama sa drugim lekovima.