You are here: Home » Biljni čajevi » Biljni čajevi protiv kašlja

Biljni čajevi protiv kašlja

Biljni čaj protiv kašlja je godinama star efikasan lek koji smanjuje iritaciju grla izazvanu različitim faktorima. Ovaj lek ne samo što leči infekciju, već i čisti respiratorni sistem za nesmetano disanje…

Kašalj, koji je često praćen prehladom ili obrnuto, pogađa ljude različite starosne dobi i obično se zadržava duže vreme ako se ne leči. Izazvan različitim faktorima kao što su prašina, zagađen vazduh, polen, perut životinja ili klimatske promene, ovaj poremećaj u disanju može biti veoma neprijatan.

Iako ima dosta poznatih lekova koji olakšavaju kašalj i simptome prehlade, postoji i nekoliko domaćih lekova koji su jednako efikasni u lečenju ovih čestih bolesti. Biljni čaj protiv kašlja i prehlade je lek na koji se ljudi oslanjaju dugo vremena. Takođe je dokazano da efikasno smanjuje iritaciju grla i respiratornog sistema.

Biljni čajevi protiv kašlja

Postoje razni biljni čajevi koji leče brojne zdravstvene probleme, ali ne preporučuju se svi protiv kašlja. Samo nekoliko njih se efikasno bori protiv simptoma prehlade i gripa. Priprema biljnog čaja podrazumeva stavljanje specijalne mešavine bilja, začina, meda i limuna u šoljicu vruće vode. Evo nekoliko popularnih varijanti biljnih čajeva za koje se zna da leče kašalj i prehladu.

Čaj od kamilice

Ovaj čaj jedinstvenog ukusa čisti nosnu šupljinu i sinuse. Takođe leči kašalj i prehladu, pa čak i ozbiljne slučajeve bronhitisa i groznice. Budući da ima antimikrobno svojstvo, ovaj čaj sprečava rast mikroba u respiratornom traktu. Za izradu ovog čaja koriste se osušeni cvetovi i listovi kamilice. Ponekad se čak kuvaju i sveži cvetovi.

caj od kamilice za kasalj

Čaj od komorača

Ovaj čaj se pravi od semena komorača i takođe je odličan domaći lek za bolno grlo i kašalj, kako za suvi, tako i za produktivni. Ispijanje ili grgljanje ovog čaja oslobađa grlo od iritacije. Takođe smiruje kašalj i ublažava bol u grudima nastao upornim kašljem i pročišćavanjem grla. Seme komorača se potapa u vruću vodu, zajedno sa semenom korijandera i kardamona za još bolji ukus. Može se zasladiti javorovim sirupom i redovno se piti.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira je jedan od najboljih čajeva protiv kašlja jer je odličan ekspektorans. Ovaj čaj u kombinaciji sa nekoliko kapi limunovog soka i malo meda predstavlja odličnu mešavinu koja ublažava upalu grla. Limunov sok ublažava iritaciju, a med smiruje kašalj. U pripremi ovog čaja jednu kašičicu paste od đumbira prelijte jednom ili dve šoljice vode i kuvajte 15 minuta. Zatim dodajte med i limunov sok.

Čaj od limunove trave

Još jedan moćan biljni čaj protiv kašlja je čaj od limunove trave. Mešavina limunove trave, biberovog zrna, cimeta i listova mente, sa malo meda i limunovog soka je od davnina poznata kao odličan lek koji smanjuje stezanje u grudima, koje je uobičajena posledica prehlade i kašlja. Takođe čini nos prohodnim i tako olakšava disanje. Kada pravite čaj od limunove trave, birajte meke listove i uklonite spoljašnji sloj koji je gorak. Čaj s njim neće imati lep ukus. Iseckajte listove i skuvajte ih u vrućoj vodi zajedno sa biberom i cimetom. Sklonite sa vatre i dodajte med i limunov sok po ukusu.

Čaj od sladića

Ovaj čaj su koristili kineski, grčki i rimski travari još u antičko doba. Sladić je takođe dostupan kao domaći lek protiv kašlja i prehlade. Oblaže sluzokožu bronhija, pospešuje izbacivanje bronhijalnog sekreta i povoljno deluje na sinuse i grlo. Čaj od sladića je posebno dobar kod produktivnog kašlja. Potopite korenje u kipuću vodu, kuvajte 10 minuta i procedite. Možete ga zasladiti ako vam se ne sviđa njegov jak ukus.

caj od sladica za iskasljavanje

Blagodeti biljnog čaja

Konzumiranje biljnog čaja ima niz benefita. Biljni čaj se može koristiti kao lek protiv kašlja, kako suvog, tako i vlažnog (ili produktivnog). Evo nekih pozitivnih efekata šoljice biljnog čaja:

• Biljni čaj je zdrava mešavina prirodnih sastojaka koji sadrže nutrijente za olakšanje simptoma prehlade i kašlja. Jača imunološki sistem koji čuva organizam od raznih bolesti.

• Takođe snabdeva telo antioksidantima koji su potrebni za borbu protiv bolesti izazvanih slobodnim radikalima.

• Biljni čajevi ispiru toksine i izazivače bolesti iz organizma, te stoga leče infekcije i poremećaje. Pijte čaj nakon što ga zagrejete na ringli ili u mikrotalasnoj kako biste osetili trenutno olakšanje kod kašlja i prehlade.

• Ako popijete šoljicu toplog biljnog čaja neposredno pre odlaska na spavanje, smirićete se i dobro ćete spavati.

Čajevi protiv kašlja i za iskašljavanje za decu

Ovi biljni čajevi se mogu davati i deci. Ispijanje vrućeg biljnog čaja i udisanje njegove pare pomaže u ublažavanju simptoma i ubrzava oporavak od respiratornih bolesti.