You are here: Home » Blog » Bol u ledjima: izmedju lopatica, u donjem delu, pri disanju – prirodno lečenje

Bol u ledjima: izmedju lopatica, u donjem delu, pri disanju – prirodno lečenje

Bol u ledjima je možda najčešći problem koji može ometati svakodnevne aktivnosti. Istraživački podaci pokazuju da je skoro 80% svih pojedinaca u Americi imalo najmanje jednu (ili više) mučnih epizoda bolova u leđima koje zahtevaju farmakološku intervenciju.

Bol u ledjima može biti povezan sa simptomima kao što su ukočenost ili parestezija, bol u mišićima, ograničena pokretljivost i nesposobnost šetanja i obavljanja dnevnih aktivnosti. Dakle, kako da ublažite bol u leđima? Od blagog do ozbiljnog, bol u leđima može se ublažiti domaćim lekovima i medicinskim intervencijama.

Uzroci bola u leđima

Da biste lečili bol u leđima, veoma je važno da znate uzrok njegovog nastanka. U većini slučajeva bol u leđima ima multi-faktorijalno poreklo (više od jednog faktora je odgovorno za simptome). Najčešći faktori su dati u nastavku.

bol u ledjima u donjem delu izmedju lopatica lecenje

1. Mehanički problemi: Starosne degenerativne promene i zadebljanje ligamenata mogu predstavljati mehaničke probleme koji čine svaku fizičku aktivnost teškom.

2. Povrede: Fizičke povrede su vodeći uzrok koji se najčešće javlja kod aktivnih mladih sportista. Najčešće povrede su prelomi, uganuća, kidanje ligamenata i duboko oštećenje tkiva.

3. Medicinska stanja: Promene u normalnoj zakrivljenosti kičme uključuju skoliozu i spondilolistezu i druge strukturalne poremećaje kičme, probleme sa zglobovima, kao što su artritis i inflamatorna stanja. Česta medicinska stanja koja mogu da dovedu do bola u ledjima uključuju i fibromialgiju, kamen u bubregu i endometriozu.

4. Tumori i infekcije: Tumor kostiju je vodeći uzrok bolesti koji utiče na strukturu kostiju na više načina.

Kako da ublažite bol u leđima prirodnim putem?

Bol u leđima može biti jak ili umeren; međutim, ne zahteva svaki slučaj medicinsku intervenciju ili mišljenje specijaliste.

Štaviše, čak i kod umereno jakih slučajeva, možete probati domaće lekove pre korišćenja medicinske pomoći.

1. Opustite leđa

Lezite na ravnu podlogu koja omogućava vašim tkivima da se opuste i da se smanji širenje inflamatorne reakcije. Možete takođe koristiti jastuke da poduprete svoje telo i kičmu. Imobilizacija pomaže kod svih upalnih, infektivnih, vaskularnih i organskih uzroka bola u leđima. Izbegavajte naporne fizičke aktivnosti sve dok se vaša tkiva ne oporave potpuno. Nežna masaža može biti umirujuća i podstiče prirodno lečenje ispiranjem toksina i hemikalija iz krvi, dok u isto vreme povećava drenažu krvi i limfe iz zapaljenih tkiva.

2. Stavite led na povređeni deo

Primena hladnih obloga ili leda je umirujuća i pomaže na više načina. Terapija ledom smanjuje crvenilo i upalu oštećenjenog tkiva i ublažava bol. Uzmite vruć/topao peškir i stavite u njega kockice leda ili izlomljeni led. Zatim stavite peškir sa ledom na obolelo područje (nikada ne stavljajte led direktno na oštećeno tkivo). Mada, većina ljudi veruje da su toplotna terapija ili tople obloge bolja ili čak najbolja opcija kod akutne povrede, što nije tačno. Toplota povećava dotok krvi do obolelog tkiva i na taj način dalje izaziva edem i mnogo sporije isceljenje.

3. Kombinujte toplotu sa istezanjem

Toplotna terapija sa istezanjem je generalno sjajna kombinacija za ublažavanje hroničnog neinflamatornog bola (kao što su degenerativna oboljenja kičme). Istezanje u obliku vežbi ili tzv. mrtvog vešanja izaziva trakciju u kičmi koja ublažava pritisak od kičmenih nerava i umanjuje bol. To takođe omogućava da se kičma izleči kao rezultat poboljšane cirkulacije u krvi. Kombinovanje toplote sa istezanjem obezbeđuje brzo lečenje i veći spektar pokreta.

4. Izbegavajte štetne aktivnosti

Ljudsko telo ima izuzetnu sposobnost da isceljuje oštećena tkiva i povrede. Proces lečenja počinje odmah nakon same povrede, a ukoliko izbegavate štetne aktivnosti (bilo kakve aktivnosti koje izazivaju još više stresa na već oštećena vlakna), lečenje će se nastaviti velikom brzinom. Nezdravi položaji izazivaju preterani stres i pritisak na već oštećena tkiva. Promena ravnoteže i zauzimanje udobnijeg položaja mnogo pomaže u većini slučajeva.

5. Radite lagane vežbe

Vežbe su korisne za poboljšanje kretanja i spektra pokreta tako što smanjuju edematozno oticanje. Pored klasične teretane i vežbi za visoku izdržljivost mišića, možete takođe probati jogu i medijaciju, aerobik i plivanje, koji su vrlo korisni za ublažavanje bola i poboljšanje mišićne aktivnosti bez ikakvog bola i neprijatnosti.

6. Probajte OTC metode

Lekovi za bol koji se izdaju bez recepta su generalno najefikasniji za ublažavanje blagog do umerenog bola. Izbegavajte uzimanje velikih doza u dužim vremenskim periodima. Akupunktura je možda jedna od starih metoda upravljanja hroničnim bolom koja uključuje kičmu i pršljenove. Akupunkturisti uvode korišćenje igala na određenim tačkama tela da bi se poboljšao protok energije i holističko ozdravljenje. Osim toga, akupunktura prilično umirujuće deluje na bol i neprijatnost.

7. Medicinski tretmani

Lekovi koji uključuju narkotike za jak bol su tradicionalni lekovi protiv bola. Fizikalna terapija je korisna u poboljšanju pokreta kod upaljenog zgloba. Upaljeni otok blokira cirkulaciju krvi i isporuku hranljivih materija. Injekcije steroida su korisne kada je u pitanju instant olakšanje. Ove injekcije ubrzavaju lečenje i oporavak.

Postoje neki slučajevi koji se moraju rešiti operacijom (poput tumora kostiju, komplikovanih preloma i koštanih apscesa). Štaviše, u nekim slučajevima, hirurški zahvat pomaže u poboljšanju tempa oporavka i isceljenja. Razgovarajte sa vašim lekarom da biste saznali više o dostupnim opcijama.

Kada da posetite doktora?

Ponekad domaći lekovi i lekovi koji se izdaju bez recepta nisu efikasni za ublažavanje bola i u takvim situacijama opasno je sedeti i čekati da se povreda izleči sama. Trebalo bi što pre da posetite doktora ako je vaša povreda ozbiljna ili ako se stanje pogoršava uprkos tome što se odmarate i uzimate domaće lekove. Pogledajte sledeće opasne znakove:

• Umereni do jak bol kod otoka koji je otporan na lekove koje koristite.
• Bol, ukočenost ili gubitak funkcija u delu genitalija ili karlice.
• Oticanje u bilo kom delu tela, naročito u leđima.
• Gubitak težine koji nije povezan sa bilo kakvim promenama u ishrani ili sa vežbanjem.