You are here: Home » Blog » Bol u ramenu – uzroci i lečenje

Bol u ramenu – uzroci i lečenje

Rameni zglob je napokretljiviji zglob kod čoveka. To je viseći kuglasti zglob koji se može pokretati u svim smerovima. Zapravo, ramena se sastoje od više zglobova koji zajedno sa tetivama i mišićima omogućavaju veliku pokretljivost.

Međutim, usled dodirivanja mekih tkiva i koštanih struktura, u ramenima može nastati bol. Taj bol može biti konstantan ili se može javljati samo pri pomeranju ramena. Bol u ramenu se najčešće javlja između 40. i 50. godine, ali može nastati i znatno ranije kod osoba koje previše opterećuju rameni zglob ili usled raznih povreda.

Uzroci i vrste bola u ramenu

Uzroci bola u ramenu su često vezani za problem vrata i grudnog dela kičme. Najčešći uzroci bola u ramenu su upala tetiva (bursitis ili tendinitis). Tkiva u ramenu se mogu upaliti i postati bolna čak i u svakodnevnim aktivnostima. Uzroci bola u ramenu mogu biti i artritis i habanje kostiju usled starenja, prelom kosti ili nestabilnost.

Bol u ramenu - uzroci i lecenje

Takođe, bol u ramenu može biti uzrokovan i raznim tumorima, infekcijama i problemima sa nervima. Mnoge aktivnosti gde se koristi cela ruka, kao što su tenis, košarka, odbojka, rukomet, pa čak i nošenje manjeg tereta ili pranje sudova mogu da izazovu bol u ramenu. Tegobe u ramenima se mogu stvoriti i usled lošeg položaja u toku spavanja, odnosno kada koristite mnogo podignutih jastuka. Treba spomenuti da je u današnje vreme čest uzrok bola u ramenu i vožnja automobilom kraj otvorenog prozora. U nekim slučajevima je bol u levom ramenu posledica angine pektoris ili infarkta.

Burze su vrećice ispunjene tečnošću koje se nalaze u zglobovima celog tela, pa tako i u ramenima. Te vrećice su kao jastuk između kostiju i mekih tkiva, pa pomažu da se smanji trenje mišića i kostiju. Preterano korišćenje mišića često dovodi do akutnog tendinitisa. Pored tendinitisa i bursitisa, koji su glavne vrste bola u ramenu, dijagnoza često može biti i takozvano smrzuto rame. To znači da je zglob ukrućen i da je pokretljivost ramena ograničena. U tom slučaju od pomoći mogu biti istezanje i fizikalna terapija. Zatim, kada povreda nastaje usled odvojenosti vrha kosti ruke od lopatice, to se naziva dislokacija ramena. Česte dislokacije, odnosno traumatske povrede, uzrokuju nestabilnost ramena. Postoji i takozvana ruptura rotatorne manšete, do koje dolazi kada su tetive rotatorne manšete odvojene od kosti. Još jedna vrsta bola u ramenu je slap lezija, odnosno odvajanje gornjeg dela labruma. Najčešći uzrok ove pojave jeste pad sa ispruženom rukom. U slučaju kada tetiva bicepsa puca u blizini zgloba dolazi do rupture tetive bicepsa. Artritis ramena je retka pojava i za njegovo lečenje je neophodan operativni zahvat.

Ako ne možete da odredite tačan uzrok bola u ramenu, potrebno je da se obratite lekaru. Neki od simptoma koji ukazuju na to da vam je potrebna lekarska pomoć su nemogućnost korišćenja ruke ili nošenja predmeta, nemogućnost dizanja ruke, modrice i otekline oko zgloba. Takođe, ukoliko imate bol u ramenu koji se javlja dok se odmarate ili tokom noći i bol u ramenu koji ne prolazi nekoliko dana, to su jasni znaci da nešto nije u redu. Pored toga, simptomi mogu biti i groznica i crvenilo.

Lečenje bola u ramenu

Veoma je važno otkriti tačan uzrok bola u ramenu, da bi moglo da se pristupi adekvatnom lečenju. U nastavku slede neke osnovne mere koje treba preduzeti ako vas muče bolovi u ramenu.

Odmor i umerena fizička aktivnost. U slučaju bola u ramenu veoma je važno da zglob miruje, da bi se smanjila akutna upala. Ipak, ne treba ni preterivati u odmaranju, jer to može dovesti do ukočenosti zgloba. Dakle, preporučuje se neka umerena aktivnost.

  1. Istezanje tetiva i mišića je od velike pomoći u slučaju bola u ramenu. Vežbe radite bez prevelike napetosti i naprezanja.
  2. Led se najčešće primenjuje u roku od 48h od povrede. Led smanjuje otok, a često ga koriste sportisti nakon treninga, u slučaju prevelikog naprezanja mišića.

Toplinska terapija. Pored leda, i toplinski tretman može biti od velike pomoći. On se koristi da bi se opustila tkiva i da bi se podstakao protok krvi. Za razliku od leda, ovaj tretman se primenjuje uvek pre aktivnosti, kako bi se mišići dobro zagrejali i opustili i da ne bi došlo do pogoršanja stanja.

Fizikalna terapija. Sve ortopedske povrede se leče fizikalnom terapijom. Na taj način se vraća snaga i pokretljivost zglobova i mišića.

Injekcija kortizona. Pošto su upale čest uzrok bola u ramenu, kortizon je lek koji može biti od velike pomoći.

Antiupalni lekovi. Lekovi protiv upala se takođe koriste za ublažavanje bola u ramenu, naročito u slučaju artritisa i tendinitisa.

Čaj od kamilice. Za lečenje bola u ramenima dobra je i obloga sa čajem od kamilice. Ovaj čaj deluje umirujuće, antiseptički i antiupalno. Natopite platnene zavoje ili gazu čajem od kamilice i stavite ih na bolno rame. Držite ih nekoliko sati, a preporučuje se da ove obloge koristite i tokom noći.