You are here: Home » Blog » Botoks za kosu – kako se radi, koja je cena i kakva su iskustva

Botoks za kosu – kako se radi, koja je cena i kakva su iskustva

Tretman botoksa kose se radi ukoliko je kosa oštećena, ucveljena, beživotna, isušena i istretirana raznoraznim preparatima. Botoks sadrži molekule koji nadomešćuju uništen keratin kose, a kombinovan je sa vitaminima, uljima, kolegenom, prirodnim kiselinama i silikonima, koji kosu čine jačom i sjajnijom. Vlas kose, nakon tretmana, dobija bolji volumen i postaje deblja. Iako je tretman namenjen kosi koja je oštećena, neće škoditi ni potpuno zdravoj kosi. Tretman čini i da se kosa lagano raščešljava, lakše oblikuje, duže drži sjaj i mekoću. Jedno vreme, kosa manje puca  i lomi se.

Ovaj tretman je dostupan u Srbiji i nije preskup. Cene botoksa kose se kreću u proseku od oko 1500 do 2000 dinara (postoje saloni koji drže i nižu cenu). Botoks je u neku ruku zdrav i za kožu glave, potpomaže smanjenom perutanju.

Botoks za kosu - kako se radi, koja je cena i kakva su iskustva

Kako se radi botoks kose?

Botoks kose je tretman koji se sastoji iz 3 faze. Prvo se radi dubinsko pranje kose. Kosa se šamponira specijalnim šamponom koji otvara dlaku kose. Zatim se stavljaju ampule koje su specijalizovane za obnovu kose. Na mokru kosu se pomoću šprica (bez igle) nanosi ampula dužinom celog vlasišta, koja mora da odstoji najmanje pola sata, nakon čega se kosa suši, pa se pegla (infracrvenom peglom), kako bi se sadržaj ampule infiltrirao u dlaku. Infracrvena pegla pomaže da serum što dublje prodre u dlaku. Nakon toga, na kosu se nanosi maska koja treba da stoji nekoliko minuta. Posle ispiranje maske, kosa se fenira. Savetuje se feniranje na ravno, kako se kosa ne bi lomila.

Nakon nedelju dana od tretmana, moguće je feniranje na lokne. Nakon botoksiranja kose, koriste se dečji šamponi, odnosno što blaži šamponi koji ne sadrže parabene. Preparate za botoks kose proizvode Loreal, Eugen, Revlon i drugi.

Keratin

Keratin je glavni sastojak tretmana botoksa za kosu. Keratin je hranljiv sastojak i često se nalazi u nekim drugim preparatima za kosu – šamponima, regeneratorima, gelovima, penama i lakovima. Keratinom se popunjava vlasište i kosa dobija punoću i sjaj. Keratin je protein koji se inače nalazi u dlaci, i to u razmeri od 90% , dok ostatak od 10% čini vodu, ali i lipide, pigmente i minerale. Sam keratin sadrži 12 aminokiselina

Tretmani keratinom, a posebno botoks kose, se posebno preporučuju osobama koje se godinama farbaju u plavu boju (ali i druge boje), ali i osobama koj imaju pramenove, jer se tretiranjem kose agresivnim preparatima (amonijakom, peroksidima), kao i feniranjem kose, peglanjem kose i upotrebom neadekvatnih šampona, kao i preteranom izlaganju UV zracima i morskoj vodi, uništava struktura kose. Tada kosa postaje potpuno beživotna, umršena, ispucala, iskrzala i suva i neophodan joj je tretman keratinom.

Učinkovitost botoksa kose

Botoksom kose vlas postaje sjajnija, jača, mekša, puna keratina, zaštićena je od UV zraka i atmosferskih oštećenja. Osnovna učinkovitost tretmana botoksom jeste porpavljanje oštećenih krajeva kose.

Trajanje tretmana

Tretman botoksiranja kose traje do 2 sata, no sve zavisi od gustine i dužine kose. Efekti botoksa traju od 10 do 20 pranja. Tretman nikako ne ponavljati pre 10-og pranja, jer se kosa može zasititi, te postati još suvlja i beživotnija nego pre tretmana.

Botoks kose – kako ga uraditi kod kuće?

Samostalno možete raditi botoks kose kod kuće i to je najekonomičnija varijanta ovog tretmana. Set za botoks možete kupiti u bilo kojoj specijalizovanoj prodavnici za frizersku opremu (ali i u boljim frizerskim salonima). Da biste sami uradili ovaj tretman, potrebno je da operete kosu (najbolje šamponom za dubinsko pranje, ali nije neophodno), a zatim uz pomoć šprica (dobijenog u setu za botoks), u koji ste prethodno usuli sadržaj iz ampula, nanesite botoks na pramenove. Vodite računa da ne nanosite preparat na kožu glave. Dobro utrljajte tečnost u kosu, pa stavite kapu za farbanje, te zagrejte fenom 20 minuta, kako bi se botoks što bolje infiltrirao u vlasište. Nakon toga nanesite pakovanje (pakovanje koje ste dobili u setu za botoks, a ne bilo koje pakovanje), pa nakon delovanja pakovanja isperite kosu.

Kontraindikacije

Tretman botoksiranja kose nije preporučljiv osobama koje su trudne. Takođe, ovaj tretman nije preporučljivo raditi prečesto, jer kosa može postati “zavisna”, a to može dovesti do još goreg stanja i beživotnosti vlasišta.  Tretman nije preporučljiv ni osobama sa ozbiljnijim oboljenjima kože glave, iako jeste preporučljiv osobama sa problemima sa perutanjem, kao i osobama koje imaju psorijazu (botoks za kosu ne sadrži štetne sastojke).