You are here: Home » Blog » Botoks za lice

Botoks za lice

Botoks je neinvazivna metoda koja obično predstavlja prvu liniju odbrane od neželjenih bora na našem licu. Supstanca koju popularno zovemo botoks (botox) je prečišćeni toksin bakterije Clostridium botulinum, koji je potpuno bezbedan za upotrebu i koristi se kako u medicini tako i u kozmetologiji.

Dakle, strah od primene ovog preparata je neopravdan, ali pod uslovom da znate da je u pitanju kvalitetan preparat koji se daje u odgovarajućoj dozi i na adekvatan način od strane specijaliste estetske i plastične hirurgije.

Takođe, botoks deluje i na znojne žlezde tako što smanjuje njihovu aktivnost, pa se primenjuje i kod prekomernog znojenja.

Botoks za lice

Dejstvo i upotreba botoksa za lice

Botoks za lice je tako predvidjen da se njegovo dejstvo bazira na blokiranju nervnog impulsa koji deluje na mišiće, pa samim tim dolazi do sprečavanja mišićne kontrakcije koja se nalazi u osnovi nastanka takozvanih facijalnih „mimičnih bora“.

Na našem licu botoks će imati efekta samo kod bora koje nastaju kontrakcijom mimičnih mišića, ali ne i kod onih koje nastaju prirodnim starenjem kože ili delovanjem sunčevog zračenja. Iz tog razloga je ovaj tretman pre svega namenjen osobama koje se veoma izražajno smeju, mršte, iščuđavaju ili žmirkaju tj popularno rečeno – čkilje.

Primena botoksa je najuspešnija u tipičnim zonama na licu: 

– na borama u spoljašnjim uglovima očiju ili takozvanim „borama smejalicama“

– na horizontalnim borama na čelu

– na kosim ili uspravnim borama između obrva

– na borama iznad gornje usne

Tretira se ili svaka zona pojedinačno, ili zajedno, zavisno od stepena izraženosti bora, a vrlo često se uz lice tretman proširuje i na bore vrata.

Kako izgleda tretman botoksom?

Primenu botoksa izvodi lekar koji prethodno pregleda vaše facijalne mišiće i utvrđuje gde je potrebno ubrizgati botoks. Procedura je bezbolna jer se izvodi vrlo tankim iglicama, tako da lokalna anestezija obično nije potrebna i pacijent se odmah vraća svojim uobičajenim aktivnostima.

Sama aplikacija preparata traje 15-20 minuta, dok efekti botoksa nastupaju postepeno, pa se prve promene mogu zapaziti posle 2-3 dana, a pun efekat tek nakon 7-10 dana od intervencije. Potrebno je posebno naglasiti da područja gde je botoks ubrizgan ne smete trljati ili masirati, da se ne bi dogodilo da on pređe u druge regije lica i izazove privremenu slabost pogrešnih mišića lica (npr padanje kapka).

Delovanje je lokalizovano samo na one zone gde je preparat ubrizgan a trajnost postignutih rezultata zavisi od individualnih karakteristika i to je obično period od 3-4 meseca, retko i do 6 meseci.

Tretman se može ponavljati više puta jer ne postoji opasnost po opšte zdravlje pacijenta, ali je potrebno da razmak između dve aplikacije bude najmanje 4 meseca, i u tom slučaju će se mimična aktivnost sve manje obnavljati pa će efekti botoksa trajati duže sa svakom narednom primenom.

U kojim situacijama ne biste smeli da koristite botoks?

Proceduri uklanjanja bora ovim preparatom ne smete se podvrgnuti ukoliko:

  • imate infekciju na mestu gde treba da se ubrizga botoks
  • ako ste alergični na botoks ili pomoćne sastojke koji mu se dodaju
  • ukoliko imate neko teže neurološko ili neuromišićno oboljenje (miastenia gravis, amiotrofična lateralna skleroza)
  • ako ste trudni, planirate trudnoću ili dojite

Koja su moguća neželjena dejstva i rizici primene botoksa?

Iako je tretman generalno bezbedan, može se često javiti glavobolja, sindrom sličan gripu, mučnina i vrtoglavica.

Ređe mogu nastati bolovi u licu, otok, crvenilo ili modrice na mestu aplikovanja kao i već pomenuta prolazna slabost okolnih mišića lica. Sve ove promene su  privremene i traju najviše nekoliko nedelja.

Izuzetno se retko dešava, a primarno nestručnom primenom i neproverenim preparatima da dođe do sistemske intoksikacije i razvoja botulizma.

Koja je cena tretmana?

Cena botoksa za lice zavisi od toga da li ga primenjujete na jednoj ili više regija istovremeno, od stepena izraženosti bora i od toga da li je eventualno potrebna primena lokalne anestezije. Cena tretmana iznosi oko 100-120 evra po jednoj regiji.