You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od anisa – koristi i priprema

Čaj od anisa – koristi i priprema

Sladak i mirišljav, čaj od anisa može da vam pomogne da se izborite sa mnogim problemima sa varenjem. Anis ste verovatno probali u hlebu i kolačima. Međutim, nemojte ga mešati sa tzv. zvezdastim anisom.

Izdvojite trenutak da saznate zašto i pogledajte nešto više o ovom čaju za čišćenje.

Šta je anis?

Ovaj čaj se pravi od semenki i listova biljke anis (pimpinella anisum), a zovu ga još i aniš, onajzovo seme ili slatki kumin. Ova biljka potiče sa Bliskog Istoka, proširila se prema Mediteranu, a Arapi su je doneli u Španiju.

Ova biljka može da dostigne visinu od 50 do 80 cm i ima sitne bele cvetove. Ima slatkast i veoma aromatičan ukus koji će vas podsetiti na sladić, komoraču i estragon. Ovo je divan začin koji možete da koristite da napravite sebi šolju čaja i mnogo toga drugog.

anis biljka

 

Prednosti čaja od anisa

• Ublažava stomačne tegobe. Pomaže kod stomačnih tegoba, kao i kod nedostatka apetita.

• Pročišćava creva. Može se koristiti kao tonik da pročistite vaš stomak i creva.

• Rešava probleme sa grčevima. Smanjuje grčeve i nadutost, a mogu ga i deca koristiti u ovu svrhu.

• Može da vam ublaži zubobolju. Ukoliko vas boli zub, čaj od anisa može biti jedna jako dobra opcija za ublažavanje bola.

• Sredstvo za ispiranje usta. Natopljen u vodi, anis može da se koristi kao prirodna tečnost za ispiranje usta.

• Dobar za plućne bolesti. Ovaj čaj može da bude dobar za vaš respiratorni sistem i da pomogne u slučajevima kao što je astma, bronhitis, prehlada, upala pluća i sinusi.

• Dojilje ga mogu koristiti. Dojilje mogu da ga koriste da bi povećale količinu mleka i da zaustave stvrdnjavanje dojke.

• Protiv parazita. Može se koristiti kao blagi antiparazitski preparat.

Čaj od anisa za mršavljenje

Ima velikog uticaja i na mršavljenje. Ovaj čaj ima svojstvo da ubrzava metabolizam, a ukoliko ga konzumirate pre obroka u velikoj meri može i smanjiti apetit a samim tim i šansu da pojedete preveliku količinu hrane i na taj način nabacite suvišne kilograme. Većina stručnjaka preporučuje da ovaj čaj konzumirate zasladjen medom 10-15 minuta pre obroka za najbolji efekat mršavljenja.

mrsavljenje uz caj od anisa

Čaj od anisa za bebe

Ova vrsta čaja se može piti i topla i hladna, a većina stručnjaka i pedijatara slobodno preporučuje njegovo konzumiranje i kod malih beba. Najčešće se pokazao kao efikasan za dečiju koliku i stomačne probleme. Ipak pre nego što date svojoj bebi čaj od anisa, obavezno se prvo posavetujte sa sopstvenim pedijatrom.

Neželjeni efekti čaja od anisa i druge činjenice

Molimo vas, nemojte konzumirati ovaj napitak tokom trudnoće. Uvek se prvo konsultujte sa vašim doktorom. Ovaj čaj može da prouzrokuje alergijsku reakciju kože.
Iznad svega, molimo vas, nemojte mešati ovu biljku sa zvezdastim anisom. Uprkos sličnom imenu i slasti, zvezdasti anis potiče od potpuno različite biljke. Ima više ozbiljnih kontra-indikacija i može da bude otrovan.

Anis, sam po sebi, koristi se u više svrha, kao što su bakini kolači i hleb u nekim delovima Evrope i Srednjeg Istoka. Koristi se da da ukus nekim alkoholnim pićima, kao što su absent i aniset. U Indiji ljudi koriste ovu biljku kao začin za kari i morske plodove.
Ulje od ekstrakta anisa koristi se za izradu paste za zube, žvaka, sirupa za kašalj i sapuna.

Konzumiranje i priprema čaja od anisa

S obzirom da ovaj čaj pomaže u rešavanju mnogih problema, postoji više načina na koje možete da ga koristite.
Ovde vam dajemo predlog kako da se izborite sa grčevima i nadimanjem: uzimite ovaj napitak oko 10 minuta pre velikog obroka, jer to će vam poboljšati varenje.

Evo jednog lepog i slatkog saveta: možete zasladiti čaj medom, da biste dobili bolji ukus.