You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od belog luka – prednosti i priprema

Čaj od belog luka – prednosti i priprema

Beli luk je jedan od najmoćnijih i najhranljivijih prirodnih namirnica i može se naći u većini supermarketa. Beli luk se može jesti pečen ili mleven i čest je začin mnogim italijanskim jelima.

Za razliku od ostalih vrsta korenskog povrća, beli luk se smatra i povrćem i začinom. Beli luk deluje kao prevencija raka dojke debelog creva i dr. Može uzimati i u tečnom obliku kao čaj ili kapsule. Čaj od belog luka čisti organizam i snabdeva ga vitaminima.

Šta sadrži čaj od belog luka?

Beli luk ima pregršt dobrobiti za zdravlje zahvaljujući moćnoj mešavini vitamina i minerala. Čaj od belog luka sadrži vitamine A, B1, C, cink, kalcijum, bakar, gvožđe i velike količine sumpora i selena.

Priprema čaja od belog luka

Postupak pripreme čaja od belog luka je prilično jednostavan. Češnjeve belog luka prelijte sa 250ml ključale vode i procedite. Pošto je ukus ovog čaja prilično oštar, dodajte mu veću količinu limunovog soka kako biste ga ublažili.

caj od belog luka

Za šta je sve dobar ovaj čaj?

Čaj od belog luka je odlično sredstvo za detoksifikaciju. Sumpor i selen u njemu uklanjaju teške metale iz tela kao što su olovo i živa. Zbog ovoga mnogima je beli luk deo ishrane godinama ne samo da bi sprečili nagomilavanje toksina, već i da bi pročistili organizam. Međutim, beli luk može uticati na pojavu neprijatnog mirisa tela.

Čaj i drugi proizvodi od belog luka se često koriste za čišćenje debelog creva. Mnogi vitamini i minerali prisutni u njemu uklanjaju toksine. Čaj od belog luka ako se uzima u okviru preporučene doze blagotvorno deluje na čitav organizam. Međutim, ako vam beli luk stvara bilo kakve stomačne probleme, prekinite sa upotrebom. Beli luk i druge slične namirnice treba konzumirati umereno. Pre nego što počnete da uzimate bilo koje biljne suplemente, posavetujte se s nutricionistom.