You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od belog sleza za zdravlje, kašalj, decu i priprema

Čaj od belog sleza za zdravlje, kašalj, decu i priprema

Antičke civilizacije su veoma cenile čaj od belog sleza jer je odličan diuretik, emolijens i ekspektorans.

Beli slez (latinski naziv althaea officinalis) je aromatična biljka koja raste na vlažnim podnebljima Evrope, Afrike i zapadne Azije. Ima zrakasto raspoređene listove. Cvetovi belog sleza mogu biti bele, crvene ili ružičaste boje.

Koren belog sleza sadrži biljnu sluz, asparagine, flavonoide, tanine, kvercetine i šećere. Listovi sadrže sluz, tanine, fenole i eterična ulja.

Kako napraviti čaj od belog sleza?

Čaj od belog sleza se može pripremiti od listova ili od korena.

Za pripremu čaja od listova, dodajte 1-2 kašičice sušenog lišća belog sleza ili 2-3 kašike svežeg lišća u kipuću vodu i ostavite da odstoji oko 10-15 minuta. Zatim procedite i sipajte čaj u svoju omiljenu šolju.

Ako koristite koren za pripremu ovog čaja, kuvajte osušeni i izmrvljeni koren belog sleza oko 15 minuta, a zatim procedite.

Preporučuju se maksimalno 3 šolje čaja od belog sleza dnevno.

caj od belog sleza

Dobrobiti čaja od belog sleza

Čaj od belog sleza od listova uspešno leči uretritis, rastvara kamenje u bubregu, leči bol u grlu, upale u ustima i oblaže disajne puteve.

Čaj od belog sleza pripremljen od korena ima sledeće blagodeti:

• Koristi se hiljadama godina kao biljni lek za bol u grlu, kašalj i druge respiratorne probleme zahvaljujući visokom sadržaju biljne sluzi.
• Pospešuje gubitak kilograma jer pruža osećaj sitosti.
• Leči sve probleme uzrokovane upalama digestivnog trakta.
• Može se koristiti za ispiranje usne duplje kod upale desni. Deca treba da žvaću sveže oljušteni koren belog sleza kako bi imala zdrave zube.

Neželjeni efekti čaja od belog sleza

Čaj od belog sleza je potpuno bezbedan jer ima nizak nivo toksičnosti. Međutim, ovaj čaj ipak može imati sledeće kontraindikacije:

• Budite oprezni sa ovim čajem ako patite od dijabetesa ili bolesti jetre jer sadrži šećer i alkohol.
• Trudnicama i dojiljama se ne preporučuje čaj od belog sleza.
• Ako uzimate lekove, čaj od belog sleza može usporiti njihovu apsorpciju. Zbog toga pijte ovaj čaj dva sata pre nego što uzmete lek.

Kao što vidite, čaj od belog sleza ima više blagodeti nego neželjenih efekata. Uživajte u njemu, ali nemojte piti više od tri šoljice dnevno!

Gde kupiti čaj od belog sleza i koja je cena?

Ovaj izvanredan čaj ćete moći da nabavite u našoj internet prodavnici zdravih proizvoda čim je otvorimo. Prijavite se na našu email listu ispod ovog teksta i obavestićemo vas čim startujemo sa prodajom da dobijete promotivni popust!