You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od jasmina – dejstvo i priprema

Čaj od jasmina – dejstvo i priprema

Susret sa senzualno egzotičnom i aromatičnom šoljom čaja od jasmina je definitivno dobar način da se oslobodite stresa. Ovaj mošusni i aromatični čaj dobija popularnost, zahvaljujući svojim bezbrojnim zdravstvenim prednostima.

Bilo da ga koristite u svrhu mršavljenja ili samo da osvežite vaš seksualni život, ovaj čaj vrlo dobro zna da obavi svoj posao.

Nije uvek potrebno da uzimate listove čaja u vašoj prodavnici. Možete, takođe, da ih pripremite sami kod kuće. Samo dodajte 10 svežih cvetova jasmina na oko 200 grama vaših omiljenih listova čaja. Tokom noći držite ovu smešu u hermetički zatvorenoj posudi. Jednostavno uklonite cveće nakon 24h i tada je vaš čaj od jasmina spreman za upotrebu. Ovaj čaj ima blag miris. Da biste dobili jači miris, ponovite postupak tri puta, ali proverite da li ste zamenili suvo cveće svežim.

Pre nego što saznate kako se priprema čaj od jasmina, hajde da pogledamo koje su sve to prednosti ovog čaja i koja su sve njegova lekovita svojstva koja on ima za zdravlje čoveka.

Čaj od jasmina za zdravlje i lekovita svojstva

Pogledajmo ovde pozitivne uticaje čaja od jasmina na vaše zdravlje i zašto je ovaj čaj dobar:

1. Odlično opuštajuće sredstvo

Ništa ne može da bude više osvežavajuće, opuštajuće i podmlađujuće nego šolja čaja od jasmina kada ste pod stresom. Aroma ovog čaja smanjuje stres i opušta vaše misaone procese. Efekti nisu ograničeni samo na um. Takođe, smiruju se i opuštaju mišići nakon dugog dana. Svojstva ovog čaja za podizanje raspoloženja čine ga jednim od najtraženijih prirodnih lekova za depresiju. Takođe, ovaj čaj poboljšava predmenstrualno raspoloženje, kao i raspoloženje pred menopauzu.

opustanje uz caj od jasmina

2. Smanjuje obim struka

Možete se pripremiti da uđete u vaše omiljene farmerke uskoro uz pomoć čaja od jasmina. Ovaj čaj će pomoći da se smanji obim struka i da se smanje nivoi holesterola. Možete ovaj čaj uključiti u vašu ishranu kao zamenu za kalorična i gazirana pića. Takođe, ovaj čaj sadrži kofein i antioksidante, koji imaju veliku ulogu u procesu mršavljenja.

3. Održava nivoe holesterola pod kontrolom

Možete da zaboravite na brige o visokom holesterolu. Dve šolje ovog čaja dnevno kontrolišu visoke nivoe lošeg holesterola i triglicerida. Takođe, ovaj čaj pomaže u održavanju ravnoteže između nivoa dobrog i lošeg holesterola.
Na taj način sprečavaju se i kardiovaskularni rizici.

4. Blagoslov za dijabetičare

Dijabetes je posledica gojaznosti i stresa. Ovaj jednostavni napitak ima pozitivne uticaje na uzročnike dijabetesa tipa II. Takođe, drži vas sitim i sprečava nivoe šećera da se nekontrolisano menjaju.

5. Prirodni lek za poremećaje sna

Umirujući efekti ovog čaja su dobri za ljude koji imaju problema sa spavanjem. Čekajte! Pijte samo pola šolje blago skuvanog čaja – to je ono što je ovde potrebno. Jak napitak, zaparavo, budi vaša čula. Blagi napitak umiruje vaše nerve, što aktivira vaše hormone sna. Pijte ovaj čaj najmanje pola sata pre nego što odete u krevet.

6. Dajte podsticaj vašem ljubavnom životu

Podelite šolju čaja od jasmina, sa egzotično senzualnom aromom, sa vašim partnerom da biste oživeli romantiku u krevetu. Ovaj čaj vas potpuno opušta i budi vašu seksualnu maštu. Takođe, poznato je da aktivira lučenje seksualnih hormona.

7. Sadrži antikancerogena svojstva

Čaj od jasmina je koristan u borbi protiv raka. Različite studije su pokazale da moć antioksidanata u ovom čaju smanjuje rizik od različitih vrsta raka. Neki od njih su kanceri jednjaka, dojke i prostate. Umirujuća i opuštajuća svojstva ovog čaja stimulišu pozitivan proces misli, što otvara put za brži oporavak.

antikancerogena svojstva u caju

8. Prirodni antiseptik

Da! Možete konzumirati hladan čaj od jasmina kao prirodni antiseptički preparat za čišćenje rana od infekcije. Topao čaj od jasmina dolazi vam kao spas kada imate problema sa upaljenim grlom i krajnicima. Da li imate problema sa stomakom? Popijte šolju ovog čaja pomešanog sa nekoliko kriški đumbira, kako biste videli kako umiruje vaš stomak.

9. Poklonite sebi mlađi izgled

Dve šolje čaja od jasmina u vašoj ishrani mogu imati neodoljive efekte na vašoj koži. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu da pokvare izgled vaše kože, što otvara put ranoj pojavi bora, tamnih mrlja i finih linija. Pripremite napitak od zelenog čaja jasmina. Za bolji ukus dodajte i malo limuna ili meda da biste dobili i dodatne koristi.

10. Olakšava grčeve i bol

Topla šolja čaja od jasmina pomaže vam da prebrodite vaš menstrualni ciklus na bolji način. Olakšava grčeve i bolove koje oni uzrokuju tako što opušta mišiće i poboljšava protok krvi. Isto tako je efikasan i za grčeve koji su uzrokovani kašljem ili bronhitisom.

Ovo su dovoljni razlozi zašto treba da počnete da pijete čaj od jasmina već danas!

Kada smo saznali koje su to sve najbitnije prednosti čaja od jasmina za naše zdravlje, vreme je da vidimo i koji je postupak priprema odnosno kako se on pravi.

Kako se priprema čaj od jasmina?

Na prilično sličan način kao što se priprema i šolja običnog čaja.

Šta vam je potrebno?

Listovi čaja od jasmina – 1 kašičica
Voda – 1 ¼ šolje
Šećer/Med/Zaslađivač – za ukus

priprema caja od jasmina

Postupak:

1. Stavite vodu u šerpu na jaku temperaturu.
2. Kuvajte dva minuta.
3. Dodajte listove čaja od jasmina i pustite da proključa.
4. Smanjite temperaturu – smanjite do neke srednje temperature i neka se smeša krčka 2 do 3 minuta, u zavisnosti od toga koliko jak čaj želite.
5. Pustite da smeša odstoji jedan minut.
6. Procedite mešavinu u šolju i bacite listove.
7. Pustite da se čaj ohladi.
8. Dodajte zaslađivač, ako želite, i pijte čaj na svoj način.

Saveti:

Nemojte pustiti da mešavina vri više od 4 minuta jer će postati gorka.
Možete dodati pola kašičice soka od limuna i pola kašičice crnog bibera u prahu da bi ukus bio bolji.