You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od kima – lekovita svojstva i recept

Čaj od kima – lekovita svojstva i recept

Kim (Carum carvi) je zeljasta dvogodišnja biljka sa razgranatom stabljikom i sa cvetovima bele boje. Drugi nazivi za ovu biljku su kumin, divlji kumin, pitomi kim, poljski kim, komin, kom itd. Kim je svima poznat kao začin, ali sve više se govori i o njegovim lekovitim svojstvima i značaju koji ima za zdravlje.

Naročito je popularan čaj od kima, koji se pravi od semena, odnosno od plodova ove biljke.  Ovaj čaj se još od davnina koristi u medicinske svrhe, a nešto više o njegovim lekovitim svojstvima i načinima pripreme možete videti u nastavku.

Lekovita svojstva

Kim sadrži masna i eterična ulja, smole, sluz, celulozu, šećere, belančevine i tanine. Osim toga, sadrži i velike količine vitamina A, kalcijuma i kalijuma. Zahvaljujući ovim korisnim sastojcima, čaj od kima može da pomogne u lečenju mnogih zdravstvenih problema, a mogu ga koristiti kako odrasli, tako i imala deca, pa čak i bebe.

caj od kima - lekovita svojstva i recept

Čaj od kima je naročito efikasan ako imate probleme sa osetljivim želucem, nadutošću i grčevima. Ovaj čaj reguliše rad creva i sprečava crevne infekcije, zahvaljujući svom antibakterijskom i antiparazitskom dejstvu. Ako budete redovno konzumirali čaj od kima, nećete više imati problema sa zatvorom, gasovima i sa ostalim neprijatnim stomačnim tegobama. Čaj od kima ima diuretičko dejstvo i pomaže u izbacivanju viška tečnosti iz organizma. Takođe, ovaj čaj pomaže u izbacivanju štetnih materija i čisti telo od toksina. Zahvaljujući antioksidativnim svojstvima, čaj od kima pomaže u jačanju imuniteta, lečenju kašlja, prehlada i gripa. Dokazano je i da ovaj čaj smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja i da pomaže u snižavanju nivoa lošeg holesterola. Osim toga, može da pomogne i u ublažavanju bolova kod reume i artritisa, a leči i upalu zglobova.

Čaj od kima se može koristiti i za vreme trudnoće jer ublažava bolove i grčeve u stomaku. Takođe, preporučuje se da ovaj čaj piju i dojilje, jer može uticati na povećanje količine mleka, pa će na taj način delovati umirujuće i na novorođenče. Kod beba ovaj čaj može da ublaži grčeve, a možete ga koristiti već nakon četvrtog meseca. Kod muškaraca ovaj čaj može da pomogne u lečenju impotencije.

Čaj od kima uništava bakterije u usnoj duplji i na taj način osvežava dah, a dokazano je i da pomaže kod lečenja gingivitisa. Može povoljno da deluje i na mentalno zdravlje, odnosno da smanji nervnu napetost i histeriju jer ima umirujuće dejstvo na nervni sistem.

Recept za pripremu ovog čaja:

Čaj od kima se pravi veoma brzo i jednostavno. Potrebno je da prvo izdrobite kim u avanu. Zatim uzmite jednu kašičicu izdrobljenih plodova kima i prelijte sa 2 dl ključale vode. Poklopite čaj i pustite da odstoji oko 2h, a zatim ga procedite i popijte bez šećera. Ako vam je potreban slađi ukus, možete dodati malo meda. Preporučuje se da se ovaj čaj pije pre obroka. Ako pripremate čaj za decu, dovoljno je da upotrebite ½ kašičice kima. Čaj se može spremati samo od kima, ali i u kombinaciji sa anisom, komoračem, mirođijom, nanom, kamilicom i sa drugim lekovitim biljkama.

Osim čistog čaja od kima, možete napraviti i čajnu mešavinu. Pomešajte 20 g izdrobljenog ploda kima, 20 g cveta kamilice, 20 g lista ljute mente, 20 g korena valerijane i 20 g izdrobljenog ploda anisa. Uzmite 2 kašičice ove čajne mešavine i prelijte ključalom vodom. Pijte 2-3 šolje ovog čaja u toku dana. Ovaj čaj je najbolji ako imate obilne i bolne menstruacije, koje su praćene jakim gasovima.

Još jedan od načina da napravite čaj od kima jeste da ga pomešate sa komoračem i anisom. Uzmite 1 kašičicu ove mešavine i ubacite u šolju ključale vode pa pustite da odstoji oko 10 minuta. Pijte po jednu šolju ovog čaja nakon svakog obroka. Ovaj čaj je izuzetno dobar ukoliko imate problema sa probavom, sa nadimanjem ili sa crevnim infekcijama.

Važno je da čaj od kima čuvate na tamnom, suvom i hladnom mestu u staklenim zatvorenim posudama. Čaj ne sme biti izložen svetlosti jer time se mogu uništiti lekovita svojstva koja se nalaze u kimu.

Neželjeni efekti i moguće kontraindikacije:

Čaj od kima je generalno bezbedan za upotrebu, ali treba ga umereno konzumirati. Ako se pije u prekomernim količinama može izazvati alergijske reakcije. Preporučuje se da se pre početka konzumiranja ovog lekovitog čaja posavetujete sa vašim lekarom.