You are here: Home » Recepti » Čaj od kombuhe – prednosti i recept za pripremu

Čaj od kombuhe – prednosti i recept za pripremu

Drevno piće “kombuha” priprema se već vekovima. Nastalo je u Kini za vreme dinastije Tsin. Zbog svojih višestrukih zdravstvenih prednosti ovo piće je nazvano “eliksir života”, što znači da produžava život. Kasnije je postalo popularno i u Rusiji i Sjedinjenim Državama.

Kombuha je blagi šumeći i fermentisani napitak napravljen od zaslađenog crnog čaja koji ima razne zdravstvene prednosti. Ovo piće je odavno poznato i služeno je kao napitak uz obrok ili se uzimalo pre spavanja da pročisti organizam i da spreči pojavu različitih zdravstvenih problema. Pošto je prirodno fermentisano i gazirano, ovo piće ima mnogo koristi za telo.

Nastavite sa čitanjem da biste saznali više.

Prednosti čaja od kombuhe

1. Detoksikuje organizam:

Čaj od kombuhe ima gomilu organskih kiselina koje poboljšavaju funkcionisanje organa, naročito pankreasa, bubrega i jetre. Topao čaj od kombuhe bi trebalo da se uzima pre spavanja, tako da bi mogao da deluje tokom noći. Takođe, ovaj čaj sadrži i glukarinsku kiselinu koja pomaže imunom sistemu da se bori protiv kancerogenih ćelija u telu.

2. Jača imuni sistem:

Kada se organizam pročišćava čestim mokrenjem, organi mogu da funkcionišu pravilno i da se usredsrede na važnije aktivnosti. Na ovaj način telo se priprema da se efikasnije bori protiv bolesti i infekcija.

3. Poboljšava metabolizam:

Začepljenja i blokade u crevima nestaju redovnim uzimanjem čaja od kombuhe. Telo tako postaje aktivnije i pokreću se metabolički procesi u organizmu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Jača zglobove i ublažava bol:

Glukozamin je jedan od glavnih sastojaka čaja od kombuhe. On je koristan za jačanje kostiju i zglobova. Na taj način zglobovi postaju hidrirani i fleksibilni i umanjuju se problemi sa zglobovima i upale.

5. Zdrava tehnika za mršavljenje:

Mršavljenje se odvija na više načina uz pomoć čaja od kombuhe. Pre svega, pošto se poboljšalo celokupno funkcionisanje organizma, čovek se oseća zdravije i povećavaju se rezultati vežbanja. Kao drugo, detoksikuje se organizam i sagorevaju se nezdrave masti.

6. Osvežava kožu:

Čaj od kombuhe je dobar iscelitelj ekcema. On čisti kožu i rešava probleme akni i bubuljica. Ovaj čaj čini da koža izgleda mlađe i donosi unutrašnji sjaj. Problemi sa kožom mogu biti praćeni i stomačnim problemima, o kojima se čaj od kombuhe takođe brine.

7. Jača energiju:

Čaj, kafa i energetska pića su najtraženija pića među mladima u današnje vreme. Ovi napici pružaju energetski podsticaj. Čaj od kombuhe je prirodan i bezbedan način da se poveća energija u telu. Zahvaljujući ovom čaju, vaš organizam ostaje aktivan i pun energije sve vreme.

8. Smanjuje PMS simptome:

Predmenstrualni sindrom ili PMS je uobičajen za žene tokom menstrualnog perioda. Blagodeti čaja od kombuhe oslobađaju ženu ovih simptoma. Za one koji redovno uzimaju čaj od kombuhe, simptomi se smanjuju tokom vremena.

9. Sadrži vitamine i enzime:

Čaj od kombuhe je veoma bogat vitaminom B, organskim kiselinama, aminokiselinama, aktivnim enzimima i polifenolnim antioksidantima. Organske kiseline, kao što su buterna kiselina, sirćetna kiselina, oksalna kiselina, mlečna kiselina i glukonska kiselina održavaju telo aktivnim i u formi.

vitamini u caju od kombuhe

10. Poboljšava varenje:

Čaj od kombuhe, sa svim svojim koristima, olakšava varenje hrane. Pomaže da se oslobode želudačni sokovi koji olakšavaju rad creva. Pored toga, probiotička bakterija i kvasac čine put do creva i sprečavaju nagomilavanje crva i parazita u stomaku.

Čaj od kombuhe je lako dostupan i ima razne pogodnosti, kao što je gore navedeno. Možda nije baš veoma ukusan na početku, ali postepeno se navikavate na taj ukus i možete da uživate u ovom zdravom čaju u svako doba, bez brige o bilo kakvim štetnim posledicama. Štaviše, treba znati da se ništa ne dešava preko noći, tako da je redovno konzumiranje ovog čaja od suštinskog značaja da biste videli i osetili koristi kombuhe na vašem telu.

Recept za pripremu čaja od kombuhe

Postupak pripreme čaja od gljive kombuhe je malo složeniji i nije klasičan kao što je slučaj sa većinom drugih standardnih čajeva.

kombuha caj priprema

Za početak je potrebno da prokuvate 1 litar vode i da u nju dodate 2 kašičice jedne vrste čaja po izboru. Većina predlaže da to bude zeleni čaj. Tako dodato treba ostaviti da stoji 15 minuta a onda pristupite cedjenju. U tako procedjenu tečnost dodajte do 4 supene kašike belog šećera. Zatim je potrebno da tu smešu ostavite da se hladi sve do sobne temperature.

Odaberite jednu staklenu posudu i u nju sipajte tako ohladjen čaj. Sada je vreme da u njega spustite kombuhu. U čaj sipati i prateću tečnost koja je nastala uz ovu gljivu. Zatim je potrebno da ovakvu mešavinu prekrijete gazom i ostavite da stoji izmedju 8 i 12 dana obavezno na suvom i mračnom mestu. Trudite se da je ne pomerate za ovo vreme.

Nakon tog perioda možete procediti i koristiti čaj. Jedna gljiva kombuha se može više puta koristiti za pripremu kombuha čaja, ali sve dok je svetle boje. Čim počne da dobija tamnu boju obavezno je bacite i za pripremu koristite novu gljivu.

Dobijenu čaj sipajte i čuvajte u staklenim flašama. Možete ga piti 3 puta dnevno, pre svakog glavnog obroka.