You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od koprive – prednosti i priprema

Čaj od koprive – prednosti i priprema

Biljka koprive pripada rodu Urtica i prvobitno je pronađena u hladnijim oblastima Azije i Evrope, ali sada se proširila širom sveta i nalazi se skoro svuda.

Čaj od koprive je veoma popularan jer sadrži najveću količinu hlorofila od svih ostalih biljaka, kao i gotovo sve vitamine i minerale koji su potrebni za ljudski rast i zdravlje. Međutim, ljudi lošeg zdravstvenog stanja trebalo bi da povedu računa kada je u pitanju ovaj čaj.

Činjenice o koprivi

Već nekoliko vekova razni praktikanti biljnih lekova koriste koprivu u različite svrhe, uključujući lečenje urinarnih problema, alergija, anemije, gihta i artritisa, kao i lokalne tretmane bolnih mišića, ujede insekata i ekceme. I koren biljke i listovi sadrže brojna biološki aktivna jedinjenja kao što su kvercetin i drugi flavonoidi sa antioksidantnim svojstvima.

Antioksidansi su od suštinskog značaja jer oni eliminišu slobodne radikale koji mogu da oštete DNK, kao i ćelijske membrane. Pored antioksidanata, kopriva je takođe odličan izvor beta-sitosterola koji je po strukturi sličan holesterolu i može da smanji krvnu apsorpciju dijetetskih masti i samim tim da pomogne vašem srcu.

Za šta je dobar čaj od koprive?

Možete pronaći preparate od koprive u većini prodavnica zdrave hrane i ona se najčešće prodaje kao tinktura, suvo lišće ili ekstrakt koji je napravljen od korena ili listova. Možete napraviti čaj od koprive tako što ćete jednu do dve kašičice sušenog lišća staviti u toplu vodu da stoji između 5 i 10 minuta. Ako želite koristi od korena kao i od lišća dodajte nekoliko kapi ekstrakta ili tinkture iz korena.

U sebi sadrži veliki broj bitnih minerala i vitamina kao što su: magnezijum, kalcijum, gvoždje, vitamine A, C, B2, B5 i mnoge druge.

dobre strane caja od koprive

Konzumiranje ovog čaja ima nekoliko prednosti, a najbitnije od njih su sledeće:

1. Ublažava alergije

Neka istraživanja su pokazala da konzumiranje čaja od koprive može pomoći da se smanje simptomi povezani sa sezonskim alergijama ili alergijskim rinitisom. U jednoj studiji učesnici sa alergijskim rinitisom imali su manje simptoma nakon konzumiranja čaja od koprive nedelju dana u odnosu na placebo grupu. Međutim, potrebno je uraditi obimnije studije da bi se potvrdili ovi rezultati.

2. Štiti prostatu

Preparati od koprive koristili su se u tradicionalnom lečenju za razne poremećaje urinarnog trakta uključujući BPH (benignu hipertrofiju prostate). Ovo je nekancerozno stanje u kojem se prostata proširuje i može ometati mokrenje. Kopriva se još uvek koristi za lečenje ovog problema u Evropi. Jedno kliničko ispitivanje pokazalo je da je 81% učesnika koji su koristili preparat od koprive imao manje simptoma u poređenju sa placebo grupom. Tu su, takođe, i studije koje pokazuju da kopriva može da uspori stopu rasta raka prostate kod laboratorijskih životinja, ali istraživanje još uvek nije sprovedeno na ljudima.

3. Pozitivno deluje na osteoartritis

Konzumiranje ekstrakta lišća koprive u oralnoj upotrebi ili primena na koži takođe može da pomogne da se smanji bol povezan sa artritisom. U nekim slučajevima koristi se zajedno sa konvencionalnim tretmanima kao što su lekovi protiv bolova kao NSAID (nesteroidni antiinflamatorni lekovi). Neki eksperti sugerišu da korišćenje koprive uz lekove protiv bolova kao rezultat ima iste prednosti, ali sa manjom dozom lekova protiv bolova.

4. Čaj od koprive za kosu

Kopriva je sjajna za negu i jačanje oštećene kose. Umesto što bi bacali mnogo para na hemijski modifikovane preparate, probajte sa prirodnom varijantom korišćenja čaja od koprive za oporavak kose.

5. Druge prednosti

Kopriva može da deluje i kao podmlađivač i prolećni tonik. Pored toga, može da pomogne raznim delovima tela uključujući endokrini sistem, digestivni sistem, respiratorni trakt, nervni sistem, urinarni trakt, cirkulaciju tela i imuni sistem. Čaj od koprive može čak da pomogne i dijabetičarima jer pomaže da se smanji količina šećera u krvi i da se na taj način smanji nivo glikemije.

Pored toga, kopriva može da deluje i kao prirodni diuretik koji može da pomogne nižem krvnom pritisku.

caj za anemiju

Čaj od koprive za anemiju

Ova vrsta čaja se pokazala kao vrlo efikasna za borbu protiv anemije. Da bi imalo puni efekat, preporučuje se da ga pijete pre jela i obavezno nezasladjenog. Dovoljno je da ga pijete 3 puta dnevno, pre svakog obroka ukoliko jedete 3 puta dnevno, a ukoliko jedete više puta, onda svakako ga konzumirate pre 3 glavna obroka – doručka, ručka i večere.

Čaj od koprive za akne i lice

Iako na tržištu postoji veliki broj preparata čiji promoteri tvrde da će vam pomoći da se rešite dosadnih bubuljica, često korisnici nisu zadovoljni i ipak ne postignu željene rezultate. Upravo iz toga razloga travari preporučuju da isprobate čaj od koprive u brorbi protiv akni. Ovaj čaj se bori sa bubuljicama tako što ih dubinski čisti iznutra i tako sprečava da one izadju na površinu. Smatra se da čak ni 1 litar dnevno nije previše za ovakvu vrstu tretmana. Tu količinu možete rasporediti ravnomerno tokom dana da ga konzumirate. Zahvaljujući antibakterijskim i anatiflamantornim svojstvima ovog čaja trebalo bi da prve rezultate vidite već nakon manje od mesec dana korišćenja.

Čaj od koprive u trudnoći

Kada je u pitanju trudnoća i dojenje, stručnjaci veruju da najverovatnije NIJE bezbedno konzumirati koprivu tokom trudnoće. Ona može dovesti do kontrakcije materice što može izazvati pobačaj. Takođe bi bilo dobro izbegavati konzumaciju koprive za vreme dojenja.

caj od koprive u trudnoci

Mere predostrožnosti i upozorenja za konzumiranje čaja od koprive

Istraživanje je još uvek u toku, ali izgleda da se kopriva može klasifikovati kao EVENTUALNO SIGURNA sve dok se pravilno koristi. To znači da treba slediti odgovarajuće doze i ne koristiti koprivu više od šest meseci. Ako dodirnete biljku, može doći do iritacije kože, a biljka ponekad može da izazove i znojenje i stomačne tegobe. Još uvek ne postoji istraživanje o dugoročnoj bezbednosti korišćenja koprive.

* Dijabetes. Neka istraživanja su pokazala da nadzemni delovi koprive mogu smanjiti nivo šećera u krvi čoveka. To znači da ako se lečite od dijabetesa, kopriva može povećati rizik od niskog šećera u krvi. Dakle, ako ste dijabetičar i koristite koprivu, od ključnog značaja je da pažljivo pratite nivo šećera u vašoj krvi.

* Visok krvni pritisak. Delovi koprive koji su pronađeni iznad zemlje takođe su povezani sa snižavanjem krvnog pritiska. Zbog toga je moguće da se vaš krvni pritisak suviše snizi ako već uzimate lekove za krvni pritisak i konzumirate koprivu. Ako je vaš krvni pritisak visok, a vi ste na lekovima, trebalo bi uvek da razgovarate sa vašim doktorom pre nego što počnete da koristite koprivu.

* Problemi sa bubrezima. Delovi koprive koji su pronađeni iznad zemlje takođe povećavaju protok mokraće kod čoveka. Zbog toga je od ključnog značaja da razgovarate sa vašim lekarom pre uzimanja koprive ako imate bilo kakvih problema sa bubrezima.

Priprema čaja od koprive

Možete ga pripremati tako što stavite u ključalu vodu jednu kafenu kašičicu koprive, poklopite je i ostavite da odstoji 3-5 minuta. Posle tog stajanja, procedite svoj čaj i pijte ga u malim gutljajima.

Ako ga koristite preventive radi sasvim je dovoljno da ga pijete jednom na dan, a u slučaju da lečite neku bolest možete piti čak i do maximalne 2 litre dnevno.

Cena i gde kupiti

Čaj od koprive ćete uskoro moći da nabavite preko našeg sajt a cena će biti vrlo povoljna. Popunite kratku formu ispod ovog teksta i prijavite se na našu e-mail listu da steknete mogućnost velikih popusta kada se nadje u prodaji.