You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od krušine

Čaj od krušine

Krušina, ili kako se latinski naziva “frangula alnus mill”, je vrsta samonikle niskorastuće žbunaste biljke, koja je rasprostranjena na teritoriji čitave Evrope, ali i Severozapadne Azije.

Na našim prostorima, zastupljenost ove biljke je bila velika, ali poslednjih godina, ona se tek retko može naći pored reka i potoka ili u vlažnim šumama.

Krušina se prepoznaje po sivo-smeđoj kori stabla, belim cvetovima, širokim ovalnim listovima i tamno ljubičastim gotovo crnim bobičastim plodovima.

Kora ove biljke, koristi se za pripremu lekovitih čajeva.

Kako se priprema čaj od krušine?

Početkom proleća, ili krajem zime, sa debljih grana mladih stabala krušine, guli se kora koja se kasnije koristi za pripremu čaja.

Ono što je važno, jeste da se pre pripreme čaja, oguljena kora dobro osuši i da odstoji godinu dana. Ukoliko nemate pri ruci koru krušine koja se sušila godinu dana, alternativno rešenje je da je pre upotrebe sat vremena susite u rerni na 100 stepeni.

Ukoliko odstupite od ovog saveta i za pripremu čaja upotrebite nedovoljno suvu koru, posledice se mogu ispoljiti u vidu pojave dijareje, povraćanja i jake iritacije creva koja je praćena grčevima.

Za šta se koristi čaj od krušine?

Pravilno pripremljen čaj od krušine, ima snažno laksativno delovanje. Zato, koristi se kod prisustva problema sa ritmom pražnjenja creva, odnosno kod prisustva opstipacije (zatvora), kod prisustva problema sa tvrdom stolicom, prisustva hemoroida ili pojave nadutosti.

Kada se čaj od krušine ne sme upotrebljavati?

Čaj od krušine, nikako se ne sme upotrebljavati u periodu trudnoće i dojenja. Takođe, ne sme se koristiti u periodu trajanja menstrualnog ciklusa, kao ni u slučaju prisustva upale trbušne maramice, upale slepog creva, prisustva čira na želucu i prisustva bola nepoznatog porekla u stomaku.

Čaj od krušine ne smeju da piju ni deca mlađa od 12 godina.

Kako se čaj od krušine priprema?

Za pripremu čaja od krušine potrebno vam je:

– Pola kafene kašičice usitnjene kore krušine,
– Dvesta pedeset mililitara ključale vode.

Način pripreme:

Navedenu količinu usitnjene kore od krušike, prelijte sa navedenom količinom ključale vode i ostavite da u poklopljenoj posudi odstoji 10 do 15 minuta. Nakon toga, čaj popijte dok je umereno topao.

Važna napomena:

Laksativno delovanje ovog čaja, nastupa 8 do 12 sati nakon njegovog konzumiranja. Zato, obratite pažnju na to da njegovo korišćenje uskladite sa dnevnim obavezama. Najbolje je popiti ga u kasnim popodnevnim i večernjim satima, kako bi reakcija nastupila ujutru, pre započinjanja dnevnih obaveza.

Ono što je takođe jako važno reći, jeste da čaj od krušine, treba koristiti isključivo po potrebi. Ukoliko ga koristite kontinuirano, zbog prisustva hroničnih problema sa pražnjenjem creva, ne smete ga koristiti duže od jedne do najviše dve nedelje, jer duža kontinuirana upotreba može izazvati kontraindikacije.

Kontraindikacije se mogu manifestovati u vidu pojave dijareje, osećaja mučnine, gubitka refleksa i osećaja potrebe za pražnjenjem creva, kao i u vidu pojačanog izlučivanja tečnosti iz organizma i osećaja slabosti u mišićima.