You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od kukuruzne svile – upotreba, u trudnoći i recept

Čaj od kukuruzne svile – upotreba, u trudnoći i recept

Da li ste ikada pomislili da ako uklonite kukuruznu svilu sa klipa kukuruza, onda možete da je koristite kao lek?

Dok mnogi ljudi možda nisu upoznati sa ovom vrstom čaja, čaj od kukuruzne svile je, zapravo, dugo bio korišćen od strane Indijanaca kao lek za srčane probleme, malariju ili infekcije urinarnog trakta.

Više o čaju od kukuruzne svile

Kukuruzna svila, zapravo, predstavlja niti koje poput kose pokrivaju kukuruzni klip. Ove svilenkaste žućkaste niti sakupljaju polen da bi se oplodio kukuruz, a koriste se i za pravljenje lekovitog čaja.

U kukuruznoj svili mogu se naći mnoge važne komponente, kao što su flavonoidi, alantoin, sluz, saponini, vitamini C i K i kalijum.

Takođe, kukuruzna svila može da se kombinuje sa drugim biljkama da bi se povećale isceliteljske moći i proširio niz lekovitih koristi. Ovaj čaj je dostupan i u upakovanim kesicama čaja ili u obliku osušenog suplementa. Kukuruzna svila u prahu je čest sastojak u puderima za lice, zahvaljujući svojim umirujućim kvalitetima.

caj od kukuruzne svile

Kukuruzna svila ima blago sladak ukus. Ako odlučite da je sakupljate da biste pravili čaj, vodite računa da biljke nisu prskane pesticidima.

Priprema čaja od kukuruzne svile

Da bi se napravio ukusan zdrav čaj od kukuruzne svile, obično se preporučuje korišćenje sveže kukuruzne svile. Ako je nemate pri ruci, može da se koristi i sušena. Da biste napravili napitak, koristite 2 kašičice sveže kukuruzne svile ili 2.5 g sušene i sipajte 1 šolju ključale vode preko nje. Pustite da odstoji 10-15 minuta i onda je ovaj čaj spreman za služenje.

Prednosti čaja od kukuruzne svile

Čaj od kukuruzne svile ima mnogo zdravstvenih koristi za odrasle i za decu.

Najvažnija korist ovog čaja je za poremećaje u urinarnom sistemu: infekcije, cisitis, kao i za infekcije bešike ili gonoreju.

Ako želite da vaša deca prestanu da mokre u krevet, dajte im čaj od kukuruzne svile.

Čaj od kukuruzne svile je, takođe, diuretik, blagotvorno deluje, ima antiinflamatorna svojstva i bori se protiv kamena u bubregu.

Ovaj čaj može da pomogne u detoksikaciji i izbacivanju nagomilanih toksina iz tela.

Čaj od kukuruzne svile sadrži vitamin K, koji poboljšava proces zgrušavanja krvi u telu.

Pokazano je, takođe, da čaj od kukuruzne svile smanjuje krvni pritisak, oslobađa bolove kod artritisa i pomaže u lečenju žutice i poremećaja u prostati.

Kada se primenjuje na koži, čaj od kukuruzne svile pomaže da se izleče rane i čirevi na koži.

Neželjeni efekti čaja od kukuruzne svile

U većini slučajeva, kukuruzna svila je pogodna za svakodnevnu upotrebu bez posebnih upozorenja. Međutim, u retkim slučajevima, ako ste alergični na kukuruz, možete dobiti osip na koži.

Takođe, čaj od kukuruzne svile povećava nivo kalijuma u vašoj krvi. Dakle, trebalo bi da izbegavate ovaj čaj ako već imate nizak nivo kalijuma, probleme sa pritiskom ili dijabetes. Većina smatra da ovaj čaj nije preporučljiv za decu, za trudnice i dojilje, mada je to veliko pitanje. Najbolje je da se konrektno za tu situaciju konsultujete prvo sa svojim doktorom.

Bezbedno je uključiti čaj od kukuruzne svile u ishranu, ali da biste uživali u njegovim blagodetima, nemojte da pijete više od 3 šolje dnevno.