You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od maslačka – prednosti i priprema

Čaj od maslačka – prednosti i priprema

Uzmite šolju čaja od maslačka i ova biljka nikada više neće biti samo korov u vašoj bašti.

Savršen za lečenje jetre ili bubrega, ovaj čaj za čišćenje je izbalansirani diuretik koji smanjuje zadržavanje vode i bori se protiv urinarnih infekcija.

Hajde da pogledamo nešto više o ovom biljnom leku koji podmlađuje.

Šta je biljni čaj od maslačka?

Biljni čaj od maslačka se pravi od listova i korena, a nekada se uzima i cela biljka poznata pod latinskim nazivom taraxum officinale.

Naziv maslačak, prema legendi, potiče iz 15. veka, a prvi ga je upotrebio hirurg koji je tako nazvao oštre, nazubljene listove maslačka koji podsećaju na zube lava. U Francuskoj se zub lava kaže dent de lion ili dande lion, što je dovelo do reči dandelion (maslačak) u modernim vremenima.

Ova biljka je višegodišnja, poreklom iz Evrope i iz umerenih klimatskih uslova, sa sjajnim listovima dužine od 5 do 25 cm (2 do 9, 8 inča).
U proleće ćete verovatno videti ovaj pojedinačni cvet sa brojnim tankim laticama u bojama od žute do narandžaste kako raste na pašnjacima, livadama i travnjacima, gde se smatra samo korovom.
Na kraju leta kada se osuši glava cveta, vetar raznosi semenke u svim pravcima.

Ovaj sušeni cvet vraća divne uspomene iz detinjstva, a čak i danas ne možemo odoleti iskušenju da uberemo maslačak, da dunemo po njemu i da vidimo kako njegovo pernato belo seme leti svuda okolo.

o caju od maslacka

Uživajte u ovom malom detinjem zadovoljstvu i dobro se osećajte jer ste pomogli lekovitoj biljci da se širi.

Tradicionalna kineska medicina već vekovima koristi celu biljku maslačka za spremanje čaja za čišćenje koji pomaže u varenju, tako što ubrzava razbijanje masnih naslaga u hrani.
Takođe, u Indiji se već dugo koristi za tegobe jetre kao što su hepatitis, žutica, pa čak i gnojni čirevi.
Na Zapadu, korenje i lišće su najčešće odvojeni, mada se oboje koriste za pravljenje čaja. Danas od prženog korena maslačka možete sebi da napravite dobru zamenu za kafu bez kofeina, koja se često naziva i kafa od maslačka.

Koristeći listove možete doći do zanimljivih recepata za salate, jer mogu da se jedu sirovi, i imaju prijatan, malo gorak ukus. Bez obzira da li je u pitanju čaj ili se jede, maslačak, kao što ćete uskoro saznati, detoksikuje i tonira jetru.

Možete čak koristiti cvetove maslačka da spremite sok od maslačka, vino i pivo. Postoji mnogo upotreba ovog malog korova maslačka.

Ovaj biljni čaj svakako zaslužuje mesto u vašem špajzu. Saznajte kako on može da vam pomogne u poboljšanju kvaliteta života i da učini da se osećate kao lav.

Prednosti čaja od maslačka

Čaj od maslačka je od ključne pomoći u borbi protiv bakterija i virusa, pa kada pijete ovaj moćni čaj za čišćenje razmislite o svim divnim hranljivim materijama koje konzumirate.
Ovaj čaj je bogat vitaminima A, B, C, D, kao i gvožđem, magnezijumom, cinkom, kalijumom, manganom, bakrom i kalcijumom, između ostalih minerala. Takođe sadrži gorke glikozide, tanine, triterpene, inulin, sterole i karotenoide.

Čišćenje jetre

• Zdrava jetra je važan korak da se izbegnu brojne bolesti. Da li je to teško? Nimalo! Čaj od maslačka je savršeni čaj za čišćenje koji će vam pomoći.

• Ovaj čaj povećava proizvodnju žuči u jetri i olakšava pražnjenje žuči ii žučne kese, čime pomaže da se ukloni kamenje u žuči.

• Njegova anti-inflamatorna svojstva pomažu da se smanji upala žučne kese i žučnih puteva i pomaže da se vaša jetra oporavi od štete nanete alkoholom. To ne znači kraj mamurluka, ali može značiti da ćete se brže vratiti na noge.

• Zdrava jetra je takođe odlična za uspostavljanje hormonalnog balansa. To je veoma važno, naročito za ublažavanje simptoma vezanih za bolne menstruacije ili za disbalanse izazvane simptomima menopauze kao što su promene raspoloženja.

• Pored toga, stimuliše pankreas, tako što pomaže u proizvodnji insulina.

Pomoć pri mršavljenju

• Bitka protiv gojaznosti može izgledati beskonačna i na momente osećate da gubite nadu. Ostanite pozitivni i motivisani uz zdrave čajeve koji će doprineti vašem trudu da izgubite težinu.

• Kao diuretik, čaj od maslačka pomaže da se smanji zadržavanje vode, bori se protiv celulita i oslobađa vaš organizam od nepotrebnih i nezdravih masti.

caj za mrsavljenje od maslacka

• Počnite vaš dan šoljom ovog čaja i ubrzajte vaš metabolizam. Ovaj energetski i restorativni tonik će vam, takođe, pomoći da počnete da koristite stepenice umesto lifta ili da šetate za vreme pauze za ručak. Vaše telo će imati pozitivne reakcije na vaše bolje zdravlje.

Leči problem sa probavom

• Masna hrana ili prejedanje mogu izazvati ozbiljne neprijatnosti. Mučnina ili gorušica zaista mogu pokvariti zabavu ako, kao i mnogi ljudi, uživate u zadovoljstvu koje pruža hrana i u novim ukusima.

• Iako se preporučuje umerena ishrana, ponekad postoji hrana koja čak ni u malim količinama ne može dobro da se vari. Dakle, najbolje je uzeti šolju čaja od maslačka uz obrok ili posle njega. Ovaj čaj aktivira digestivne tečnosti, tako da ćete biti sposobni da bolje varite hranu, pa ćete izbeći zatvor, nadimanje ili proliv.

• Porodična okupljanja ili praznici više neće biti problem. Čaj od maslačka će biti tu da pomogne vama i vašoj porodici. Ovaj čaj se preporučuje naročito tokom zime, kada ste verovatno manje aktivni.

Sprečava kardiovaskularne bolesti

• Sjajan je osećaj kada vam je srce snažno i zdravo, zar ne? Dakle, kakvo je vaše srce? Da li se brinete o njemu? Svakodnevni stresovi, nedostatak vežbanja i loša ishrana mogu ga oštetiti i dovesti do kardiovaskularnih oboljenja.

• Da biste smanjili brige, sipajte sebi šolju čaja od maslačka. Njegova svojstva mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska i lošeg holesterola i mogu pomoći u lečenju dijabetesa tipa I i II. Prisustvo vitamina C može vam pomoći da zadržite gvožđe, kada bolujete od anemije.

• Konzumiranje ovog medicinskog čaja svaki dan pročistiće vašu krv i cirkulatorni sistem. Kombinujte ga sa fizičkim vežbama i zdravom hranom, i počećete da se osećate jaki kao lav.

Sredstvo za detoksifikaciju

• Još jedna važna stvar da ostanemo zdravi je da se naše telo oslobodi od toksina. Kako ćete to uraditi? Tako što ćete piti čaj! Činjenica da je čaj od maslačka sjajan diuretik može biti od velike pomoći. Ovaj čaj će vam pomoći da izbacite toksine kroz urin.

• Ovaj čaj povećava proizvodnju urina, što pomaže u otklanjanju kamena u bubregu i zaostalih materija. S obzirom da je čaj od maslačka bogat kalijumom, verovatno nećete biti u riziku od nedostatka kalijuma, jer će čaj nadoknaditi ono što je izbačeno putem mokraće. Vašem telu je potreban kalijum da biste se oslobodili viška natrijuma, koji je uzrok visokog krvnog pritiska.

• Ovaj čaj može biti odličan za lečenje urinarnih infekcija i upale bešike. Uz ovaj čaj ćete povećati unos antioksidanata, “snažnog oružja” koje ubija bakterije u vašem urinarnom traktu.
Dakle, kažite zbogom svrabu, bolu i neprijatnosti svaki put kada odete u kupatilo. Ovaj pokretač imunog sistema će vam pomoći da se osećate mnogo bolje!

Čist ten

• Ovo je korist čaja od maslačka koju ćete osećati čak i ako niste planirali. Konzumiranje diuretika i čaja za čišćenje poboljšaće vašu kožu.

• Kao čaj držaće vas hidriranim, kao napitak za čišćenje organizma, daće vam zdraviji i svežiji izgled, tako što će osloboditi vaše telo od neprijatnih toksina, a sve to zahvaljujući velikoj količini antioksidanata prisutnih u ovom biljnom leku.

cisti ten

• Da biste imali još lepšu kožu koju ćete videti svaki put kada se pogledate u ogledalo, možete primeniti ovaj čaj i za lečenje ožiljaka, kožnih upala, posekotina i ujeda insekata. Istovremeno će da se poveća čistoća kože.

• Koristite ovaj čaj za pranje lica i čistite kožu dva puta dnevno. Pokušajte da izbegavate masnu hranu; povrće i voće su važni saveznici da bi vaša koža ostala zdrava.

• Evo saveta: pripremite sebi toplu kupku i stavite nekoliko listova ili kesica čaja u vašu kadu. To je odlično za vašu kožu i opustiće vas.

Ostale koristi čaja od maslačka

• Ovaj čaj, takođe, sadrži više beta-karotena nego šargarepe, što može poboljšati vaš vid tokom noći.

• Pročišćavanje koje ovaj čaj vrši ne odnosi se samo na jetru i stomak. Pomaže da se uklone pesticidi, zagađivači i druge otrovne supstance iz vaših zglobova, čime pomaže da se spreči upala i artritični bol.

• Ovaj čaj je odličan tonik i za muškarce i za žene. Muškarcima može pomoći u čišćenju prostate i kod problema impotencije i neplodnosti. Žene ga mogu koristiti kao tonik za matericu, koji neguje reproduktivni sistem.

• Uzmite šolju ovog čaja kada imate prehladu ili grip. Napitak od maslačka može vam doneti snagu, vitalnost i nahraniti vas kada vam je to najpotrebnije.

• Zbog prisustva kalcijuma čaj od maslačka je dobar za sprečavanje osteoporoze i drugih problema u vezi sa kostima.

• Na kraju, ovaj čaj će vam pomoći da se izborite sa vaskularnim glavoboljama, koje su posledica konzumiranja hladne hrane, previše alkohola ili, nažalost, slatkiša.

Neželjeni efekti čaja od maslačka

Čaj od maslačka će vam zaista doneti mnogo zdravstvenih koristi. Nažalost, iako je ovaj čaj generalno bezbedan, postoje neki aspekti kojih bi trebalo da budete svesni.

• Ako ste alergični na mlečnu supstancu u stablu i listovima, molimo vas konsultujte vašeg lekara pre konzumiranja ovog čaja.

• Nemojte piti ovaj čaj ili koristiti bilo koji drugi oblik maslačka ako uzimate lekove koji deluju kao diuretik ili služe za lečenje dijabetesa. Ova biljka može pojačati dejstvo ukoliko se uzimaju takvi lekovi i može učiniti više štete nego koristi. U ovim okolnostima, kao i kada su u pitanju mnogi biljni čajevi, uvek je preporučljivo da prvo razgovarate sa vašim lekarom.

• Ako patite od lučenja kiseline ili ste na hijatus hernija dijeti, izbegavajte ovaj čaj, jer se simptomi mogu pogoršati.

nezeljeni efekti caja od maslacka

Čaj od maslačka i trudnoća

Ako ste trudni ili dojite, onda imate svako pravo da pitate da li je ovaj čaj bezbedan za vas ili nije. A odgovor je: Da!

Da, čaj od maslačka je bezbedan i može pomoći da se izbegnu defekti kod novorođenčeta zahvaljujući velikoj količini vitamina i minerala koje sadrži. Takođe, može pomoći i vama ukoliko patite od konstipacije, što je uobičajeno među trudnicama, jer sadrži diuretička svojstva.

Međutim, čaj od maslačka može da izazove gubitak apetita i mučninu, pa ako ste skloni jutarnjim mučninama, budite pažljivi kada pijete ovaj čaj.

Mi vam savetujemo da pričate prvo sa vašim doktorom! Trudnoća i dojenje su dve situacije kada se može javiti hormonski disbalans i druge bolesti koje miruju tokom ostalih perioda vašeg života, a sada se mogu “probuditi” i naneti štetu vama i vašoj bebi.

Konzumiranje i priprema čaja od maslačka

Sada kada ste naučili sve o moćnim zdravstvenim koristima koje ovaj čaj nudi vama i vašoj porodici, vreme je da naučite da spremite čaj od maslačka.

Evo jednog načina:

Uzmite 60g listova i korenja na litar ključale vode i pustite da odstoji 10 minuta. Popijte šolju čaja pre svakog obroka i osećaćete se bolje i lakše.

A alternativni način bi bio:

Uzmite 6 listova maslačka po jednoj šolji. Prvo, isecite listove u male trake i stavite ih na dno svake šolje, a onda sipajte ključalu vodu preko listova da se popuni šolja.
Ostavite 5-10 minuta i na kraju procedite čaj. Vaš čaj od maslačka će biti zlatne boje ili boje ćilibara. Možete piti vaš čaj topao ili hladan. Čaj od maslačka je jak i ima intenzivan i gorak ukus, ali u tom slučaju možete ga zasladiti medom ili šećerom.

Evo saveta: ako želite da zasladite vaš čaj nečim drugim osim meda i šećera, uvek ga možete izmešati sa sladićem da ublažite gorak ukus maslačka. Sladić, takođe, pomaže u varenju i ublažava ukus neke druge jače biljke.

Probajte ovaj izvanredni čaj danas i živite zdravijim i pročišćenim životom.